reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Biostar ohlašuje desky kompatibilní s Windows 11

1.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Biostar ohlašuje desky kompatibilní s Windows 11
Jak se dalo očekávat, tématu kompatibility hardwaru s chystaným systémem Windows 11 se začali chytat výrobci. Rychle zareagovala firma Biostar, která jako výrobce základních desek už zveřejnila seznam kompatibilních modelů. 
Nejde tak o nové desky firmy Biostar, respektive nějaký nový model se mezi nimi skrývat může, ale spíše je to prostě seznam desek, jejichž majitelé mohou být v klidu a počítat s tím, že přechod na Windows 11 jim bude na takovém hardwaru umožněn s veškerou podporou. 
 
 
Systém Windows 11 jsme přitom ani nečekali, jako spíše další velkou aktualizaci pro Windows 10, a tak se nikdo nebavil ani o tom, zda ta bude mít nějaké zvláštní hardwarové požadavky. Ty nejčastěji probírané se přitom týkají podporovaných generací procesorů, přičemž zatím stále platí, že coby nejstarší jsou ze světa x86 podporovány Ryzen 2000 a Core 7. generace a to se možná posune o generaci zpět.
 
A pak je tu samozřejmě také téma podpory TPM (Trusted Platform Module), kterého se už chytli pohotoví scalpeři šroubující ceny samostatných TPM vzhůru. Zapotřebí je konkrétně standard TPM 2.0 plus Secure Boot a právě toho se týká i seznam podporovaných desek firmy Biostar. 
 
Intel AMD
Z590 series A520 series
B560 series B550 series
B460 series X570 series
H510 series B450 series
B250 series X470 series
J4105NHU X370 series
  B350 series
  A320 series
 
V něm ale až na J4105NHU nenarazíme na konkrétní modely, čili jde o celé řady desek s určitými čipovými sadami. Ještě sice není úplně jasné, zda Windows 11 rovnou odmítnou fungovat na starších procesorech, nicméně je zřejmé, že se nemůžeme ohlížet pouze na samotnou desku. První série čipsetů pro Ryzeny totiž je mezi deskami podporujícími Windows 11, ale pro samotné první Ryzeny to (zatím) neplatí. 
 
Nyní můžeme počítat s tím, že podobné zprávy připraví i další výrobci desek či rovnou počítačů. 
 
Zdroj: TZ Biostar via VideoCardz


reklama