reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní roboti Camello doručují potraviny a sami se dezinfikují

17.4.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Autonomní roboti Camello doručují potraviny a sami se dezinfikují
Došlo vám doma mléko nebo vejce? Pokud byste bydleli v Singapuru, mohli byste si objednat jejich doručení pomocí autonomního robota Camello. V současné době jsou testováni dva roboti, kteří navíc zvládnou dezinfekci pomocí UV záření.
Koronavirová pandemie ještě posílila zájem o doručování potravin. Tento způsob nákupu je totiž nejen pohodlný, ale umožňuje omezit sociální kontakt. Ačkoliv jsou zatím objednávky doručovány běžným kurýrem, v budoucnu se jedná o velkou příležitost pro autonomní roboty. Řada společností již testuje podobná vozítka v různých částech světa. Nedávno začal roční testovací provoz v Singapuru, kde firma OTSAW Digital používá k doručování základních potravin dva autonomní roboty Camello (ve španělštině velbloud). Prozatím je obsluhováno přibližně 700 domácností v jedné části města.
 
 
Pro využívání služby si zákazník musí stáhnout mobilní aplikaci, kde si rezervuje volný doručovací slot. Robot následně odešle zprávu ve chvíli, kdy se blíží k cíli. K předání objednávky dojde na předem určeném místě převzetí, což je obvykle vstup do bytového domu. Roztomile vypadající robot, který je výrazně nižší než dospělý člověk, disponuje 3D senzory a kamerou pro plně autonomní řízení. Během pilotního projektu se ovšem vozítka nepohybují v ulicích sama, ale vždy je doprovází technik na jízdním kole. To je pojistka pro případ, že došlo ke kolizi nebo technickému problému. V budoucnu se pochopitelně počítá s tím, že roboti budou objednávky doručovat bez doprovodu.
 
 
Provozovatel bohužel nezveřejnil technické detaily, jako je výdrž baterie nebo maximální rychlost. Víme pouze to, že robot obsahuje dvě přihrádky pro potraviny či jiné zásilky. Každá z přohrádek má nosnost 20 kg. zatím jsou v provozu dva roboti, z nichž každý zvládne každý všední den doručit čtyři až pět nákupů. V sobotu funguje službě pouze polovinu dne. Tvůrci robota Camello reagují také na aktuální požadavky týkající se hygieny a bezpečnosti. Po každé doručení se proto vozítka sama dezinfikují pomocí ultrafialového světla. To z nich dělá ideální způsob doručení potravin i během pandemie.
 
Jedním problémem při nasazování autonomních robotů jsou technologická omezení, druhým potom přijetí širokou veřejností. I v samotném Singapuru se zatím názory na vozítka Camello různí. Podle některých jde o skvělé řešení např. pro seniory, jiní se zase obávají, že právě pro starší osoby bude používání této technologie složité. Doručování nákupů a hotových jídel pomocí autonomně řízených robotů zkouší také ruský Yandex. V USA se touto myšlenkou zabývá několik společností. Třeba známý řetězec Domino's testuje rozvážky pizzy tímto způsobem v Houstonu. V Japonsku zase podobní roboti doručovali testovací sady na COVID-19 a následně doručovali vzorky zpět do laboratoří.
 


reklama