reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple M4 mají přijít na konci roku s důrazem na AI a podporou až 512 GB paměti

12.4.2024, Milan Šurkala, aktualita
Apple M4 mají přijít na konci roku s důrazem na AI a podporou až 512 GB paměti
Podle Marka Grumana z Bloombergu by měla společnost Apple představit nové mobilní procesory řady M4 na konci letošního roku. Hlavní důraz bude kladen na lepší schopnosti akcelerace algoritmů AI.
Umělá inteligence hýbe světem a akcelerátory pro algoritmy AI (tzv. NPU) se dostávají nejsou dnes už jen součástí mobilních čipů pro telefony a tablety, ale také mobilních procesorů pro notebooky. Už nějakou dobu je má Apple ve svých procesorech řady M, objevují se také v procesorech Intel (Meteor Lake), Ryzen (Phoenix a Hawk Point), brzy uvede velmi silné NPU také Qualcomm v procesoru Snapdragon X Elite. Výkony těchto NPU hodně rychle rostou s tím, jak rostou tendence dostávat systémy generativní AI z cloudu na koncová zařízení zákazníků. A má to být právě NPU v procesorech Apple, které se má dočkat další významné výkonové vzpruhy. O tom se už ostatně mluvilo v únoru letošního roku. Nyní to potvrzuje Mark Gruman z Bloombergu (zde je nutné stále počítat s tím, že jde o zákulisní, nikoli oficiální informaci).
 
I dle Graumana by se nové procesory M4 měly dočkat výrazně výkonnějšího NPU (zde pod názvem Neural Engine). Procesory Apple řady M4 by se měly objevit koncem letošního roku, a to podobně jako kdysi M3 rovnou ve třech variantách. Základem bude M4 (Donan), který lze očekávat v počítačích MacBook Air, základním MacBook Pro a Mac mini. Dále to bude M4 Pro a M4 Max (Brava), který se má objevit v MacBooku Pro a silnějších variantách Mac mini. Pracovní stanice Mac Pro (a možná i Mac Studio) by se měly dočkat i M4 Ultra (Hidra). 
 
Nové procesory by měly být nadále vyráběny pomocí 3nm procesu TSMC. Na 2nm výrobu by měly přejít až iPhony 17 (ty očekáváme v září 2025). Dalším vylepšením nové řady procesorů Apple M4 (konkrétně jejich variant Ultra) má být výrazné navýšení maximální kapacity unifikované paměti z nynějších 192 GB na 512 GB. Mnohem zásadnější otázkou je však pro většinu zákazníků to, zda se Apple konečně zbaví svých ostudných základních 8GB verzí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama