reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple prý nestíhá vývoj své AI, má jednat s Googlem o licencování Gemini

19.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Apple prý nestíhá vývoj své AI, má jednat s Googlem o licencování Gemini
Apple se odvrátil od vývoje svého chytrého auta a nyní se chce výrazně soustředit na umělou inteligenci. Ta by měla být výrazným vylepšením nových iPhonů a systému iOS 18, nicméně patrně zde nasadí tu od Googlu.
Společnosti Apple se poslední dobou moc nedaří vývoj některých nových technologií. Projekt chytrého auta Apple Car byl po 10 letech poslán k ledu, místo toho se chce podstatně více soustředit na systémy umělé inteligence, které dnes hýbou světem. Chce přinést systémy generativní AI přímo do telefonu, k čemuž má dopomáhat výkonné NPU (Neural Engine) v procesorech Applu, ale také nový software. Jenže vývoj takových systémů není jen tak, a ačkoli se tomu Apple věnuje už nějakou dobu, náhlý důraz na to patrně nebude stačit překonat léta ne až tak prioritního přístupu z minulosti. Mark Gurman z Bloombergu se nyní nechal slyšet, že nové iPhony by skutečně měly dostat nové AI systémy, nebudou ale v základu od samotného Applu.
 
Proslýchá se totiž, že se vývoj nedaří dostatečně rychle, aby se stihlo vydání pro nadcházející iPhony, a tak přichází na přetřes spolupráce s jinými firmami. Apple měl jednat se společností OpenAI o licencování její AI technologie, nyní to ale vypadá, že se vedou jednání zejména s Googlem o integraci jeho AI Gemini. Tyto společnosti už mají dohodu např. o výchozím vyhledávači Google v rámci prohlížeče Safari, což Applu přináší do kapsy miliardy dolarů ročně. Nyní by se tak tok peněz mohl i částečně obrátit. Zatímco Gemini obvykle funguje na cloudové bázi, v případě Applu by kvůli bezpečnosti byl využit jen základ tohoto AI systému, jeho vyhodnocování (inference) by ale probíhalo na zařízení a data by se tak nedostávala nejen na servery Googlu, ale ani na servery Applu. Předpokládá se, že nová AI bude oznámena v červnu na tradiční konferenci WWDC 2024.
 
Samotná AI Applu nazvaná prozatím MM1 je tak nadále ve vývoji a půjde o multimodální systém, tedy takový, který je schopen pracovat s více druhy vstupů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama