reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EVGA draží prototyp GeForce RTX 4090, výtěžek půjde na charitu

12.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
EVGA draží prototyp GeForce RTX 4090, výtěžek půjde na charitu
Společnost EVGA ukončila výrobu grafických karet s čipy Nvidia kvůli špatnému chování této firmy. Nové GeForce RTX 4090 od firmy EVGA se tak ani nedostaly do prodeje. Jeden z prototypů je nyní součástí aukce, jejíž výtěžek půjde na charitativní účely.
Společnosti EVGA a Nvidia se nemají zrovna v lásce. Došlo to dokonce tak daleko, že se EVGA rozhodla přestat s výrobou grafických karet s čipy Nvidie kvůli nepřátelskému chování společnosti. Na trh se tak nedostaly ani karty GeForce RTX 4090 od tohoto výrobce a existují jen prototypy. Jeden z nich se nedávno objevil na portálu eBay, kde dosáhl výše až 13200 USD, nicméně aukce záhy zmizela. Společnost se rozhodla, že kartu bude dražit svépomocí na vlastním diskuzním fóru.
 
EVGA GeForce RTX 4090 FTW3 Next Gen Graphics Card
 
Prototyp GeForce RTX 4090 FTW3 je zde kvůli licenčním problémům označen jako Next Gen Graphics Card. Aukce poběží do 16. prosince 11.59 AM PT, což u nás znamená do 20:59 téhož dne. Výtěžek aukce si EVGA nenechá, ale půjde na účet dětské nemocnice St. Jude Children’s Research Hospital. Připomeňme ještě, že v této nemocnici byla léčena a nyní tam pracuje Hayley Arceneaux, která se před rokem podívala do vesmíru v projektu Inspiration4 od SpaceX jako symbol naděje.
 
Karta je funkční, ale není na ni žádná záruka, V aukci se může přihazovat po 100USD částkách a příhozy v poslední hodině nebudou akceptovány, pokud už daný člověk alespoň jednou nepřihodil. Pokud byste chtěli tuto kartu získat, budete muset dodat adresu v USA nebo Kanadě, jiných států se netýká. Nejvyšší aktuální příhoz je na 8100 USD (186 tisíc Kč). Do konce zbývají ještě více než 4 dny, takže to asi ještě dost vyleze. Za kolik si myslíte, že se vydraží?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama