Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bude nebo nebude mít Microsoft problém v mobilním segmentu?

20.5.2015, Michal Hala, aktualita
Bude nebo nebude mít Microsoft problém v mobilním segmentu?
Agentura Reuters oslovila tucet mobilních vývojářských firem, které produkují aplikace pro Android a iOS. Osm z nich se vyjádřilo asi v tom smyslu, že se o Windows 10 nezajímají. Ale na druhou stranu čtyři už pro Windows aplikace vyvíjejí.
Nemáme samozřejmě přesné informace o struktuře a konstrukci daného vzorku respondentů a navíc ten vzorek je zatraceně malý na to, aby mohl být reprezentativní. Takže by se tenhle výzkum rozhodně neměl přeceňovat. Ale teoreticky může trochu naznačovat, že Microsoft bude možná mít problém.

Pokud se divíte, o co vlastně jde, tak Microsoft nedávno na konferenci Build představil možnost, jak relativně snadno přeportovat aplikace z Androidu do speciálního subsystému ve Windows 10 a jak překompilovat aplikace z iOS do podoby Windows Apps. Později Kevin Gallo z Microsoftu představil detaily tohoto plánu a my jsme o tom informovali (čtěte tady).


Windows Phone


Vzápětí po konferenci se objevily i skeptické hlasy, jeden jsme zprostředkovali i my (čtěte tady). Takže teď to vypadá, jestli skeptici nemají tak trochu (trochu víc?) pravdu. Na druhou stranu, čtyři firmy z dvanácti, které pro Windows už vyvíjejí, jsou třetina. Což není málo. No nechme spekulací, ten zkoumaný vzorek opravdu nestojí za moc. Vlastně nestojí za nic.

Nicméně ta řekněme raději anketa naznačila také jeden možný důvod takového postoje vývojářů. Windows mají v mobilním segmentu zanedbatelný podíl. Kevin Tofel ze ZDNetu se ale domnívá, že takový pohled je krátkozraký. Windows 10 totiž možná zboří hranice mezi segmenty. Mobilní segment nemusí v podání Windows 10 znamenat jen mobily a tablety. Klidně můžete započítat také konvertibilní zařízení (2-in-1) a dotykové notebooky. A rázem jsme na jiných číslech.

Já ještě zopakuji svůj starší komentář o tom, že Windows mají v mobilním segmentu opravdu malý podíl, ale absolutně jsou to pořád milióny (řekněme jednotky miliónů jen v USA) potenciálních uživatelů. V Evropě to dokonce vypadá, že v mobilním segmentu pomalinku rostou (třeba ve Francii).


One Windows Platform


A ten převod aplikací vypadá v podání Microsoftu opravdu dost nekomplikovaně. No uvidíme, jak se s tím vypořádají vývojáři v praxi. Jedna z prvních vlaštovek už vylétla – Candy Crush Saga od Kingů (psali jsme o ní tady). Možná i pro to ji Microsoft přibalí k Windows 10 jako bezplatný dárek uživatelům. Nebo jako demonstraci toho, že když se chce, tak to jde?

A ještě jednou budu (volně) citovat Kevina Tofela – pokud vývojáři z iOSu převedou své aplikace do podoby univerzálních Windows aplikací (Windows Apps), tak je bude možné spustit na jakémkoli zařízení s Windows 10. A rázem se bavíme o trhu o stovkách miliónů uživatelů. Samozřejmě za podmínky, že se desítky dočkají vřelého a dostatečně masového přijetí.

Když to shrnu a vypíchnu to hlavní, tak Microsoft se s Windows 10 jazykem marketingu snaží redefinovat trh a jeho jednotlivé segmenty. Samozřejmě tak, aby z toho sám těžil. Výsledek je ve hvězdách, ale zaráží mě, že to nezkusil už dřív třeba Apple.

Možná se v oblasti vize a strategie opravdu Microsoft stal zajímavým a Apple nudným (psali jsme o tom tady). Nebo je ta vize spojená s Windows 10 přece jen příliš odvážná? Docela klíčové bude, co udělají stávající uživatelé Windows 7. Ti představují skoro dvě třetiny uživatelské základny Windows.

Uživatelé osmiček zřejmě většinově přejdou, uživatelé mobilních Windows také, ale co spokojená a konzervativní část uživatelů sedmiček? Získá Microsoft nakonec onu slibovanou miliardu zařízení s Windows 10? Co myslíte?

Zdroj: ZDNet