reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Edge na Chromiu dorazí pro Windows 10 v lednu, aktualizaci lze zabránit

18.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Edge na Chromiu dorazí pro Windows 10 v lednu, aktualizaci lze zabránit
Microsoft se chystá vypustit do světa novou verzi svého prohlížeče Edge, která bude již založena na Chromiu, a to už během příštího měsíce. Nebude tak součástí žádné velké aktualizace. 
Právě zhruba někdy před rokem Microsoft oficiálně potvrdil, že opustí svůj engine vyvíjený pro prohlížeč Edge a využije namísto toho Chromium firmy Google. Bude tak dle všeho trvat o něco málo více než rok, než zákazníci dostanou do rukou první finální verzi nového prohlížeče, která se bude už vyznačovat následujícím logem. 
 
 
Tzv. Chromium Edge si už mohou Insideři delší dobu zkoušet a ti už také ví, co tento prohlížeč nabídne, neboť ten už je přinejmenším od listopadu k dispozici v betaverzi, a nyní se tak čeká už je na první verzi označenou jako stabilní.  
 
V lednu tak Microsoft na jednu stranu zruší rozšířenou podporu systému Windows 7 a na druhou stranu nabídne nový Edge, což budou dle očekávání dvě hlavní novinky této firmy. Můžeme to ale brát i tak, že zanikají dvě věci, a sice krom Windows 7 coby systému v aktivní "službě" také engine EdgeHTML, s jehož pomocí chtěl Microsoft konkurovat Googlu, ale nakonec jej nestačil vyvíjet srovnatelným tempem s Chromiem. Mluvilo se přitom i o tom, že Google házel Microsoftu klacky pod nohy tak, aby právě vývoj EdgeHTML nemohl probíhat potřebným tempem, ale to je diskutabilní a dnes je to také už v podstatě jedno. 
 
Z Edge se tak stává prohlížeč používající Chromium jako například i Opera nebo jiné prohlížeče, jejichž vývojáři už rezignovali na tvorbu vlastního webového enginu. Jako jediná, stále neochvějná a významná konkurence proprohlížeče s Chromiem tak zůstává Mozilla a její Firefox. 
 
Microsoft ale pochopitelně nechystá jen Chrome v bledě modrém. Stále to bude prohlížeč svázaný především s jeho službami a účty, takže například vyhledávání primárně zajistí Bing. Nová verze dorazí v rámci Windows Update jako aktualizace, takže Microsoft se nás v tomto ohledu nebude na nic ptát, pokud se nebudeme sami zajímat a nevyužijeme speciální Blocker Toolkit. Nicméně většině uživatelů to může být stejně jedno, neboť Edge má dnes mezi prohlížeči pro Windows podíl jen necelých 6 procent a s více než dvěma třetinami podílu vede právě Chrome. 
 
Nový Edge pak nebude vázán na aktualizace systému. Chovat se bude jako kterákoliv jiná samostatná aplikace, takže aktualizace budou probíhat také samostatně. K dispozici bude také na macOS a dokonce i na Windows 7 a 8/8.1. Podpora sedmiček sice pro většinu uživatelů končí, ale ještě po tři roky bude k dispozici pro firmy, ale placená. 
  


reklama