reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fámy: AMD uměle drží hashovací výkon Vegy pod pokličkou

15.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Fámy: AMD uměle drží hashovací výkon Vegy pod pokličkou
Pokud grafické karty Radeon RX Vega něčím překvapily, pak je to slabší výkon při hashování, čili pro těžbu kryptoměn. Ten je mnohem nižší, než jaký se očekával, a tak se objevují spekulace a fámy, že to je pouze umělé omezení. 
AMD RX Vega má být velice výkonná pro těžbu Etherea, takové titulky se objevovaly před několika dny a mluvily o 70 až 100 MH/s a bylo by naprosto jasné, že po takovýchto kartách by těžaři kryptoměn prahli a pro hráče by toho na trhu moc nezůstalo. AMD se však dušovalo, že těchto karet bude na trhu dost i pro hráče a i když je pravděpodobné, že 100 MH/s opravdu nenabídnou, je také dost dobře možné, že AMD jejich hashovací výkon nějakým způsobem uměle škrtí. 
 
 
Grafické karty RX Vega přichází v době, kdy stále ještě nepolevuje novodobá těžařská vlna týkající se především Etherea, které dosáhlo hodnoty 400 dolarů v červnu a aktuálně se opět pomalu šplhá k této metě a pohybuje se na hodnotě kolem 300 dolarů. I hi-endové karty jako GeForce GTX 1080 Ti nabízí hashrate jen mírně přes 30 MH/s, takže kdyby RX Vega nabídla oproti původním spekulacím třeba "jen" 50 MH/s, byl by to hit. 
 
 
Jenomže co se týče prvních benchmarků, RX Vega 64 i 56 jsou na tom z hlediska hashrate špatně a i výkonnější verze se HotHardware pohybuje v těžbě Etherea na úrovni R9 390X s tím, že i rozdíl mezi Vega 64 a 56 je velice nízký, i když to platí i pro GTX 1070 a GTX 1080 Ti. Server techPowerUp uvádí o něco lepší čísla, která Vegy staví už i před GTX 1080 Ti, ale z hlediska efektivity dané výkonem a spotřebou to také není nic úžasného. 
 
Právě server HotHardware ale mluví o tom, že AMD má dle kolujících fám někdy později vydat aktualizaci (BIOSu či ovladačů), která umožní Vegám nabídnout pro hashování svůj první výkon, čili AMD má čekat na to, až se nasytí poptávka těch, kteří chtějí svou Vegu využít především pro hraní. Pokud je tomu tak, pak nám to AMD pochopitelně nepotvrdí. Už nyní lze říci, že 100 MH/s to skutečně nebude, ale podstatně lepší, než ukazují aktuální výsledky, by to býti mohlo, a to vzhledem k porovnání výkonu s R9 390X i s přihlédnutím k obrovskému hrubému výkonu GPU Vega. 
 
reklama