reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Donald64

Registrace: 4.9.2012
Komentářů: 58, score 1.5
Účast v Expertiádách: 0
Účast v Týdenních šancích: 3 (přehled)
Mám fotoaparát: –
Chci fotoaparát: –
Měl jsem fotoaparáty: –

Nejvíce přínosné komentáře

Komentář z 24.4.2019 s hodnocením +12:
Dle Hardware Unboxed je RX 570 o 10% výkonnější. GTX 1650 se dá nejlevněji sehnat za 4 000Kč, RX 570 v 2 ventilátorové verzi stojí 3 400Kč ­(jinak je už od 3 000Kč­). RX 570 sice má 2x vyšší spotřebu, ale díky tomu musí mít mnohonásobně lepší napájecí kaskádu a celkově dražší provedení PCB, musí mít lepší chlazení a čip má plochu 232mm^2. Navíc ke kartě dostanete 2 hry zdarma. Nvidia má úplně primitivní PCB, napájení, chlazení, čip 132mm^2 a žádné hry k ní nedostanete. Co na té kartě proboha stojí tolik peněz, krom loga Nvidie? Už ze specifikací musí být naprosto zřejmé, že Nvidia mohla nasadit mnohem nižší cenu, než jaké je AMD vůbec schopno, ale oni se raději rozhodli to krutě předražit, protože proč ne. Doby, kdy low­-end grafické karty stály okolo 2,5k jsou asi nenávratně pryč, Nvidia chce za každou produktovou řadu dostávat to, co jste dříve platili o řadu výše, lidi to i tak koupí...

Podle mého názoru je za současné ceny tahle karta mrtvá. Tolik měla stát GTX 1650 Ti a argumentovat pro koupi nižší spotřebou byste mohli jen v případě, ­(berme rozdíl 600Kč, aby 570 nebyla vrtulník­), že jste schopní za dobu, než ji vyměníte, nahrát alespoň 1 900 hodin, při 100% vytížení GPU. Nevím, jsem z těch cen takový nějaký zklamaný. Trochu doufám, že 1650 Ti cenu této karty trochu srazí a už se nemůžu dočkat Navi. Nvidia potřebuje silnou konkurenci jako sůl.
Komentář z 10.8.2016 s hodnocením +5:
Dle mého názoru se za poslední dobu strašně změnil pohled na low­-end grafiky. Všichni jsou ze 144Hz monitorů, 4K a 5K rozlišení, virtuální reality a podobných blbostí natolik zblblí, že už většinu ani nenapadne, že mnozí o něco takového nemají vůbec zájem. Recenzenti ovlivněni výkonem Nvidia TitanX, popř. GTX 1080 všechny ostatní grafické karty hodnotí ve světle těchto nejvýkonnějších modelů, které si stejně 99% populace ani neplánuje koupit. Potom se nelze ani divit, že o grafice za 3 300Kč všichni píší, že je to odpad a že nemá cenu něco takového vůbec kupovat. Však ono to nezvládne ani všechny nejmodernější hry na AA a 1080p, což je v dnešní době bráno jako absolutní minimum. Zůstává zde však i segment lidí, pro který je daná cenová kategorie velice zajímavá. Však tato karta zvládne skoro všechny moderní tituly na 40 fps no a u pár titulů prostě jen stačí lehce ubrat detaily. Dle mého názoru je toto samo o sobě slušný výkon v této cenové kategorii. Pokud se kouknete na Nvidi, tak začnete zjišťovat, že tento segment začal pomalu mizet. Nejlevnější perspektivní karta je GTX 950 a do budoucna už to vůbec nevypadá, že Nvidia plánuje dělat něco levnějšího. AMD by se právě v segmentu pod 4 000Kč mohlo prosadit, jenomže jestli budou dělat karty, u kterých nikdy nevíte, na kolik je jejich výkon konzistentní v závislosti na hře kterou hrajete a bude to s nimi co se týče ovladačů pořád takto mizerné, tak se potom nelze divit tomu, že si spousta lidí, co má zájem o tento low­-end segment, raději připlatí za GTX 950. Můžeme jen doufat, že se s tím AMD v brzké době popasuje a vytvoří tak výkonově perspektivní kartu pod 4 000Kč, která zde už skoro rok absolutně chybí.
Komentář z 31.7.2020 s hodnocením +4:
Neobhajuji správnost tohoto jednání a ani si nemyslím, že kdyby AMD nadále nemělo hi­-end a jinak všude jinde konkurovali, že si nebudou pomalu ukrajovat další podíl z prodejů. Spíše jsem se snažil poukázat na důležitost hi­-endu, chtějí­-li si skokově získat větší objem prodejů.

Ruku na srdce, ale AMD má naprosto příšerný marketing, mají spoustu skvělých funkcí, ale vůbec je nepropagují a Sony s Microsoftem jim díky konzolím v této oblasti značně pomohou. Taktéž mohu zmínit provázanost CPU a GPU marketu, když se AMD daří na poli CPU, úměrně k tomu roste zájem o GPU, ačkoliv ani žádnou novou grafiku nevydali.

Ohledně toho poměru cena­/výkon, AMD nyní nelze označit za lepší, s příchodem Navi navýšili ceny a rozhodli se už nebýt ­"levnou alternativou­", takže vycházejí dosti podobně. Když do této rovnice přidáme i požadavek na streaming, který funguje na Nvidii značně lépe ­(NVENC vs VCE­) a zohledníme i hluk, u kterého hraje velkou roli spotřeba, najednou už AMD tak jednoznačnou volbou není a to v žádném segmentu. Velmi se těším na RDNA2 vs Ampere, pro zákazníka je pořádná rivalita tím nejlepším, pro jeho peněženku.

Nejméně přínosné komentáře

Komentář z 23.8.2019 s hodnocením -3:
Z čeho tak usuzujete? Google si pro své herní servery Stadia zvolil grafiky od AMD, protože při nezávislém testování her uživateli, se jim právě na nich více líbilo barevné i zvukové podání, ve kterém je Nvidia horší. AMD bude mít GPU s architekturou RNDA ve všech konzolích PlayStation i Xbox a ty teď začínají více expandovat do počítačového průmyslu. Tyto firmy spolu s AMD pracují na svém vlastním RayTracingu, pro které nebudou třeba RT a Tensor cores, která jsou již předem odsouzena k zániku, jako slepá ulička vývoje. S generací Navi přinesli FidelityFX, Sharpening a AntiLag, co nabídla Nvidie? Tensor cores, která umí udělat obraz s nádherným šumem a RT cores, která sníží FPS na pomalu nehratelnou úroveň a ani není moc her, kde to vůbec můžete zapnout. Raden 5700 s 251mm^2 poráží RTX 2060 se 445mm^2 a už předem víme, že vyjde větší Navi 5800 a 5900, v čem přesně, že AMD zaspalo?
Komentář z 15.5.2019 s hodnocením -3:
S 10nm chtěl Intel zvýšit hustotu tranzistorů 2,7x použitím čtyřnásobné expozice + dalších vychytávek, které nikdo před nimi při výrobě CPU nepoužil, a tak měli velké potíže s výtěžností. Mezi tím ale dále vylepšovali 14nm proces, který začal zvládat dost vysoké takty, a tak i když dostali výtěžnost na přijatelnější úroveň, už zase nedokázali konkurovat takty a to svým vlastním produktům. To asi tak k problémům s 10nm, kterých se v desktopech či serverech možná nikdy nedočkáme a zůstane jen pro nízko­-spotřebové čipy. Intel ale ve svých ­(tuším dvou­) 10nm továrnách zlepšuje výtěžnost procesu a pracují na tom, rovnou přijít se 7nm, takže je tu i scénář 14nm do roku 2021.

Pokud se 10nm skutečně nedočkáme, nemusí to být nutně špatně. AMD sice počtem jader už nepřekonají, ale mohou být naprosto konkurenceschopní u budget produktů. Pokud posunou produktové řady ­- Pentium ­(4 jádro­), i3 ­(6ti jádro­), dají vysoký takt kolem 4GHz ­(bez turba­) a budou ty čipy dávat za velmi nízké ceny, tak jim v této oblasti možná AMD nebude moci kvůli nutnosti I­/O die cenově konkurovat, což může být ráj pro lidi, co pořizují levné herní sestavy :)
Komentář z 22.3.2017 s hodnocením -3:
Ano, přímo pod žebra GPU chladiče to opravdu není ideální umístění. Otázkou však je, zda by si vůbec někdo v dnešní době chtěl dávat do stolního PC M.2 SSD. Přeci jen klasické 2,5­" SATA mají lepší odvod tepla a jsou i více chráněné. Při vyšších rychlostech se M.2 stejně tak nehorázně zahřívá, že je nutné to chladit, a tak je lepší to dát rovnou do PCIe slotu.