reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ford začne testovat autonomní vozy i v náročnější Evropě

2.12.2016, Milan Šurkala, aktualita
Ford začne testovat autonomní vozy i v náročnější Evropě
Autonomní vozidla od Fordu jsou již nějakou dobu testována na amerických silnicích zejména v Kalifornii, Arizoně a Michiganu. Od příštího roku by se ale mělo začít testovat i na evropských silnicích, které jsou komplikovanější.
Spousta výrobců aut se dnes věnuje vývoji autonomních vozidel. Jedním z nich je i Ford, který už v minulosti demonstroval jízdu autonomního auta v noci bez světel nebo jehož vozy jsou využívány jako autonomní taxíky Uberu v Pittsburghu. Zatímco dnes se testuje zejména v USA v Kalifornii, Arizoně a Michiganu, společnost chce od příštího roku 2017 přejít také na evropské silnice. Ty jsou větší výzvou než americké, neboť je zde mnoho zemí s mírnými odlišnostmi ve tvarech silnic, řešeních křižovatek a značek, také je zde mnohem více jiných účastníků provozu, zejména cyklistů. Navíc v USA se testovalo především na dálnicích.


Autonomní Ford Fusion Hybrid


Zatímco v USA se flotila testovacích vozidel letos rozrostla z 10 na 30 kusů a v příštím roce se opět ztrojnásobí, v Evropě se zatím počítá s alespoň jedním testovacím vozidlem a pokud jich bude více, budou to ze začátku jen jednotky aut. Vozidla by se podle prvních zveřejněných informací měla patrně objevit Velké Británii, která je vůči autonomním vozidlům poměrně vstřícná a své plány na testy zde mají i další automobilky. Zajímavostí je také výsledek průzkumu společnosti Ford, z nějž vyplynulo, že až 16 % rodičů by bylo rádo za autonomní auto, které by odvezlo jejich ratolesti samotné ráno do školy.

Zdroj: caranddriver.com, autoexpress.co.uk, ford.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama