reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock uvádí Radeon VII Phantom Gaming a AMD slibuje brzké linuxové ovladače

23.1.2019, Jan Vítek, aktualita
ASRock uvádí Radeon VII Phantom Gaming a AMD slibuje brzké linuxové ovladače
Společnost ASRock si připravila Radeon VII Phantom Gaming a jak se dalo očekávat, karta je založena na referenčním designu firmy AMD. Ta se také přihlásila s novinkou, a sice že můžeme brzy očekávat linuxové ovladače.
ASRock Radeon VII Phantom Gaming se na první pohled od referenčního Radeonu VII liší pouze tím, že uprostřed ventilátorů jsou samolepky ASRock a Phantom Gaming. To ostatně není žádné překvapení, protože jsme se už dříve dozvěděli, že Radeony VII budou k dostání pouze v této podobě. Ovšem to nebyly oficiální informace a nástup karty Radeon VII Phantom Gaming je sám o sobě nijak nepotvrzuje. Ještě přinejmenším 14 dní také nebudeme vědět, jestli má AMD Radeonů VII připraveno dost, nebo se bude opakovat situace s řadou RX Vega. 
 
 
Co nám ale prozradí ASRock o své kartě? V podstatě nic, co by nás opravdu mohlo zajímat, protože opravdu můžeme vyhlížet základní verzi s výchozími takty a s cenou 699 USD, za niž karta přijde na trh 7. února. Krabice pak už jen zmiňuje 16 GB paměti s 1 TB/s propustností a technologii FreeSync 2 HDR a dle slibu firmy AMD bychom k ní měli také získat hry Devil May Cry V, The Division 2 a Resident Evil 2. 
 
Novinu má ale pro nás samotné AMD, které chce právě už od 7. února nabízet k této kartě i příslušné linuxové ovladače. Vedle toho byl znovu zopakován slib, že karet bude dost na to, aby "byl uspokojen zájem hráčů". 
 
Podpora Linuxu od prvního dne karty na trhu přitom není samozřejmost, jak nám ukázal i případ Radeonu RX 590. Ta přišla na trh v loňském listopadu bez linuxových ovladačů, za což prý mohly změny v BIOSu karty provedené na poslední chvíli a trvalo tak několik dalších týdnů, než byly dodány. 
 
Linux je vedle Windows v těchto případech přehlížen, nebo prostě odsunut na druhou kolej prostě proto, že na ní opravdu je. Nicméně i mezi hráči v poslední době získává popularitu, a to i díky snahám firmy Valve s její funkcí Steam Play
 
 
 


reklama