reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk přesouvá a schovává Twitter do Nevady, sloučil ho s X Corp

13.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk přesouvá  a schovává Twitter do Nevady, sloučil ho s X Corp
Elon Musk se nám pouští do zvláštních machinací. Společnost Twitter už nyní neexistuje sama o sobě a byla sloučena s čerstvě založenou firmou X Corp. Ta existuje pouze od března a Musk tímto krokem přesouvá Twitter do Nevady.
Kolem Twitteru je poslední dobou zase trochu "veselo". Vypadá to, že Elon Musk chce pro tuto sociální síť vyvinout nový systém umělé inteligence, neboť se proslýchá, že nakoupil 10 tisíc GPU pro její trénování. Nyní vyšlo najevo, že Twitter jako firma už neexistuje, neboť byl sloučen s nedávno založenou firmou X Corp. Musk sice založil tři holdingové společnosti s písmenek "X" v názvu loni v dubnu ve státě Delaware, zde měl ale poslední dobou problémy, a tak 9. března letošního roku založil X Corp. v Nevadě. Jen o 6 dní později, 15. března, byla firma X Corp. sloučena s Twitterem. Ty nyní vlastní mateřská společnost X Holding Corp. s kapitálem ve výši 2 milionů USD. I ta byla založena v letošním březnu.
 
autor: Daniel Oberhaus, CC BY-SA 2.0, přes Flickr (přidáno logo)
 
Byl to Delaware Court of Chancery, před kterým Musk kapituloval, a nakonec koupil sociální síť Twitter za původní nabízenou částku. U tohoto soudu totiž dnes už bývalý management Twitteru zažaloval Muska kvůli snaze odstoupit od koupě. V Nevadě jsou však žaloby představitelů společnosti poněkud složitější než ve státě Delaware, takže není divu, že chce Musk z tohoto státu pryč. Tím, že Twitter sloučil se společností X Corp. sídlící v Nevadě, přesunul Twitter legislativně z jurisdikce státu Delaware do Nevady, což může být (a pravděpodobně i je) důvod těchto machinací.
 
Zde připomeňme, že Musk chce vytvořit jakousi aplikaci X pro všechno, něco na způsob čínského WeChatu, a právě Twitter by se měl stát základem tohoto systému. Písmeno "X" se tak vyskytuje i v názvech mateřských společností. Musk také vlastní doménu X.com, což byl platební systém, na kterém pracoval ve svých opravdu raných začátcích, a z čeho se pak vyklubal výsledný PayPal (Musk byl zakladatelem X.com, výsledný PayPal pak vznikl z jeho společnosti X.com a konkurenční firmy Confinity).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama