reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Britové budou podrobně zkoumat i akvizici společnosti Xilinx firmou AMD

11.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Britové budou podrobně zkoumat i akvizici společnosti Xilinx firmou AMD
Britští regulátoři dostali v této době chuť řádně zkoumat velké akvizice, které se chystají v IT světě. Nedávno jsme se dozvěděli, že se zaměřili na prodej NAND Flash byznysu Intelu firmě SK Hynix a pak je tu samozřejmě i NVIDIA a Arm.  
Britští regulátoři tak o sobě dávají vědět v krátké době už potřetí. Nejdříve jsme se dozvěděli, že budou velice váhat nad povolením akvizice firmy Arm, o kterou má zájem NVIDIA, ale to se očekávalo, neboť se objevilo už dost varujících hlasů, dle nichž toto spojení není pro ostatní firmy nejlepší a hrozí, že NVIDIA bude zneužívat svého postavení. 
 
 
Poté se ovšem Britové pozastavili také nad prodejem NAND Flash byznysu firmy Intel, který má dle dohody získat SK Hynix. Zde jsou námitky zatím takové, že by postupně mohla na trhu s paměťmi NAND Flash vzniknout stejná situace jako na trhu s DRAM, kde dominují firmy Samsung, Micron a právě i SK Hynix, jež si v posledních letech vysloužily obvinění z kartelové dohody, ale to postupně utichlo, jak šly ceny pamětí i zisky těchto firem opět dolů. Brzy by ale mimochodem tyto hlasy mohly zase sílit, a to s tím, jak stoupají ceny pamětí. 
 
Nejnověji jde o akvizici firmy Xilinx ze strany AMD, což je velký obchod čítající cca 35 miliard dolarů. Opět je tu CMA (UK Competition and Markets Authority) a ministr Oliver Dowden, do jehož kompetencí tato věc spadá, ovšem co mají Britové tentokrát proti spojení AMD a Xilinx? 
 
Opět tu jde o to, zda akvizice nebude mít podstatný dopad na konkurenci na trhu daných firem, jejichž akcionáři už dříve celou věc schválili. Z naší strany ovšem lze říci, že tato akvizice by měla posílit pozici firmy AMD, a to zvláště vedle dominantního Intelu. Ten má svou Alteru a AMD tak může mít zase ve světě FPGA svůj Xilinx, což by mohlo být z hlediska konkurence na trhu naopak dobré. AMD totiž bude moci nabídnout vedle svých CPU a GPU také kvalitní FPGA řešení, ale ještě uvidíme, jak to uvidí britské úřady.  


reklama