reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bude Thunderbolt 4 rychlejší? Dle informací Intelu nejspíše ne

8.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Bude Thunderbolt 4 rychlejší? Dle informací Intelu nejspíše ne
V pondělí nás Intel překvapil představením rozhraní Thunderbolt 4, ale mohli jsme tušit nějakou kulišárnu, když jsme se dozvěděli, že toto rozhraní bude "4x rychlejší než USB 3". To totiž skrývá velice velké rozpětí. 
Thunderbolt 4 tak byl představen jako rozhraní se čtyřnásobnou propustností USB 3 bez jakéhokoliv upřesnění, takže může jít o 4x 5 Gb/s až o 4x 20 Gb/s. Logicky bychom očekávali, že to bude ten poslední případ, když Thunderbolt 3 nabízí 40 Gb/s, nicméně dle serveru Tom's Hardware bude Thunderbolt 4 spíše jen přeznačené staré rozhraní se stávající propustností. 
 
 
Veřejnost se tak po představení Thunderboltu 4 pochopitelně pídila po tom, co nového nabídne. Dle jistých zdrojů z průmyslu má jít prostě o dopad certifikace rozhraní USB4 firmou Intel a právě toto nové USB bude založeno na rozhraní Thunderbolt 3. Že by Intel prostě chtěl mít v označení svého vlastního rozhraní už také číslovku 4?
 
Oficiální vyjádření Intelu je takové, že Thunderbolt 4 je založen na otevřených standardech a je zpětně kompatibilní s verzí 3. Další detaily chce Intel zveřejnit někdy později. Máme tu také zmínku o "nejnovějších vylepšeních rozhraní Thunderbolt" bez jakéhokoliv upřesnění. 
 
Mluví se přitom o tom, že Thunderbolt 4 má využít rozhraní PCIe 4.0, ale to automaticky neznamená, že nabídne vyšší propustnost. Na přímou otázku o tom, zda bude rychlejší než starší verze Intel odpověděl, že na to také odpoví až někdy příště. Jenomže Intel odpověděl na to, s jakým USB protokolem své nové rozhraní srovnával. Jedná se o USB 3.1, což by znamenalo, že Thunderbolt 4 nemůže být rychlejší než 40 Gb/s, neboť maximum pro USB 3.1 je právě 10 Gb/s a jak víme, Intel slíbil čtyřnásobek. Až USB 3.2 nabízí i 20 Gb/s. Nicméně zvýšení propustnosti ještě opravdu nemůžeme vyloučit vzhledem k tomu, jak zmatené je označování různých verzí rozhraní USB a jak se toto označování i zpětně mění, tudíž není vyloučeno, že někde vznikla mýlka. Ostatně v případě USB4 to nemá být lepší.
 
Intel mimochodem loni svěřil protokol Thunderbolt 3 organizaci starající se o vývoj USB standardů, a ta tak připravuje na jeho základě rozhraní USB4 právě se 40 Gb/s. 
 
Thunderbolt 4 tak může nabídnout možná jen nové funkce a nové označení může Intel ospravedlnit třeba už jen využitím novější sběrnice PCIe 4.0. Dle dostupných informací se to ale spíše nepodepíše na zvýšení propustnosti, ostatně se dá předpokládat, že kdyby se propustnost zvýšit měla, Intel by se s tím už nyní velice rád pochlubil. 
 


reklama