reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Digitimes: Zen 5 bude možná odložen kvůli nástupu Intelu u TSMC

4.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Digitimes: Zen 5 bude možná odložen kvůli nástupu Intelu u TSMC
Intel se po mnoho let tvrdošíjně snažil dokončit vývoj svého 10nm procesu, čímž nakonec prohospodařil svůj technologický náskok. Pod vedením Pata Gelsingera se ale chová jinak a odnést to může právě i AMD. 
Digitimes Asia (via HotHardware) hlásí, že zálusk Intelu na 3nm proces firmy TSMC může způsobit značné nepříjemnosti konkurenční firmě AMD. My přitom dobře víme, že Intel plánuje využít proces TSMC N3, a to i pro své budoucí procesory Meteor Lake, které nastoupí za letošní a stále ještě nepředstavené Raptor Lake. Vedle toho by to měly být i další produkty jako serverová GPU Ponte Vecchio či jejich nástupci, a tak je zřejmé, že poptávka po 3nm waferech bude ze strany Intelu obrovská. Stačí se ostatně podívat na čísla, dle nichž Intel i přes nástup firmy AMD stále ovládá tři čtvrtiny trhu s procesory x86
 
 
O nejmodernější výrobní procesy firmy TSMC přitom tradičně mívá jako první zákazník největší zájem firma Apple, ale vypadá to, že Intel se k ní už velice brzy připojí jako rovnocenný soupeř. A pak už mohou s odstupem jako obvykle následovat firmy jako Qualcomm, Broadcomm nebo právě i AMD a NVIDIA. 
 
Zvláště pro AMD to tak neznamená nic dobrého, neboť to se může opět velice snadno ocitnout v technologické nevýhodě, která byla právě za éry 7nm procesu smazána. Intel se ale už nechce jako dříve spoléhat především na své vlastní technologie a i pro zásadní produkty využije kapacity firmy TSMC. To navíc dle jeho strategie IDM 2.0 bude platit i do budoucna v éře technologií Intel 18A a pozdějších, ovšem s tím rozdílem, že v tu dobu už Intel chce opět zaujmout pozici světové technologické jedničky, již mu mají vybojovat i exkluzivní dodávky High-NA EUV litografických strojů. 
 
Jinými slovy a trošku expresivně řečeno, Intel si chce naporcovat kapacity firmy TSMC, aby firmě AMD později předhodil jen ohlodanou kost. 
 
Dle serveru Digitimes Asia to už v případě budoucích procesorů založených na Zen 4 má znamenat jednoduše to, že hrozí odklad jejich nástupu na trh, a to právě kvůli obsazeným kapacitám. AMD tak prý nebude schopno reálně využít 3nm proces TSMC do pozdního období roku 2024 a hotové produkty by měly nastoupit spíše až v roce 2025, pokud tedy AMD nechce předvést paper launch
 
To je ostatně zřejmá hrozba příštího vývoje, kvůli níž se už dříve mluvilo o té možnosti, že AMD osloví Samsung. Ten přece jen v této době už startuje masovou výrobu na svém 3nm procesu, kde již využívá na rozdíl od TSMC nové tranzistory typu GAAFET, i když jde ještě o ranou verzi procesu nevhodnou pro výkonné čipy. Ale AMD jej stejně zatím nepotřebuje a až bude, měl by být připravený. Čili ta možnost tu jistě visí, ale zda jí AMD či jiní zákazníci TSMC opravdu využijí, to závisí na mnoha faktorech a požadavcích, do nichž nezasvěcenci nevidí a pořádně vidět ani nemohou.  


reklama