reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ford představuje spojení autonomních dodávek a dronů

2.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Ford představuje spojení autonomních dodávek a dronů
Automobilka Ford vidí budoucnost v samořiditelných vozidlech. Z toho důvodu představila svou vizi, ve které se objevují autonomní dodávky, které jsou zároveň vybaveny i drony, jež se postarají o poslední úsek cesty k zákazníkovi.
Spojení dodávek a dronů pro doručování zásilek představila například automobilka Mercedes-Benz, aby zaručila, že zboží bude doručováno až ke dveřím. S podobným konceptem přišla nyní i automobilová společnost Ford. Vize Fordu vypadá tak, že v nepříliš vzdálené budoucnosti bude zboží doručovat celá armáda autonomních dodávek, které budou ještě navíc vybaveny bezpilotními letouny. Tímto způsobem chce automobilka vyřešit problém automatizovaného doručování na "posledních 15 metrů".

Tento koncept představila společnost návštěvníkům na Mobile World Congress v Barceloně. Pro posílení zážitku k tomu použila virtuální realitu. Ve vizualizaci se divák stane ženou, které mají přijít hladoví přátelé na návštěvu, ale ona nemá dostatek surovin na uvaření večeře. Protože nemá čas pro zboží chodit, objedná si to, co jí v lednici chybí, až k sobě do domu. Žena použije službu, která nese pojmenování Autolivery a její balíček je vložen do autonomního vozu, který doveze zboží až k domu. Problém není ani s tím, že žena nebydlí v přízemí, až na balkón ve třicátém patře jí zásilku doručí dron, který je součástí dodávky. Dron pomůže i v případě, když blízko místa doručení nebude možné dobře zaparkovat.


Tato vize byla vytvořena týmem designérů Fordu. Chtěli dosáhnout plné automatizace, která zajistí doručení zboží až před práh. Automobilka Ford zároveň věří, že autonomní dodávky mají budoucnost, a to zejména kvůli růstu objednávání zboží z internetových obchodů. Autonomní vozy obecně by měly také zlepšit situaci v dopravě, neměly by se v takové míře objevovat dopravní zácpy.

Vize Fordu by měla život zejména ve městech ještě více zjednodušovat. Ford se tímto projektem bude snažit přizpůsobit budoucnosti, kdy si podle nich bude kupovat auta méně lidí. Dodávky Autolivery mají být také elektrické. Automobilka Ford plánuje, že se jí projekt podaří realizovat už v roce 2021. Kromě dodávek na doručování zboží má v plánu i autonomní vozidla pro sdílenou jízdu.

Autonomní dodávky s drony jsou zatím jen vizí, která by se v budoucnosti měla proměnit ve skutečnost, Ford však pracuje i na vývoji svých autonomních automobilů. Kromě Spojených států, kde už své vozy testuje, se Ford začal poohlížet i po zkušebních jízdách v Evropě, jejíž silnice představují pro samořiditelné vozy větší výzvu. Za zmínku stojí i investice Fordu do technologie Argo AI, která by pro projekt Autolivery mohla být v budoucnu použita.

Zdroje: engadget.com, Ford

reklama