reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové našli blízkou exoplanetu s vysokou šancí na podporu života

16.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Astronomové našli blízkou exoplanetu s vysokou šancí na podporu života
Nejbližší nám známá exoplaneta obíhá kolem nám rovněž nejbližší známé hvězdy Proxima Centauri, ovšem i když je v tzv. obyvatelném pásmu, život by to měl na ní velice složité. Je tu ale jiný blízký kandidát, Ross 128b. 
Nicméně Ross 128 stále není hvězda podobná našemu Slunci a jde o dalšího červeného trpaslíka, takže i když je od nás vzdálená pouze 10,89 světelných let (11. nejbližší systém), pouhým okem ji na obloze nenajdeme. I to je výsledek té obvyklé věci, že s pomocí dostupných astronomických přístrojů můžeme snadno najít velké plynné obry nebo prostě velké planety, a to zvláště takové, které jsou u své hvězdy velice blízko. Zpravidla totiž sledujeme jejich vliv na hvězdu samotnou a čím blíž daná planeta je, tím má kratší rok, a je tak vyšší šance, že si jí všimneme, neboť není třeba tak dlouhého pozorování. 


I Proxima b je exoplaneta v obyvatelném pásu u červeného trpaslíka, tak proč si astronomové myslí, že Ross 128b má daleko lepší podmínky k životu? Obě totiž musí být velice blízko hvězdy, což obvykle znamená vázanou rotaci a nebezpečí, že některá z divokých erupcí červeného trpaslíka planetu kompletně sterilizuje. 

Jde o to, že Ross 128 je pozoruhodně klidná hvězda na svůj typ, i když je otázka, zda se to samé dalo o ní říci i v minulosti. Průměrná teplota na povrchu planety Ross 128b, která má mít podobnou hmotnost a velikost jako Země, se může pohybovat od -60 °C do 20 °C v závislosti na tom, co má za atmosféru, přičemž na Zemi to je kolem 15 °C. 


V každém případě, Ross 128b objevený nástrojem HARPS patřícím do ESO (European Southern Observatory) se jistě stane jedním z hlavních kandidátů na pozorování pomocí Extremely Large Telescope (rovněž ESO), který je chystán na spuštění v roce 2024. Toto zařízení bude schopno hledat známky života přímo v atmosférách cizích planet. 

I tak to bude mít život v nám známé formě na Ross 128b složité, však tato planeta má rok dlouhý pouze 10 našich dní a nachází se 0,05 AU od své hvězdy, čili 20x blíže než my ke Slunci. Obyvatelná zóna u těchto hvězd je tak úzká a není vůbec zaručeno, že Ross 128b sedí opravdu poblíž jejího středu, aby měla ty nejlepší podmínky, neboť pozice obyvatelných zón se zatím spíše odhadují dle toho, co víme o našem systému a co nám prozradí planety Venuše a Mars.


Dá se tak říci, že Ross 128b je lepší kandidát na podporu života než Proxima b, ale jinak je tu stále mnoho proměnných, jako třeba i to, zda tato planeta má či nemá svou atmosféru, neboť erupce tak blízké hvězdy ji mohly velice snadno odvát pryč. Záleží tak i na tom, zda Ross 128b má své silné magnetické pole, jaké má složení, jaké měl štěstí na život nerušený dopady cizích těles, atd. Je toho pochopitelně dost, co se může zvrtnout, ale šance na podporu života je opravdu slušná.
 
Na závěr je tu ještě jeden zajímavý fakt. Systém Ross 128 se pohybuje směrem k nám a do cca 80 tisíc let bude vůbec nejbližší, takže Ross 128b sesadí Proximu b z trůnu nejbližší exoplanety. 

Zdroj: ESO


reklama