reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple tvoří webový portál pro policii k vymáhání dat o uživatelích

10.9.2018, Milan Šurkala, aktualita
Apple tvoří webový portál pro policii k vymáhání dat o uživatelích
Společnost Apple je známá snahou o soukromí dat svých uživatelů, přesto ale v mnoha případech spolupracuje s policií a vydává citlivá data. Nyní pro tyto požadavky dokonce buduje speciální webový portál.
Na přelomu roku 2015 a 2016 se po teroristickém útoku v San Bernardinu v mnohem větším měřítku rozhořela diskuze o tom, zda mají společnosti zveřejňovat data pachatelů kvůli vyšetřování a možnému dopadení kompliců, nebo zda se má upřednostnit jejich soukromí. Tehdejší útočník měl telefon iPhone a společnost Apple nechtěla telefon odemknout. Od té doby se podobných incidentů stalo několik a policisté kromě speciálních drahých programů už např. používají i prsty mrtvých pachatelů pro odemčení telefonů pomocí čtečky otisků prstů. Ne vždy ale společnost Apple zaujímá negativní stanovisko. Množství podobných žádostí raketově roste a jen loni odpověděla na 14 tisíc takových požadavků na zveřejnění dat.
 
Apple logo
 
Dosud se však používal zastaralý systém pomocí e-mailů. Společnost Apple se však nechala slyšet, že vyvíjí zbrusu nový webový portál k těmto účelům, který podávání těchto žádostí velmi usnadní a přehlednější bude také monitorování stavu těchto požadavků. Tento portál také usnadní podávání žádostí menším policejním úřadům, které s tímto nemají moc zkušeností. Apple také nechá zaškolit speciální tým pro podporu policejních orgánů po celém světě.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama