reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple ukončí podporu 32bitových aplikací v macOS

12.4.2018, Milan Šurkala, aktualita
Apple ukončí podporu 32bitových aplikací v macOS
Apple je další společností, která opouští 32bitové aplikace. Nově budou uživatelé 32bitových aplikací v operačním systému MacOS upozorňováni, že jsou jen 32bitové a pro zvýšení kompatibility je třeba je aktualizovat.
Jen před pár dny Nvidia oznámila, že ukončuje podporu počítačů s 32bitovými operačními systémy. Nyní se přidává společnost Apple, jejíž operační systém MacOS je už dávno 64bitový a aplikace na něm běžící rovněž postupně přechází na 64 bitů. Apple chce přechod trochu uspíšit, a tak v nejnovější verzi systému macOS High Sierra 10.13.4 se už uživatelům při prvním spuštění 32bitové aplikace objeví upozornění.
 
macOS upozornění
 
To hovoří o tom, že taková aplikace není optimalizována pro počítač a měla by být aktualizována. Tím by se měl zvýšit i tlak samotných uživatelů na vývojáře softwaru, aby přišli s 64bitovou verzí aplikace, pokud tak ještě neučinili. Apple už do App Store nepřijímá 32bitové aplikace a hovoří o tom, že tato verze operačního systému je poslední, která bude podporovat 32bitové programy bez omezení. To neznamená, že by ty příští neměly takové aplikace vůbec podporovat, patrně zde ale budou nějaká omezení. V budoucnu se pak počítá s úplným odstavením podpory, zatím ale nebylo stanoveno, kdy tak Apple učiní.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama