reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FCC zařazuje Kaspersky mezi firmy představující riziko pro národní bezpečnost

29.3.2022, Jan Vítek, aktualita
FCC zařazuje Kaspersky mezi firmy představující riziko pro národní bezpečnost
Americké úřady už dříve varovaly před použitím softwaru ruské firmy Kaspersky, který má představovat bezpečnostní riziko s ohledem na možnost špionáže. Nyní se už do věci vložila také Federal Communications Commission.
Společnost Kaspersky se sídlem v Moskvě, která má však své pobočky po celém světě včetně USA, Japonska či Velké Británie, se už několikrát dostala do zpráv v negativním slova smyslu. Především šlo a stále jde o obavy z napojení na ruskou vládu, což Kaspersky pochopitelně odmítá, nicméně aktuálně jí to není moc platné.
 
Na druhou stranu se Kaspersky často objevuje ve zprávách, v nichž varuje před různými novými hrozbami a je v tomto ohledu velice aktivní. To ale samozřejmě neznamená, že na propojení firmy Kaspersky s ruskou vládou opravdu něco není a pravdu se stejně nikdy nedozvíme. 
 
 
Jisté ale je, že Kaspersky je pro americké úřady vrcholně podezřelou společností. Už v roce 2017 doporučila americká Federal Bureau of Investigation (FBI) domácím společnostem, aby se vyhnuly softwaru firmy Kaspersky, a to právě kvůli výše uvedenému důvodu. 
 
Brzy poté se přidalo i Department of Homeland Security, které přišlo s novou závaznou direktivou BOD (Binding Operational Directive. Ta už tedy přímo vyžadovala, aby se jisté federální agentury a jejich dodavatelé zbavili produktů Kaspersky.
 
Nejnověji se přidala Federal Communications Commission (FCC), která zařadila firmu Kaspersky po bok China Mobile, China Telecom, ZTE či Huawei, čili na seznam těch komunikačních prostředků a služeb, které představují nepřijatelné riziko pro národní bezpečnost USA dle zákona Secure Networks Act z roku 2019. Tento zákon tak dále omezuje využívání produktů firmy Kaspersky, za něž by se mělo platit penězi z federálního rozpočtu.  
 
Firma Kaspersky se už proti tomuto rozhodnutí ohradila a uvedla, že pro ně neexistuje žádný skutečný důvod a je založeno spíše na vývoji geopolitické situace, než na objektivním zhodnocení jejích produktů a služeb. Dále zaznělo, že Kaspersky dle svých slov nemá žádné vazby na jakoukoliv vládu včetně ruské a že je plně připravena spolupracovat s americkými úřady. 
 


reklama