reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple prý zastavil vývoj vlastního čipu pro Wi-Fi, chce se soustředit na 3nm čipy

31.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Apple prý zastavil vývoj vlastního čipu pro Wi-Fi, chce se soustředit na 3nm čipy
Dobře víme, že Apple chystá svůj kombinovaný čip pro Wi-Fi, Bluetooth a 5G. Chtěl mít ale i svůj vlastní čip jen pro Wi-Fi a Bluetooth. Tento projekt se ale podle neoficiálních informací odložil k ledu a firma se chce více soustředit na procesory.
Společnost Apple chce mít co nejvíce vlastního hardwaru a už dlouho se mluví o vlastním čipu pro síťovou komunikaci s podporou 5G. Ten by však měl umět nejen 5G, ale jak vyplynulo nedávno, zvládat měl také Wi-Fi a Bluetooth. Prozatím se stále zdá, že by tento čip mohl být hotov koncem roku 2024 a objevit se v hardwaru v roce 2025. Apple však chystal i svůj vlastní kombinovaný čip jen pro Wi-Fi a Bluetooth (tedy bez 5G), který měl nahradit stávající modely od Broadcomu. Analytik Ming-Chi Kuo ale tvrdí, že byl vývoj tohoto čipu pozastaven a není jasné, kdy (a zda vůbec) bude obnoven.
 
Apple Store
 
Smartphony iPhone jsou s bezdrátovým připojením stále jen na variantě Wi-Fi 6 a rychlejší standard Wi-Fi 6E by měly dostat až letos nové iPhony 15, jenže místo vlastního plánovaného čipu Applu budou mít nový model od Broadcomu. Hovoří se o tom, že vývoj kombinovaného čipu je složitější, než čistého čipu jen pro Wi-Fi, a Apple se potýká s nedostatkem inženýrů. Rozhodl se proto soustředit především na vývoj 3nm procesorů pro nové iPhony a Macy. Co výše zmíněné bude znamenat pro ještě více kombinovaný čip pro Wi-Fi, Bluetooth a 5G, zatím není jasné.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama