reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Desky s Intel 500 Series se představují, přijdou na konci ledna

12.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Desky s Intel 500 Series se představují, přijdou na konci ledna
Už nějaký ten den víme, že základní desky s čipsety Intel 500 Series budou k dispozici dříve než nové procesory Rocket Lake-S. Určeny jsou totiž i pro starší Comet Lake-S a nyní se dozvídáme, že přinejmenším MSI je uvede na trh ještě v lednu. 
Společnost MSI tak hlásí, že její základní desky s čipovými sadami Intel 500 Series budou k dispozici od 27. ledna, což znamená, že procesory Rocket Lake-S by je měly následovat zhruba o dva měsíce později, čili na konci března. Ale uvidíme, to už bude záviset čistě jen na rozhodnutí Intelu a na tom, jak dlouho si bude budovat počáteční skladové zásoby. 
 
 
Jisté je, že desky už budou na trhu dávno připraveny a i kdyby nebyly, Rocket Lake-S budou podporovat také modely s čipsety Z490, Q470 a H470, ovšem už ne desky s B460 a H410. Zatím nevíme podrobnosti, ale údajná příčina má být v tom, že jde o 22nm čipsety a o nějakou z toho vycházející nekompatibilitu. 
 
Dále se dozvídáme, že nové desky už nabídnou širší datové spojení mezi čipovou sadou a procesorem, a to osm linek DMI namísto čtyř. Ovšem to už pochopitelně budeme muset využít kombinaci nové desky i procesoru, neboť Comet Lake na nové desce bude stále pracovat se čtyřmi linkami, což platí i pro Rocket Lake na staré desce. 
 
MSI dále uvádí, že všechny jeho desky s 500 Series budou podporovat rozhraní PCIe 4.0, respektive v tomto případě rozhraní Lightning Gen 4 PCIe, ale to se MSI jen snaží zajímavě pojmenovat univerzální technologii. To ale samozřejmě neznamená, že všechny nové čipové sady budou nabízet linky PCIe 4.0 a je spíše o spojení přímo mezi procesorem a hlavním slotem PCIe x16 a M.2 pro moderní SSD. Rocket Lake-S totiž mají ve výbavě pro tyto účely 16+4 linky PCIe 4.0. 
 
 
MSI si připravilo bohatou zásobu desek s čipsety Z590, pak je tu řada modelů s B560 a pouze tři s H510. Nechybí pak obvyklé řady MEG, MPG a MAG, stejně jako PRO, které budou v nabídce nejlevnější, čili budou tvořit celou řadu desek s H510 a mezi modely s B560 se zase neobjeví verze MEG, které jsou vyhrazeny pouze sadě Z590, ačkoliv v případě AMD má MSI desky MEG i s čipsetem B550.
 

 
Lze očekávat, že ke konci ledna své modely vypustí na trh i ostatní výrobci jako Asus, Gigabyte, ASRock a další jako Biostar se svými řadami Valkyrie či Racing


reklama