reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk se nebojí Severní Koreje, 3. světovou válku prý rozpoutá AI

5.9.2017, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk se nebojí Severní Koreje, 3. světovou válku prý rozpoutá AI
Prezident Vladimír Putin řekl, že vládcem světa bude národ, který bude vést v technologiích umělé inteligence. Elon Musk na to reagoval tweety, kde se obává toho, že místo nadvlády AI povede ke 3. světové válce. Anketa: Jak to bude podle vás?
Kdo podle vás bude spouštěčem 3. světové války?
V anketě šlo hlasovat od 5.9.2017 do 4.10.2017. Počet hlasujících: 40
Severní Korea0 %
Islámský stát10 %
Umělá inteligence33 %
Někdo jiný53 %
3. světová válka nikdy nenastane5 %
Elon Musk se hodně bojí umělé inteligence a dal to už několikrát najevo. Jsou tomu sotva dva týdny, kdy žádal OSN o celosvětový zákaz vojenských robotů. Nyní své obavy dal najevo znovu poté, co ruský prezident Vladimír Putin pronesl, že národ, který bude vést v technologiích umělé inteligence, bude vládnout světu. Musk na to reagoval svým typickým způsobem, tweetováním. Tentokrát však byl poměrně depresivní, což u něj není úplně zvykem.
 
Terminátor
 
Autor: popculturegeek.com [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], přes Wikimedia Commons
 
Dle jeho názoru bude umělá inteligence tím, co nezpůsobí ani tak nadvládu jednoho národa nad celým světem jako spíše to, že vyvolá 3. světovou válku. Podle Muska se ani nemusíme nějak zvlášť bát Severní Koreje, která sice zbrojí a testuje nukleární zbraně, ale ve výsledku nepředstavuje trvalou hrozbu. Říká, že její útok by byl jasnou sebevraždou a mocnosti by v takovém případě během okamžiku severokorejský režim ukončily. Severní Korea totiž nemá žádného velkého spojence, se kterým by mohla vytvořit polarizovaný svět a dvě či více entit, které by proti sobě bojovaly.
 
Elon Musk
 
Autor: Steve Jurvetson [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], přes Wikimedia Commons
 
Naproti tomu u AI dle Muska nelze zaručit, že nevyhodnotí preventivní útok jako nejlepší cestu k vítězství a tím zahájí celosvětovou válku. Což není moc příjemná vyklídka, pokud by se tak skutečně stalo a měl pravdu. Po menší diskuzi na Twitteru se pak Elon Musk omluvil, že toto skutečně nebylo dobré téma na zahájení pondělního rána. A jak to vidíte vy? Kdo je podle vás největší hrozbou pro vznik 3. světové války? Severní Korea, umělá inteligence, Islámský stát nebo někdo jiný?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama