reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DRAMeXchange: výpadek v továrně Samsungu ceny DRAM v tomto čtvrtletí neovlivní

10.1.2020, Jan Vítek, aktualita
DRAMeXchange: výpadek v továrně Samsungu ceny DRAM v tomto čtvrtletí neovlivní
DRAMeXchange přináší zprávu o tom, jaký dopad bude mít nedávný krátký výpadek proudu v továrně firmy Samsung. Ten ji měl vyřadit z provozu zhruba na dva dny a byla otázka, jak to ovlivní ceny pamětí. 
Výpadek energie v továrně Samsungu sice trval jen minutu, ale i tak tato minuta způsobila škody v milionech dolarů. Postihla jihokorejskou továrnu ve Hwaseongu, a to akorát v závěrečný den minulého roku. A že je zpracování křemíkových waferů věc náročná a zdlouhavá, škody nejsou nízké a také trvalo, než se linky opět rozběhly. Nicméně DRAMeXchange nám sděluje, že tato událost nebude mít měřitelný dopad na ceny pamětí DRAM během tohoto kvartálu. To je na jednu stranu dobrá zpráva, která však nezaplaší ty špatné, o nichž jsme se dozvěděli nedávno. Tedy špatné z pohledu koncových zákazníků. 
 
 
Jak jsme se nedávno dozvěděli, ceny pamětí jsou spíše na vzestupu a to platí především pro NAND Flash, které mají v tomto roce výrazně zdražit. Ceny pamětí DRAM by snad tak moc nahoru jít neměly, ovšem éra jejich zlevňování je evidentně pryč a nezdá se, že by si zákazník oproti době před zdražováním DDR4 nějak polepšil. V podstatě jsme se dostali na stejnou úroveň, což ovšem nepředstavuje pokrok, když za stejné paměti platíme stejnou částku jako před čtyřmi lety. Kdybychom to samé měli aplikovat na NAND Flash, tak bychom si rozhodně nemohli kupovat 1TB SSD i za ceny pod 3000 Kč. 
 
 
Čili ceny DRAM a zvláště DDR4 pro PC se většinou jen dostaly na úroveň z roku 2016 a vyhlížet můžeme přinejlepším dočasnou stagnaci cen. Serverové a grafické paměti ale už začnou mírně zdražovat. To bude důsledek plánovaných omezení výroby pamětí, na které se chystají ty největší firmy. A že mají drtivou většinu trhu pod palcem společnosti Samsung, SK Hynix a Micron, stačí na to pouze tyto tři. 
 
Mluví se ale také o nervozitě, kterou mohou vyvolat i incidenty jako ten nedávný v továrně Samsungu. Výrobci koncových zařízení tak mohou začít objednávat paměti DRAM dříve, než by jinak byli ochotni, a to dokud jsou ceny nízké či alespoň mají předvídatelný vývoj. 
 
Ještě na závěr můžeme zmínit, že výpadek v Hwaseongu postihl zvláště linku 13, kde se vyrábějí speciální verze DRAM s využitím 20nm a 25nm procesů. A právě ceny takových pamětí se díky čtvrtletně uzavíraným obchodům nemění tak často, jako ceny jiných běžnějších typů, čili především proto by výpadek neměl mít vliv na ceny v tomto čtvrtletí.  
 
Zdroj: Anandtech 


reklama