reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple v dopisu pro Kongres popírá informace Bloombergu o špionáži backdoorovými čipy

9.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Apple v dopisu pro Kongres popírá informace Bloombergu o špionáži backdoorovými čipy
Agentura Bloomberg přinesla informace o velké špionáži, která měla postihnout firmy Apple, Amazon či Supermicro. Právě ty nyní viceprezident firmy Apple popřel v dopisu adresovaném americkému Kongresu. 
Celá věc s hackem hardwaru pro americké firmy se měla týkat toho, že do něj měli čínští agenti propašovat skryté čipy, které mohou posloužit jako zadní vrátka pro přístup k serverům a jejich datům. To se údajně týká základních desek společnosti Supermicro, jež mají obsahovat malinké čipy, které tam nemají co dělat. A nejde o žádný blesk z čistého nebe, neboť o tomto hacku výrobních linek mluví bezpečnostní výzkumníci už roky jako o reálném nebezpečí. 
 
 
Vedle společnosti Apple už také Amazon důrazně popírá, že by něco takového bylo pravdivé a sám Apple se dušuje přímo v dopisu zaslaném Kongresu, který zaslal viceprezident společnosti. Existuje ale mnohem více firem, které měly být dle Bloombergu daným hardwarem kompromitovány.  
 
Apple v dopisu také píše, že na dané téma komunikoval s Bloombergem už od října minulého roku a opakovaně bylo žádáno o zaslání specifických detailů o údajném špionážním čipu. Bloomberg ale nebyl ochoten či schopen je dodat a namísto toho měl poskytovat jen vágní informace z druhé ruky. Ve firmě Apple také přirozeně proběhlo interní vyšetřování a zkoumání hardwaru, které dle vyjádření v dopisu žádné podezřelé čipy neodhalilo stejně jako nic jiného, co by bylo podezřelé. Firma také poukazuje na to, že některé zveřejněné informace mají základ pouze v jednom anonymním zdroji, což by bylo rozhodně nestandardní, zvláště když jde o tak třaskavé odhalení. 
 
Apple je tak ve své reakci velice důrazný, ale Bloomberg neustupuje. Na dopis viceprezidenta Applu už stačil odpovědět, že jeho informace mají základ ve více než ročním zkoumání, během nějž proběhlo přes sto interview, k dispozici jsou informace ze sedmnácti nezávislých zdrojů, mezi něž patří vládní úředníci a různí průmysloví "insideři". Ti měli potvrdit manipulaci s hardwarem. Bloomberg tak uvádí, že si za svými informacemi stojí a my k tomu můžeme dodat, že důrazné popírání firmy Apple i jiných společností bychom očekávali v každém případě. Něco takového prostě nelze s klidem přiznat, zvláště pokud by mělo vyplynout na povrch, že se o tom už přinejmenším rok ví. 
 
údajný čip zakroužkovaný na serverové desce - Bloomberg
 
Takže tu máme na jedné straně Bloomberg, který si stojí za svými informacemi a na straně druhé údajně postižené firmy, které dané informace důrazně popírají, a to v případě Applu velice důrazně. Na jeho straně je ovšem také americké vládní Department of Homeland Security. 
 
Je otázka, co si z toho můžeme vzít. Záležitost je to velice vážná a není pravděpodobné, že by si to celé v Bloombergu vycucali z prstu, pokud by tedy nešlo rovnou o spiknutí. Ale jaké? Mohlo by snad jít o snahu poškodit vybrané firmy? Nebo přilít olej do ohně rozpoutané obchodní války s Čínou a podpořit hlasy mluvící ve prospěch přesunutí výroby na půdu USA? Konspirace ale rozvíjet nebudeme. 
 
 
Celá věc se tak dostává do stádia, kdy je zřejmé, že někdo utrpí. Buď to bude Bloomberg, nebo Apple a ostatní firmy, které se snaží věc popřít jako nesmysl. Však by neměl být takový problém najít v desce cizí čip, ať už přímo viditelný, jak ukazuje Bloomberg, nebo skrytý. Rentgen by jej měl odhalit a rovněž datové a napájecí cestičky, které k němu vedou a osobně bych očekával, že takovou věc moc utajit nepůjde, pokud tedy produkty SuperMicro procházejí obvyklou kontrolou kvality. To je jedna věc, ale druhá je ta, že kontroly provádějí zase jen lidé a v místě výroby. Nezbývá než počkat na to, kam se celá kauza vyvine.  


reklama