reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chandra už je zase funkční a Hayabusa2 se téměř dotkla asteroidu

16.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Chandra už je zase funkční a Hayabusa2 se téměř dotkla asteroidu
Dvě dobré zprávy přichází z vesmíru. Agentuře NASA se povedlo zprovoznit 19letou rentgenovou observatoř Chandra, která se stejně jako Hubble potýkala s poruchou gyroskopu. Další novinky mají Japonci z jejich asteroidové mise Hayabusa2. 
Chandra X-ray Observatory už tedy opět slouží svému účelu, což se bohužel nedá říci o Hubbleově dalekohledu, v jehož případě se stále pracuje na řešení. Chandra tak už nepracuje v nouzovém režimu, v jehož rámci se z bezpečnostních důvodů satelit natočí tak, aby jeho panely sbíraly co nejvíce energie ze Slunce a nastaví se do konfigurace, v níž si chrání především životně důležitý hardware, což znamená i to, že optika je namířena směrem přímo od Slunce. 
 
 
NASA ale stále neoznámila, proč Chandra aktivovala nouzový režim, i když už se neoficiálně mluvilo právě o závadě na gyroskopu či gyroskopech. Uvedla ale, že veškeré důležité vybavení satelitu je v pořádku, takže je asi celá tato věc pro obsluhu malá záhada. Ostatně Chandra by měla nárok na takové vrtochy, když už svou plánovanou 5letou životnost dávno překročila a poté i rozšířenou 10letou misi z roku 2001. 
 
Co se týče Hubbleova dalekohledu, v jeho případě je tu stále problém se zprovozněním záložního gyroskopu, který jednak udává příliš vysoké otáčky (obvyklé je 19.200 otáček za minutu) a vedle toho nedokáže správně informovat o jemných pohybech dalekohledu. 
 
Japonská Hayabusa-2, která nedávno na povrch asteroidu Ryugu odhodila první roboty, se nyní sama odvážila k němu přiblížit. Sestoupila přitom do výšky pouze 25 metrů od povrchu. 
 
Hayabusa-2 fotí Ryugu z výšky cca 35 metrů
 
Stalo se tak včera v rámci nácviku přistání, a to prvního z celkem dvou plánovaných. Hayabusa-2 ke svému cíli doputovala už letošního 27. června a usídlila se na výchozí orbitě asi dva kilometry od povrchu. Včera tak klesla podstatně níže, ale jen na moment, aby se zase vzdálila. Brzy by měl proběhnout ještě jeden pokus a pak se nám sonda společně s asteroidem Ryugu schová za Slunce, takže mezi listopadem a lednem nebude možná bezproblémová komunikace, tudíž Hayabusa-2 bude mít na řadu týdnů pohov.
 
 
Zdroj: Astronomy, JAXA


reklama