reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Curiosity na Marsu načíná nový, již sedmý rok

7.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Curiosity na Marsu načíná nový, již sedmý rok
Rover Curiosity už jezdí po Marsu plných šest let a nyní načíná už sedmý. Nese s sebou celou "Marťanskou vědeckou laboratoř" a čeká na to, až se k němu za dva roky přidá další rover, jehož jméno aktuálně ještě neznáme. 
Curiosity představuje skutečně velký podnik, však sám tento rover přišel na 2,5 miliardy dolarů a jeho přistání přitom vůbec nemuselo vyjít. Záviselo totiž na tom, jak si povede "nebeský jeřáb" s raketami, jehož úkolem bylo dostat rover měkce na povrch planety a spadnout opodál. To se naštěstí dokonale podařilo i co se týče přesné lokace přistání, a tak Curiosity už od roku 2012 brázdí povrch Marsu s celou svou laboratoří. 
 
 
Curiosity se s celou Mars Science Laboratory odlepil od Země 26. listopadu 2011 a přistál 6. srpna 2012 a od té doby se zasloužil o většinu objevů, které jsou s Marsem spojeny. Díky němu se našly důkazy o tom, že v minulosti na něm tekla voda, a donutil tak vědce k tomu, aby přehodnotili své názory na minulost této planety. Nyní je otázka, kolik vody se na Marsu ještě skrývá a kolik jí naopak uniklo do okolního vesmíru. Voda ostatně má na Marsu občas téci i dnes. 
 
 
Díky tomuto roveru se také objevila řada prvků a sloučenin, díky nimž je možné, že na Marsu dříve existoval život. Jde vedle vody o oxid uhličitý, kyslík, oxid siřičitý nebo sirovodík. To vše bylo objeveno ještě před tím, než Curiosity v roce 2014 začal šplhat na horu Mount Sharp a objevil organické molekuly jako další ukazatel dlouho vyhynutého života. 
 
Rover dnes není ve stoprocentním stavu a především jeho pevná kola už jsou plná děr. Také že toho ze všech vozítek na cizích planetách najezdil zdaleka nejvíce a další kilometry jsou ještě před ním. NASA plánuje, že Curiosity udrží na životě do té doby, co to jen půjde, a to může být ještě mnoho let. Však tento rover využívá stejný zdroj energie, a sice radioizotopový termoelektrický generátor, který využívají i sondy Voyager a ty jsou i po 40 letech funkční, i když řada jejich přístrojů už selhala. 
 
NASA nyní stále plánuje, že na stejné platformě jako Curiosity založí i rover Mars 2020. 
 
Zdroj: Mars Curiosity - via Twitter


reklama