reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Britský regulátor vystavil stopku převzetí Activision Blizzardu Microsoftem

27.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
Britský regulátor vystavil stopku převzetí Activision Blizzardu Microsoftem
Microsoft chce převzít společnost Activision Blizzard už více než rok. Po dnešku to vypadá, že transakce spíše nedopadne než naopak. Britský regulátor CMA (Competition and Markets Authority) totiž obchod zatrhl.
V polovině ledna 2022 oznámila společnost Microsoft, že by chtěla koupit firmu Activision Blizzard za zhruba 69 mld.USD. Šlo by o rekordní akvizici, ta ale ještě pořád neproběhla a nynější situace spíše napovídá, že ani neproběhne. Ačkoli Microsoft slíbil, že hry získané akvizicí, ale nejen ty, budou po dobu 10 let k mání na GeForce Now i platformě Nintendo, britského regulátora CMA (Competition and Markets Authority) se mu nepodařilo obměkčit. Ten návrh na akvizici zamítl. Podle něj by akvizice mohla být překážkou vznikajícímu trhu s cloudovým hraním. Kdyby měl Microsoft silnou pozici v cloudovém hraní, mohl by dle CMA ohrozit další inovace v této oblasti.
 
Activision Blizzard
 
Microsoft naopak naznačil, že regulátor tomuto trhu moc nerozumí (resp. ho chápe špatně) a přirovnal situaci ke streamovacím službám, jako je Netflix. Společnost také po CMA chtěla, ať se to vyřeší např. tím, že se přímo stanoví, které hry a za jakých podmínek musí být k dispozici na jakých platformách během následujících 10 let. Regulátor tomuto návrhu nevyhověl. Microsoft také podotkl, že během poslední doby uzavřel smlouvy s dalšími poskytovateli, takže hry Activision Blizzardu jsou nyní dostupné na dalších 150 milionech zařízení. Obě firmy Activision Blizzard i Microsoft se chtějí proti rozhodnutí odvolat u britského Competition Appeals Tribunal. Pokud jde o akcie společností, Activision Blizzard dnes spadl o cca 11,5 %, Microsoft si naopak o 7,5 % polepšil (zde je to dáno ale také jeho hospodářskými výsledky).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama