reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cena 28jádrového Xeonu W-3175X je dle OEM "kolem 8.000 USD"

7.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Cena 28jádrového Xeonu W-3175X je dle OEM "kolem 8.000 USD"
Běžný smrtelník může spíše jen pro pobavení sledovat pozvolný nástup odpovědi Intelu na 32jádrové procesory Threadripper. Vypadá to, že to bude odpověď, která může přijít velice draho, a to prý kolem osmi tisíc dolarů. 
Krátce před Vánocemi se mluvilo o tom, že cena procesoru Intel Xeon W-3175X bude kolem 4000 dolarů nebo eur, což by popravdě řečeno bylo ještě dobré vzhledem k tomu, jaká je oficiální cena serverových Xeon Platinum s 28 jádry. Jde totiž téměř o devět tisíc dolarů (přesně tedy 8874 USD). Nyní ale přichází od serveru Anandtech zpráva, že dle OEM výrobců počítačů se bude Xeon W-3175X prodávat spíše za dvojnásobek toho, co se dříve tvrdilo, čili asi za osm tisíc dolarů. Tato informace pochází přímo z místa konání CES, kde se sešla řada firem a jedna z těch menších, která vyrábí značkové počítače, se o ni podělila s redaktorem Anandtechu. 
 
 
Intel ohlásil tehdy ještě nejmenovaný 28jádrový procesor pro desktopové stanice krátce před tím, než nás AMD zhruba před půl rokem mohlo překvapit 32jádrovými procesory Threadripper. Intel se tak v podstatě pokusil firmě AMD ukrást vítr zájmu veřejnosti z plachet a navíc prezentoval na 5 GHz přetaktovaný procesor a snažil se budit dojem, že ten takový provoz snad běžně zvládne. To možná ano, pokud máte ale připravenou 1kW chladničku pro okruh vodního chlazení a základní desku, jejíž chlazení MOSFETů by stačilo i na dvě výkonné grafické karty. 
 
Xeon W-3175X je ve skutečnosti odemknutý procesor s 28C/56T s taktem 3,1 až 4,3 GHz, šestikanálovým kontrolerem pro paměti DDR4 a TDP 255 W. Intel by měl také později připravit i 24jádrový model, takže to snad nebude nabídka jediného procesoru pro jedinou třídu základních desek, jako je ASUS ROG Dominus Extreme. První takové systémy se mají dostat na trh někdy v druhém letošním kvartálu a bude skutečně zajímavé sledovat, jaké ohlasy budou mít vedle již velice aktuálních 7nm procesorů AMD. 
 
Můžeme tak očekávat, že cena Xeon W-3175X bude mezi 4 a 8 tisíci dolarů a osobně bych se opravdu nedivil, kdyby to bylo na horní hranici tohoto rozmezí. Je třeba vzít v potaz, jak na tom Intel aktuálně je a jaké procesory má v nabídce. Jak už bylo řečeno, nejlevnější 28jádrový Xeon přijde na 8874 dolarů a logické je, aby nový W-3175X nešel příliš hluboko pod tuto cenu. Druhá věc je ta, že Intel aktuálně ani nemá důvod prodávat levně bez ohledu na to, co nabízí AMD. Nestíhá vyrábět, i když se nyní primárně zaměřuje právě na výrobu vysoce lukrativních výkonných procesorů. Takže se nedá říci, že by měl problémy s odbytem a procesor jako W-3175X může posloužit spíše pro prestiž firmy, lámání rekordů, atp. AMD ještě nějakou dobu nebude mít na trhu 7nm nástupce druhé generace Threadripperů, o nichž se na rozdíl od 7nm EPYC a desktopových Ryzen zatím vůbec nemluví, takže i nástup W-3175X v druhém kvartálu má smysl.
 
Zdroj: Anandtech


reklama