Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk si objednal lístek na suborbitální let s Virgin Galactic

13.7.2021, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk si objednal lístek na suborbitální let s Virgin Galactic
Richard Branson, který před pár dny úspěšně otestoval výsledek svého dlouholetého snažení a vyletěl k hranici Vesmíru, bude mít pro svou společnost Virgin Galactic významného pasažéra. Poletí s ní i Elon Musk.
Před dvěma dny se miliardáři Richardu Bransonovi povedlo splnit si celoživotní sen. Jeho společnost Virgin Galactic provedla první let s kompletní 6člennou posádkou k hranici Vesmíru. Byl to teprve čtvrtý let pro VSS Unity s lidskou posádkou a Bransonovi a jeho týmu se podařilo vystoupat do výšky necelých 86 km. Mnozí to ještě nepočítaji za dosažení Vesmíru, který je obecně dán Kármánovou hranicí ve výšce 100 km nad Zemí (jsou zde snahy ji snížit na cca 80 km). Tohle ostatně i Jeff Bezos Bransonovi vytmavil v nedávném tweetu (viz níže), kde řekl, že pro 96 % populace začíná Vesmír 100 km a jeho astronauti tak nebudou s "hvězdičkou za jménem", protože on bude létat nad tuto hranici.
 
 
Ať tak či onak, zájemců o let za zhruba 250 tisíc USD (5,4 mil. Kč) je už okolo 600 a zveřejněno bylo i to, že je mezi nimi také Elon Musk. Ten je s Bransonem kamarád a nikoli rival. Ostatně si ani moc nekonkurují na poli vesmírných letů, kde je pro Virgin Galactic přímou konkurencí Blue Origin Jeffa Bezose (ten poletí 20. července) a nikoli SpaceX. Virgin Galactic a Blue Origin chtějí provozovat vesmírnou turistiku pomocí suborbitálních letů zhruba do oné výšky okolo 85 až 100+ km, což zahrnuje jen krátkou dobu beztíže a samotný let od oddělení od mateřské lodě (nebo startu rakety) do přistání je záležitostí jen na 10 až 15 minut.
 
 
SpaceX naproti tomu provozuje především lety zásobující ISS (materiálem od roku 2012, astronauty od roku 2020), plánuje se také podívat až na Mars. I v jeho případě se počítá s vesmírným turismem, ale to se už zájemci podívají na několik dní na ISS, tedy více než 400 km nad povrch Země. A také lístek bude velmi výrazně dražší.
 
Ale zpět k Muskovi a jeho letu s Virgin Galactic. Podle Sunday Times už zaplatil rezervaci 10 tisíc USD, nicméně zatím se neví, kdy poletí. Branson pak připustil, že možná na oplátku někdy on poletí do Vesmíru se SpaceX.
 
Zdroj: space.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.