reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Co přijde po architektuře Core? Mluví se o Royal Core od Jima Kellera

20.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Co přijde po architektuře Core? Mluví se o Royal Core od Jima Kellera
Procesorová superstar Jim Keller se opět dostává do titulků, a to díky zprávě od Moore's Law Is Dead (MLID), která pojednává o éře Intelu údajně spojené s procesory Lunar Lake a Nova Lake. Jakou senzaci máme očekávat? 
Jde pochopitelně o fámy, které nám mají odhalovat, na čem že to měl pracovat Jim Keller v Intelu, než z něj už před více než rokem zmizel do startupu Tenstorrent. Můžeme skutečně uvažovat o tom, že mohl pracovat na vývoji procesorových architektur, které se začnou objevovat v roce 2024, což by časově víceméně odpovídalo. 
 
Intel Sapphire Rapids 
 
Mluví se tu o generaci Intel Lunar Lake a dalších, přičemž ta je ještě velice daleko, neboť jí mají předcházet Alder Lake, Raptor Lake, Meteor Lake a Arrow Lake. Zde už máme první menší nesrovnalost s předchozími údaji, neboť Arrow Lake a Lunar Lake mají sdílet mikroarchitekturu hlavních jader (Lion Cove), ale podívejme se na to, co nám MLID sděluje
 
 
Jedná se o Kellerův projekt Royal Core, který má jistým způsobem navazovat na dnešní procesory Core a cílem bylo zajistit to, aby Intel získal vedení v efektivitě i oproti architektuře ARM a její implementaci od firmy Apple. Royal Core přitom měly původně využít už Lunar Lake, ale mohly by to být až Nova Lake, čili lze říci, že o rozpor s předchozími informacemi v podstatě nejde. Nova Lake byly přitom označeny jako procesory s jádry Panther Cove (pravděpodobně), což se s Royal Core také nebije, neboť jde o označení pro odlišné věci. 
 
 
Máme se těšit na největší výkonnostní skok procesorových generací Intelu od představení architektury Core, a sice až zdvojnásobení výkonu na takt (IPC) generace jader Golden Cove. Právě ta přijde tento rok s procesory Alder Lake a sama dle Intelu dosáhne o 19 % vyššího IPC oproti procesorům Rocket Lake. IPC ale bude pochopitelně růst i v dalších chystaných generacích a dále si Intel chystá čtyřcestný Hyperthreading (SMT4), podporu DDR5-7400 a integrovaný akcelerátor pro strojové učení pro implementaci do roku 2026. 
 
Vypadá to tak, že i v případě, že Intel neslíbí vše, co slíbil a ani tyto leaky nebudou většinou pravdivé, přesto nás čeká velice zajímavý a rychlý vývoj procesorů x86. Ten bude v případě Intelu poháněn bojem na dvou frontách, a jednak s AMD a pak s ARM (Apple), přičemž v serverovém světě může na Intel jako bič fungovat také NVIDIA a její vlastní procesory s architekturou ARM (Grace).  


reklama