reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čipová sada Intel Z390 v detailech

14.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Čipová sada Intel Z390 v detailech
Na webu se konečně objevil diagram čipové sady Intel Z390, která bude představovat vrchol pro desktopové procesory Coffee Lake a připravována je i pro chystaný osmijádrový model či modely. Co nabídne? 
Čipová sada s celkovým označením Intel Z390 Express by se měla objevit na deskách v nejbližších měsících a v podstatě ani není vázána na nástup osmijádrových procesorů Coffee Lake, neboť, jak jsme se nedávno dozvěděli, bude podporovat i dnes prodávané modely Cofee Lake-S. Proč by si ale někdo, kdo po chystaném osmijádrovém modelu neprahne, měl na desky s touto sadou počkat? To nám osvětlí právě následující diagram, který zveřejnil už samotný Intel. 
 
 
Když to vezmeme od základu, pak s procesorem bude čipset pojit stále rozhraní DMI 3.0, což znamená propustnost 4 GB/s stejně jako u starších sad. Dále se součásti čipsetu dělí na pevné a volitelné (tmavě a světle modrá). 
 
Stejně jako Z370 nám i nový Z390 nabízí celkem 24 linek PCIe 3.0, dále šest portů SATA 6 Gbps s podporou AHCI a RAID a až tři 32Gbps M.2 či U.2 sloty/porty. Nicméně už tu konečně máme integrované rozhraní USB 3.1 Gen2, což znamená propustnost 10 Gb/s, a to v počtu šesti portů. K tomu si můžeme přičíst deset USB 3.1 Gen 1, čili 5Gb/s portů a dalších čtrnáct USB 2.0. Ty samozřejmě nemusíme všechny najít na každé desce se Z390, ale čipset tu možnost dává, a nabízí tak celkově velice slušný počet třiceti USB. 
 
Co se týče zvuku, potvrzuje se příchod technologie Intel SmartSound, kde dokumenty ukazují na DSP zajišťující "audio/voice offload", což by tak mělo znamenat, že dané řešení uleví procesoru při zpracování audia. To by tak mohl zajistit samotný čipset, ale jinak jde stále o firemní HD audio Azalia. Čipset by také měl sám zajistit potřebný výkon pro převod audia (hlasu) do textové podoby, a to pro stále populárnější či spíše prosazovanější ovládání počítače hlasem. 

Síť bohužel bude stále spoléhat především na 1Gb/s Ethernet, takže nástup integrovaných 2,5GbE či dokonce 5GbE se ještě nekoná. Intel ale do čipsetu zabudoval podporu rozhraní Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 5, ovšem pak už může výrobcům desek pouze doporučit, aby ke svým modelům přidali potřebné adaptéry, takže jistě ne všechny desky toho využijí. 
 
 


reklama