reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budoucnost AMD: 14nm GPU "Greenland" a 32jádrové Opterony "Zen"

22.4.2015, Jan Vítek, aktualita
Budoucnost AMD: 14nm GPU "Greenland" a 32jádrové Opterony "Zen"
O firmě AMD se v poslední době mluví často, ovšem bohužel jde většinou o její neslavné aktuální finanční výsledky nebo nejistý příslib zajímavých produktů, které mají dorazit přinejlepším v příštím roce. Na ně se podíváme i nyní.
Nyní tedy čekáme na to, až na trh dorazí 28nm grafická generace AMD Fiji, které se věnujeme také v dnešní aktualitě. Jejich nástupcem bude generace Greenland, což již budou dle všeho 14nm čipy a my budeme moci slavit, protože na posun z 28nm procesu čekáme již léta. Greenland se tak budou moci lépe zaměřit i na dosažení nízké spotřeby, k čemuž budou mít díky novému procesu veškeré předpoklady. Greenland tak budou pravděpodobně na trhu bojovat s čipy NVIDIA generace Pascal a vypadá to, že 20nm výrobní proces firmy TSMC nakonec výrobci grafických čipů opravdu přeskočí, za což mohou především problémy firmy TSMC a velmi malá výtěžnost.





AMD s novýmí Greenland chce prý zaujmout především výrobce notebooků, ovšem její nové karty mají být i na desktopech o poznání méně žravější, díky čemuž bychom se mohli těšit i na tišší chod a nižší teploty. Ostatně to se povedlo již firmě NVIDIA u aktuální generace Maxwell a stačila k tomu "pouze" optimalizace stávajícího výrobního procesu. Greenland mají také využít další generaci pamětí HBM, a to HBM2, které slibují dvojnásobnou datovou propustnost, která se tedy teoreticky může dostat na 1 TB/s. Stejně tak se má zdvojnásobit maximální objem paměti.

Greenland má vyrábět především firma GlobalFoundries, která si licencovala 14nm proces od Samsungu a zatím není jasné, zda AMD bude vyrábět také u TSMC, která by v té době již měla mít v nabídce svůj 16nm proces. To ale není příliš pravděpodobné vzhledem k tomu, že 16nm proces TSMC neznamená velký pokrok oproti 20nm procesu, jak ostatně ukazuje následující obrázek. V případě firmy NVIDIA je loajalita k TSMC velkou otázkou. Však AMD má ke GlobalFoundries, firmě založené na jejích bývalých továrnách, vřelý vztah, což se právě o NVIDII říci nedá.





Vypadá to tedy, že nás čeká zajímavé období ve vývoji grafických karet, které odstartuje již s druhou polovinou tohoto roku, kdy můžeme očekávat nové a již konkrétnější informace. Přijdou navíc také nové procesory Intel generace Skylake a co se týče AMD, to si zase chystá architekturu Zen.

A právě architaktura Zen bude využita také v nové generaci procesorů AMD Opteron, které se dle dostupných informací pochlubí až 32 procesorovými jádry, 16 MB L2 cache (512 kB na jádro) a 64 MB L3 cache (4 jádra sdílí 8 MB). AMD také připraví technologii podobnou konkurenčnímu Hyperthreadingu, takže 32 jader bude moci zpracovávat najednou až 64 procesových vláken. Tato zpráva přichází poté, co jsme se dozvěděli o velmi výkonném APU se 16 jádry Zen a novým grafickým jádrem, které by mělo spadat právě do generace Greenland.

Nové Opterony generace Zen tedy mají být čistě serverové procesory bez integrované grafiky, a je tedy pravděpodobné, že se na trhu objeví také jejich desktopové verze (dnes AMD FX). Obsahovat také budou novou generaci bezpečnostního koprocesoru, který zajistí zabezpečené bootování systému a šifrování. Očekává se také využití pamětí DDR4 s osmi kanály (až 256 GB na kanál), podpora PCI Express 3.0, 4x 10Gb Ethernet a podpora dvou socketů na jedné desce.

Generace Zen by tedy měla přijít přinejmenším ve dvou verzích (APU a serverová CPU) a my doufejme, že s ní AMD přijde na trh co nejdříve a nezapomene ani na desktopové modely bez grafického jádra.

Zdroj: Fudzilla
reklama