reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS ROG Rampage VI X299: nastupuje éra vyřezávaných desek?

9.8.2017, Jan Vítek, aktualita
ASUS ROG Rampage VI X299: nastupuje éra vyřezávaných desek?
Výrobci značkových základních desek už delší dobu neví, čím by nás ještě tak mohli zaujmout a nyní to vypadá, že tu asi je nový hit - vyřezávaná PCB. Ukazuje to model Asus ROG Rampage VI Apex, který nemá tvar prostého obdélníku. 
Dosud se výrobci základních desek pro PC spokojili se čtvercově či obdélníkově tvarovanými plošnými spoji, ale společnosti Asus to už evidentně nestačí, a tak se nás bude snažit zaujmout deskou, která má v plošném spoji různé vyříznuté části. Jde konkrétně o Asus ROG Rampage VI Apex a my můžeme očekávat, že ostatní firmy jako Gigabyte, MSI a ASRock v tom asi také nebudou pozadu. Však ty od sebe neustále okoukávají všemožné novinky, jak ukázaly poslední roky, kdy se objevilo široce používané LED podsvícení nebo kovem opláštěné sloty. 
 
 
Poslední roky také ukázaly, že na základních deskách už v podstatě není co vymýšlet, neboť se stále více představují prvky, které jsou pro jejich funkčnost zcela zbytné, a to je i tento případ s vykouslými částmi PCB. Ale ať si výrobci klidně vypouští na trh desky třeba ve tvaru panáčkujícího lachtana, je to jen jejich věc. V tomto případě má mít deska PCB ve tvaru písmene X, k čemuž je třeba mít bujnější fantazii, ale budiž. 
 
 
Asus se chlubí, že právě na této desce dosáhl čtyřjádrový procesor Core i7 taktu 7,562 GHz, takže ji předurčil k přetaktování a dle konfigurace slotů DIMM by se zdálo, že je určena pro Kaby Lake-X do socketu LGA 2066, ale jde o čtyřkanálové zapojení, pouze po jednom slotu, takže lze plně využít i Skylake-X. Jsou tu i další dva sloty DIMM, ale jde o DIMM.2 pro vertikální zapojení celkově až čtyř SSD pro M.2, které budeme moci chladit malými ventilátorky. Pak tu máme 5-Way Optimization, SupremeFX audio, Intel gigabit Ethernet a LANGuard, plus podsvícení Aura Sync RGB LED, samozřejmě. 
 
Asus ROG Rampage VI Extreme už je určena i pro Core-X Series vybavené čtyřkanálovými řadiči pamětí DDR4, ale ani zde Asus nezapomněl na jeden ROG DIMM2 pro dvě SSD M.2. Výrobce obě desky označuje za formát E-ATX, ale dle otvorů můžeme vidět, že jde prostě jen o trošku rozšířený formát ATX a ne pravý E-ATX. Opravdu ne nutně tak pro ně budeme potřebovat skříň s podporou E-ATX. 
  
  
V tomto případě nám desku ROG Rampage VI Extreme dobře popíše přiložený obrázek, který také ukazuje, že její PCB je řádně opláštěno a má výrazný design. My ale chceme zmínit především podporu až 4200MHz pamětí DDR4, vestavěný 10Gb/s ethernet a také Wi-Fi generace 802.11ad. 
 
Zdroj: Hexus.net
reklama