reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell Smart Desk: budoucnost produktivity?

6.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Dell Smart Desk: budoucnost produktivity?
Společnost Dell si přichystala vlastní koncept, který ukázal, jakým směrem by se také mohly ubírat desktopové počítače. Jedná se o Smart Desk, čili chytrý stůl, který se skládá z velkého monitoru a neméně velké dotykové plochy.
Nový koncept Dell Smart Desk je určený především pro grafiky, umělce, inženýry, architekty či vědce, takže jde o systém pro vážnou práci. Firma jej na své konferenci Dell World v Austinu (Texas) označila za budoucnost produktivního pracoviště, přičemž to se má skládat z velkého monitoru s rozlišením 5K a dalšího naplocho umístěného zobrazovacího zařízení, které je současně i dotykovou plochou.





Dell však není jedinou firmou, která vyvíjí takovýto systém. Velmi podobný koncept předvedla také firma HP, a to konkrétně HP Sprout. Ten byl představen minulý týden společně s novou 3D tiskárnou Multi Jet Fusion 3D. Nicméně Sprout je určen především právě pro ni, kdežto Dell Smart Desk by měl být spíše univerzálním pracovištěm.





Smart Desk v současné podobě nejspíše využívá monitor Dell UltraSharp 27 s rozlišením 5K (5120 x 2880), přičemž spodní dotykový panel je otázkou. Umožní nám ale ovládat příslušné aplikace dotykem s využitím gest nebo pomocí elektronického pera či jiných ovladačů (na fotografiích můžeme vidět i jakýsi kroužek). V podstatě jde o takový velký grafický tablet, na němž se může zobrazit a ovládat cokoliv.





Koncept sám o sobě je tedy velmi jednoduchý a záležet bude především na jeho programové výbavě, na níž bude stát a padat. Aplikace tak musí být schopny využít hlavní monitor i spodní dotykový, k čemuž by dle firmy Dell měly stačit plug-iny určené do již existujících aplikací. Tvůrci mluví o tom, že tento systém odděluje "vidění a dělání", čili primární funkce pro tvoření obsahu či ovládání jsou posunuty blíže k uživateli a ostatní mohou být bokem, respektive na monitoru před uživatelem. Ale to je tak nějak logické, že třeba při stříhání filmů budeme mít ovladací prvky na dotykové ploše a samotný obraz flilmu bude na monitoru.





Jisté také je, že tento systém není určen pro běžné uživatele, kteří svůj počítač využívají pro surfování po webu, kancelářské aplikace, komunikaci, média, apod. Však také určitě nepůjde o nic levného. Nicméně zpráva představila pouze samotný koncept a o konkrétním produktu nepadlo ani slovo, natož pak o příchodu na trh či ceně.

Zdroj: TZ Dell
reklama