reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CEP Energy v Austrálii možná postaví 1,2GW baterku

5.2.2021, Milan Šurkala, aktualita
CEP Energy v Austrálii možná postaví 1,2GW baterku
Austrálie to má s elektrickou energií dost problematické, a tak není divu, že se zde poslední dobou těší velké popularitě obří akumulátory pomáhající vykrývat energetické špičky a jiné nenadálé události. Už brzy by tu mohla být i 1,2GW baterie.
V Austrálii mají spoustu specifických problémů a elektrická energie je jedním z nich. Energetické špičky, obrovská horka i problematické počasí se podílí na tom, že je zde vysoká potřeba záložních zdrojů. Země si navíc doslova říká o solární energii, ale ta má právě nevýhodu ve své nestálosti, a i takové řešení vyžaduje akumulaci energie. Poslední dobou se zde oba problémy (obnovitelné zdroje i záložní systémy) řeší obrovskými akumulátory, jeden z nich postavila společnost Tesla Elona Muska. A vypadá to, že zde bude možná ještě mnohem větší akumulátor s rekordním výkonem 1,2 GW, který by provozovala společnost CEP Energy. Pro představu, Muskova "superbaterka" dávala ze začátku jen 100 MW (pojala 129 MWh energie), nyní je ve výkonnější konfiguraci 150MW/194MWh. Nově budovaná Victorian Big Battery má nabídnout 300MW/450MWh, ale i to je jen čtvrtina toho, co by měla mít tato 1,2GW verze. Pro zajímavost, světovým rekordmanem je od loňského prosince Moss Landing v Kalifornii s konfigurací 300MW/1,2GWh.
 
CEP Energy akumulátor
 
Ale zpět do Austrálie. Nyní jde o to, že zdejší uhelná elektrárna u města Liddell bude zavřena v roce 2023 a nyní se řeší, co vše ji vlastně nahradí. Ta má výkon 2 GW a původní plán byl, že by 1 GW z tohoto množství měla zajistit nová vládou financovaná plynová elektrárna v Kurri Kurri (cca 85 km od Liddellu). Nyní to ale vypadá, že by se místo toho měla stavět obří solární elektrárna, která by nabíjela 1,2GW akumulátor. Kolik pojme energie, to přesně nevíme, ale hovoří se o tom, že by měl vydržet zhruba na 4 hodiny plného výkonu, což by znamenalo 4,8 GWh. Aby těch projektů nebylo málo, v místě původní uhelné elektrárny chce stavět svou 500MW baterku také společnost AGL Energy.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama