reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové našli silné rádiové záblesky opakující se ve 157denním cyklu

10.6.2020, Jan Vítek, aktualita
Astronomové našli silné rádiové záblesky opakující se ve 157denním cyklu
FRB, čili Fast Radio Bursts jsou jednou z relativně nových astronomických záhad. Objeveny byly teprve v roce 2007 a od té doby se astronomové snaží zjistit především to, jaký je jejich zdroj. Musí být totiž enormně silný. 
Po dlouhých letech se na astronomy letos konečně začalo smát štěstí, alespoň co se týče fenoménu FRB. Nejdříve objevili už první pravidelně se opakující záblesky, díky čemuž se mohli na jejich zdroj pořádně zaměřit a pak se objevil i první záblesk, který má zdroj přímo v naší galaxii a kandidátem na něj je cca 30 tisíc světelných let vzdálený magnetar. 
 
 
První FRB byly zaznamenány v roce 2001, ale astronomové je objevili až v roce 2007 analýzou starších dat. Problém pak byl vždy ten, že záblesky přicházely z různých částí vesmíru, a to náhle a neočekávaně. Objev zdrojů, které k nám vysílají opakující se záblesky, a to nejlépe v pravidelných intervalech, je tak pro výzkum celého fenoménu velice důležitý. 
 
FRB představují energeticky velice vydatné události, které mohou trvat jen zlomek sekundy, ovšem během tohoto krátkého času může záblesk svou intenzitou v rádiovém spektru překonat i miliony hvězd. 
 
My tu nyní máme FRB 121102, který už můžeme označit jako zdroj vysílající záblesky s ve předvídatelném cyklu 157 dní, jak uvádí studie z Univerzity v Manchesteru. To ovšem neznamená, že se FRB 121102 "probudí" jednou za 157 dní. Během více než roční sledovací kampaně bylo s využitím Lovellova teleskopu detekováno celkem 32 záblesků z tohoto zdroje, čili jde o 157denní cyklus, který sestává z 90 dnů vysoké aktivity následované 67 dny, kdy nepřichází žádný záblesk. Poté nastává opět nový cyklus. 
 
 
Právě zdroje FRB, které k nám vysílají pravidelně se opakující záblesky, v podstatě vyloučily řadu z dříve nabízených vysvětlení, jak tento fenomén vzniká. Jde pochopitelně o jednorázové události, jako vysoce energetické výbuchy supernov nebo srážky černých děr s neutronovými hvězdami. Nyní již astronomové nalezli více zdrojů FRB, které se neozvaly pouze jednou, takže i díky nim mohou své pátrání patřičně zúžit, a logicky si FRB spojit s rotací a oběhem těles. Může tak jít (nejen) o zmíněné magnetary, které se jen jednou za čas natočí tak, aby vyslaly svůj soustředěný kužel rádiového záření zrovna naším směrem, což by tak měly činit s opravdu železnou pravidelností. Ostatně je možné, že se ve skutečnosti opakuje drtivá většina FRB, ovšem většinou s tak dlouhou periodou, že jsme zatím neměli možnost tuto skutečnost zjistit. 
 
Čili nezbývá než tyto zdroje dále sledovat, ostatně je zřejmé, že může být trošku předčasné mluvit o pravidelnosti v případě FRB 121102, když tento zdroj byl pořádně sledován jen cca rok a jeho cyklus trvá půl roku. Mimochodem, nový měl začít právě před týdnem 2. června. 
 
 
Zdroj: Astronomy


reklama