Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Falcon 9 vybuchl kvůli porušení héliové nádrže

26.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Falcon 9 vybuchl kvůli porušení héliové nádrže
Na samotném začátku tohoto měsíce explodovala raketa Falcon 9 společnosti SpaceX a ta se od té doby snažila zjistit především to, co tuto nehodu způsobilo. Nyní už to vypadá, že "viník" byl nalezen, a to héliová nádrž.
Falcon 9 explodoval při doplňování palivem na mysu Canaveral a společně s ním také satelit AMOS, který měl sloužit také firmě Facebook a jejímu projektu internet.org. Společnost SpaceX pak ihned začala hledat příčinu tohoto selhání a po několika dnech oslovila i veřejnost a také instituce, zda někdo snad nedokáže z dostupných videomateriálů odhalit, co se stalo. Nyní se jako příčina jeví porušená nádrž na hélium, což nám může něco připomenout.


Rovněž problém s héliovými nádržemi totiž způsobil explozi rakety v roce 2015, která však v té době již byla na cestě k ISS (International Space Station) i s nákladem. Společnost SpaceX však hned oznámila, že nedávná nehoda nemá nic společného s tím, co se stalo v minulém roce. V té době totiž selhala jedna z podpěr, která měla za úkol držet nádrže s héliem na místě, kvůli čemuž jedna z nich praskla a způsobila explozi. Hélium v raketách Falcon 9 mimochodem slouží k tomu, aby vyrovnávalo tlak v nádržích, z nichž je do motorů vpouštěno palivo. Je tak ukládáno v tlakových nádržích, a jeho samotný únik tak může raketu značně poničit.

V případě aktuálně vyšetřované nehody měla být narušena nádrž s héliem umísěná v druhém stupni. SpaceX tak dle všeho ví, co způsobilo výslednou explozi, ale zatím neví, proč byla nádrž protržena. Na vyšetřování spolupracuje s NASA, Americkým letectvem i FAA, ovšem potýká se s tím, že raketa stačila před selháním odeslat jen minimum dat. Falcon 9 sice odesílá inženýrská data na více než 3000 kanálech, ale od prvních známek potíží do kompletní ztráty komunikace uběhlo pouze 93 milisekund. Nějaký čas také zabralo prohledávání místa nehody (Launch Complex 40), aby byly sebrány a následně zdokumentovány všechny úlomky rakety, jež by snad mohly naznačit, co se stalo.

Jak se také společnost SpaceX obávala, výbuch značně poničil vypouštěcí zařízení, ovšem dobrá zpráva je, že podpůrná firemní zařízení opodál přežila jen s minimálním poškozením. SpaceX tak oficiálně stále chce začít létat s Falcony 9 už v letošním listopadu a stále pokračuje se stavbou komponent pro nové rakety, které budou využity i pro další zásobovací mise pro NASA a rovněž pro NASA Commercial Crew Program, čili vynesení astronautů k ISS. Zatím to tak nevypadá, že by Falcony musely zůstat na zemi dlouhou řadu měsíců až rok, jak někteří lidé uváděli (Tony Bruno, CEO United Launch Alliance).

Zdroj: SpaceX