reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elecjet Apollo Ultra: 10000mAh powerbanka s grafenovými články

15.11.2021, Milan Šurkala, aktualita
Elecjet Apollo Ultra: 10000mAh powerbanka s grafenovými články
Akumulátory s využitím grafenů jsou ohlašovány už nějakou dobu, ale není jednoduché je sehnat. Většina projektů vypadá docela podezřele, Elecjet nicméně nabídl testovací vzorky a redakce je poměrně chválí.
Mnozí považují grafenové akumulátory za velkou revoluci, která ukončí nynější vládu lithiových článků. Faktem nicméně je, že drtivá většina projektů grafenových akumulátorů jsou v zásadě standardní akumulátory Li-Ion s příměsí grafenu, což vylepšuje některé jejich vlastnosti a jde o evoluci, nikoli revoluci. Už před dvěma lety jsme slyšeli např. o firmě Real Graphene, jejíž grafenové akumulátory sice najdete na stránkách obchodů, ale nepamatuji si, že bych je někdy viděl skladem. A právě s firmou Real Graphene se sloučila firma Elecjet, která představuje svůj grafenový akumulátor Apollo Ultra. Zveřejněn byl na platformě Indiegogo, kde už vybral přes 112 tisíc USD, což je 11,2krát více, než byl cíl. I když je na místě varovný prst jako skoro u všech projektů na crowdfundingových platformách, firma nabídla testovací vzorky různým redakcím, které potvrdily některé z inzerovaných vlastností.
 
Elecjet Apollo Ultra powerbanka 10000 mAh
 
Powerbanka nabízí kapacitu 10000 mAh (37 Wh) a nabít se má za 27 minut (max. 100W nabíjení), což potvrdily i testy. Jen poněkud nereálně vypadá lineární průběh nabíjení, což u lithiových akumulátorů nebývá zrovna obvyklé (poslední procenta obvykle lezou nejpomaleji). Powerbanka by sice měla být schopna nabíjet dvě zařízení (65 W přes USB-C a 18 W přes USB-A, finální verze má nabídnout 100W kombinovaný výstup), nicméně The Verge při připojení dvou zařízení zaznamenal dramatický pokles nabíjecího výkonu. Poněkud nadsazeně dle testů vypadá být i kapacita. Dle našich testů powerbanky dodají obvykle zhruba 75-80 % nabité energie, tedy okolo 28-29 Wh z 37Wh powerbanky, nicméně Apollo Ultra se pohybuje jen kolem 19-23 Wh (50-60 %). Buď má tak moc vysoké ztráty, nebo nemá skutečně 10000 mAh, ale mnohem méně.
 
Apollo Ultra měří 130×65×17,5 mm a váží 230 gramů. Slibuje také odolnost danou ratingem IP65 a vysokou životnost na 2500 nabíjecích cyklů. Také by se při nabíjení neměla příliš zahřívat a překročit 43 °C. Testy potvrdily teplotu 42 °C. Ceny byla stanovena na 65 USD v rámci kampaně, dodávky by měly být zahájeny v lednu 2022.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama