reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny nových konzolí by se zvyšovat neměly, USA a Čína spějí k dohodě

8.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Ceny nových konzolí by se zvyšovat neměly, USA a Čína spějí k dohodě
PlayStation 5 a Xbox Scarlett nastoupí na trh později v příštím roce, a to akorát v době, aby se mohly trhat rekordy v předvánočních prodejích. Palčivou otázkou jsou přitom ceny, které by ale snad měly být nižší, než se dalo očekávat. 
Konzole PlayStation 5 a Xbox Scarlett (finální označení nového Xboxu ještě neznáme) tak mají dorazit víceméně ve stejnou dobu na předvánoční trh příštího roku. Budou znamenat jistě významnou vzpruhu pro Semicustom divizi firmy AMD, která pro obě připravila svá APU, respektive SoC nové generace založená na CPU Zen a GPU Navi. Myslet si můžeme velice vysoký výkon a také využití elektronických pamětí, čili SSD namísto pevných disků, i když možná že ne výhradně. To vše pak přináší otázky o tom, jaké ceny budou nastaveny.
 
 
Pro připomenutí, Xbox One ve své době přišel s oficiální cenou 500 USD a PlayStation 4 byla o sto dolarů levnější, ačkoliv byla výkonnější. Vedle velice slušné nabídky exkluzivit tak byla i výhodnější cena příčinou toho, že PS4 dalece překonala prodeje Xboxu One. 
 
Koncové ceny chystaných konzolí pochopitelně v tuto dobu nejsou známy ani přibližně, ovšem stále ještě hrozí, že je negativně ovlivní pokračující obchodní válka mezi USA a Čínou. Ta by je mohla uměle nafouknout, a je velká otázka, zda by něco takového ovlivnilo i ceny v Evropě. Logicky by nic takového přímo hrozit nemělo, když o evropská cla nejde, ale je třeba si uvědomit, že trh je provázaný. Čili pokud by konzole byly v zámoří dražší, našly by si méně zákazníků, což by se projevilo i na tržbách za hry. To by jistě negativně ovlivnilo celý herní trh a pocítili bychom to pak samozřejmě i v případě PC jako herní platformy. 
 
Společnosti Sony, Microsoft a Nintendo se přitom už letos v červnu spojily ve snaze rozmluvit Trumpově administrativě zvyšování cel na videohry a konzole. Dosáhly svého, ale pouze částečně, neboť cla byla zatím jen odložena do 15. prosince tohoto roku, a to s evidentním cílem neovlivnit prodeje na předvánočním trhu. 
 
Nicméně to nyní dle Bloombergu vypadá, že obě znesvářené strany se nakonec umírní a ceny nových konzolí se nebudou zvyšovat o nová cla a ta již zavedená postupně zmizí, což by mělo pochopitelně platit i pro jinou elektroniku. Na cestě je tak reciproční rušení cel na obou stranách a Donald Trump se už nechal slyšet, že je nakloněn k celkové dohodě. 


reklama