reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Finanční a technologické centrum Šen-čen je pod celkovým lockdownem

14.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Finanční a technologické centrum Šen-čen je pod celkovým lockdownem
Čínské úřady se rozhodly vyhlásit přísný lockdown v čínském Šen-čenu, městě o 17,5 milionech obyvatel, které přímo sousedí s Hong Kongem a jde o finanční a technologické centrum Číny.  
Lockdown čínského Šen-čenu tak může mít značné důsledky, neboť lidé musí pokud možno pracovat z domova a podniky musí pozastavit výrobu, pokud nejde o vyloženě nezbytně potřebné provozy, které vyrábí léky a zdravotnický materiál, jídlo či paliva. Otázka je, co to znamená pro místní továrny vyrábějící čipy (jde tu především o čínskou firmu SMIC), které jen tak bez následků nemohou přerušit výrobu. Těm se také udělují výjimky, ale jak je tomu v tomto případě, to se nedozvíme. Pokud to dopadne podobně jako v Si-anu, pak by takové továrny mohly zůstat v provozu, ovšem i tak na ně bude mít lockdown svůj dopad už jen vzhledem k obtížné logistice. 
 
 
Lockdown v Šen-čenu platí od včerejšího dne a skončit by mohl 20. března, pokud se tedy situace bude vyvíjet dle předpokladů. Dle Associated Press pro jeho vyhlášení stačil vývoj z posledních dní, který vyvrcholil pouhými 60 případy Covidu odhalenými právě v neděli. Ihned poté úřady zareagovaly. 
 
Pro 17,5 milionů lidí žijících v Šen-čenu to znamená, že během lockdownu projdou alespoň třemi koly testování, zatímco se budou muset jinak zdržovat doma. Kvůli tomu byla zastavena i veřejná doprava a je zřejmé, že tamní výrobci elektroniky včetně společnosti Huawei mohou už počítat ztráty. Vedle toho jde i o výrobce elektrovozů BYD Auto, známou společnost Tencent a později se také ozvala společnost Foxconn, která ohlásila odstavení svých místních provozů. Dopady chce minimalizovat zvýšením produkce na jiných místech. Dále se dozvídáme také o dalších firmách pracujících pro Apple, které v Šen-čenu přerušují výrobu, a sice Unimicron a Sunflex. 
 
Bloomberg navíc hlásí, že podobné problémy hlásí dokonce i Šanghaj, odkud už před několika dny začaly být odkláněny mezinárodní lety, což může trvat až šest týdnů. Neplatí to ovšem pro nákladní leteckou přepravu.


reklama