reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další úniky napovídají, že Intel Arrow Lake asi opravdu přijde o Hyper-Threading

6.2.2024, Milan Šurkala, aktualita
Další úniky napovídají, že Intel Arrow Lake asi opravdu přijde o Hyper-Threading
Procesory Intel Arrow Lake se pomalu blíží a už nějakou dobu se proslýchá, že by mohly přijít o Hyper-Threading. Nyní se objevuje další únik, který tyto domněnky potvrzuje. To ale stále neznamená, že tomu tak i skutečně bude.
Novou generací desktopových procesorů Intel bude až Arrow Lake-S, u něj je ale stále mnoho věcí nejistých. Měl by přejít na dlaždicovou strukturu jako Meteor Lake, který se dostal jen do mobilní sféry. Najdeme tu výkonná jádra Lion Cove (P-Core) a úsporná Skymont (E-Core). Už před půl rokem se však objevily informace o tom, že by Arrow Lake mohl přijít o funkci Hyper-Threading. Ta umožňuje běh dvou vláken na jednom jádře a v některých případech tak zvyšovat výkon. To, jak moc ho zvýší, už závisí na konkrétní aplikaci. Na druhou stranu zvyšuje riziko bezpečnostních problémů (nemálo bezpečnostních děr v CPU se našlo právě v implementacích HT a SMT).
 
 
Nový únik tuto domněnku potvrzuje, neboť hovoří o 24vláknovém procesoru. Žádná z kombinací 8P+16E, 6P+16E a 6P+8E by totiž s Hyper-Threadingem na P-Core nedala 24 vláken (šlo by o 32, 28 nebo 20). Tedy to vypadá, že jak 8 jader P-Core, tak 16 jader E-Core tu zvládalo jen po jednom vlákně každé. Toto pochopitelně může být i chyba daná softwarem, který si nemusel rozumět s novým procesorech. Ten běžel na frekvenci 3 GHz. Začíná se tu totiž objevovat otázka, nakolik jsou vlastně u běžných procesorů tato vlákna potřeba (při už hodně vysokých počtech, dnes v desítkách vláken). Některým aplikacím to rozhodně nadále prospěje, nicméně přínos takového množství vláken začíná být více diskutabilní a více se tak přetřásají nevýhody tohoto řešení. Jde nicméně nadále o nepotvrzené informace, takže stále nevíme, zda Hyper-Threading opravdu zmizí nebo ne.
 
Současně se mluví i o tom, že Arrow Lake-S nebude podporovat instrukční sadu AVX-512, která zůstane vyhrazena Xeonům. Na druhou stranu by se měla objevit sada AVX10 (přesněji AVX10.2), která víceméně AVX-512 nahrazuje. Ještě připomeňme, že Arrow Lake-S bude mít novou patici LGA 1851 a čipové sady řady 800. Má dostat integrované GPU Xe-LPG, oproti Meteor Lake ale s menším počtem Xe jader.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama