reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cyberpunk 2077 1.06 už neničí uložené pozice, je tu i utilita pro vyšší výkon

28.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Cyberpunk 2077 1.06 už neničí uložené pozice, je tu i utilita pro vyšší výkon
Studio CD Projekt Red nám minulý týden připravilo také novou záplatu pro Cyberpunk 2077, která jej povýší na verzi 1.06. V případě PC verze jde především o jedno, a sice o odstranění omezení na kapacitu souborů s uloženými pozicemi. 
Ukázalo se totiž, že pokud nějaký ze souborů s uloženými pozicemi ve hře Cyberpunk 2077 přesáhne kapacitu 8 MB, rázem je tím nenávratně poškozen a už není cesta, jak jej zase využít. I nadále platí, že jednou poškozené uložené pozice už nikdo dohromady nedá, ovšem po aktualizaci hry na verzi 1.06 se už nemusíme obávat, že by dále platil onen 8MB limit. Ten byl odstraněn, a tak by se už soubory s pozicemi měly ukládat vždy korektně, abychom si mohli zkoušet, co zvládne a nabídne "craftovací" systém hry. Právě v tom byl totiž zakopaný pes, respektive šlo o to, že právě lidé využívající schopnosti postavy vyrábět s pomocí komponent vlastní věci měli inventář zahlcený materiálem či předměty pro rozebrání a právě to rychle navyšuje velikost souborů s uloženými pozicemi. 
 
 
Verze 1.06 by měla velice zajímat také hráče se staršími konzolemi, neboť byla vylepšena správa paměti pro vyšší stabilitu hry. Třetí a poslední novinka se týká opraveného questu Second Conflict, z nějž již nemá mizet postava Dum Dum. 
 
Máme tu ale jinou novinku, která by měla zajímat především majitele starších PC, respektive pro novější hardware s kartami RTX ji ani nelze doporučit. Jde o jistý EZ Optimizer, který má pomocí ladění obvykle nepřístupných voleb hry zajistit i velice vysoký nárůst výkonu. To se ovšem týká spíše starších sestav s kartami generace Pascal a podobně. Utilitu si můžeme stáhnout třeba přímo zde a poté je třeba už jen zkopírovat obsah archivu do složky s instalovanou hrou a spustit jej. 
 
Systém Windows (či některý z antivirových programů) ale může ohlásit, že archiv ukrývá vir, což je ovšem jen důsledek toho, že utilita pozměňuje některé ze souborů hry. Stejné to bylo ostatně i se záplatou pro využití SMT na procesorech Ryzen. Autor EZ Optimizeru také dává k dispozici zprávu z VirusTotal, dle níž je soubor bezpečný. 
 
Po spuštění si pak vybereme, jak má být hra optimalizována. Můžeme nechat výchozí nastavení (Default), nebo použít vyvážené nastavení mezi kvalitou a výkonem (Balanced) či si hru maximálně vyladit z hlediska výkonu (Max Boost). Pro majitele GPU Pascal či ještě starších je tu i možnost zakázat asynchronní zpracování, respektive to je tu pro všechny, ale na novějších GPU bychom si tím mohli spíše ublížit a asi není radno to zkoušet obecně na Radeonech. 
 
 
Každý si pak už sám musí vyzkoušet, zda mu EZ Optimizer něco vůbec přinese. Autor se tvrdí, že na své GTX 1070 Ti zaznamenal na výchozím nastavení mezi 42 a 51 FPS, přičemž režim Balanced přinesl 54 až 71 FPS a Max Boost dokonce 51 až 80 FPS a za dne (ve hře pochopitelně) dokonce až 88 FPS. Režim Max Boost pak autor vysoce doporučuje pro majitele karet GTX 1060 a podobných a lidé se skutečně ozývají s tím, že na takovýchto kartách je hra skutečně mnohem svižnější.  


reklama