reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk čelí kuriózní žalobě za Dogecoin, chtějí po něm 258 mld. USD

20.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk čelí kuriózní žalobě za Dogecoin, chtějí po něm 258 mld. USD
Že by si Elon Musk za své chování na Twitteru občas zasloužil dostat přes prsty, se shodne asi většina lidí včetně jeho fanoušků. Nad některými stížnostmi na jeho chování však zůstává rozum stát. Poslední žaloba po něm za tweety o Dogecoinu chce 258 mld. USD.
Muskovy tweety ohledně Dogecoinu a jiných kryptoměn si vysloužily nejednu kritiku a hrozbu legislativního postihu. Musk se totiž netají svou podporou kryptoměn a především Dogecoinu, který je možné použít k nákupu merchandise produktů jeho společností (Tesla i SpaceX). Jistou dobu byl přijímán i Bitcoin, než se proti Muskovi zvedla velká vlna nevole kvůli ekologickému dopadu jeho těžby, což bylo ve značném kontrastu k tomu, čeho se snaží dosáhnout zejména působením ve společnosti Tesla.
 
Elon Musk
autor: Daniel Oberhaus, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Kryptoměny jsou sice hodně volatilní, ale velké změny jejich hodnot (a zejména Dogecoinu) v době zveřejnění Muskových tweetu naznačují, že tam může být nemalý vliv na hodnotu a jeho schopnost hýbat trhem, čehož měl podle nejnovější žaloby zneužívat ke svému vlastnímu prospěchu, pobavení a tvorbě pyramidového schématu, kdy se měl Musk sám pasovat do role "otce Dogecoinu". Tuto žalobu podal Keith Johnson u soudu na Manhattanu, kdy chce navíc obchodování s kryptoměnamou Dogecoin uzákonit jako hazard a Muskovo počínání by tak bylo proti federálním zákonům o hazardu. Není to poprvé a asi ani naposled, co se objevuje žaloba na Muskovu adresu ohledně jeho tweetů s tématikou kryptoměn.
 
Žaloba je kuriózní také částkou, kterou chce na Muskovi vysoudit. Ta totiž chce 86 mld. USD, což je dokonce o trochu více, než je ztráta celého trhu s Dogecoinem od jeho maxima z května 2021, jako by snad Musk mohl za veškerý nárůst hodnoty i její pád. Padají přitom všechny kryptoměny, byť je nutno uznat, že propad Dogecoinu je jiný než u těch ostatních (spousta z větších kryptoměn měla ještě jeden vzrůst a nezřídka svá historická maxima v říjnu a listopadu loňského roku, což ale není případ Dogecoinu, ten v zásadě od května především padá s ne tak výraznými korekcemi nahoru).
 
Jenže to není vše. Žaloba chce přidat ještě dalších 172 mld. USD (a odškodnění takto ztrojnásobit) jako další náhrady za poškození a poplatky, čímž by se celková hodnota měla dostat až na 258 mld. USD. Připomeňme, že hodnota celého trhu Dogecoinu je nyní lehce pod 8 mld. USD (jeho hodnota spadla z 0,738 USD na pouhých 0,060 USD a před pár dny byla dokonce pod 0,050 USD). Muskovo jmění se nyní odhaduje na 214 mld. USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama