Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 10 z 11 PrvníPrvní ... 891011 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 136 až 150 z 154

Téma: Vyhozené peníze - testery zdrojů za pár stovek Kč.

  1. #136
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Citace Původně odesláno od MirekK Zobrazit příspěvek
    Předpokládám, že ten měřák obsahuje klasicky měření metodou dvojí integrace (princip většiny dig. multimetrů = "styl ICL-ka"), tj. 2-3 převody/s. Takže nějaké kmity v kHz jsou mu úplně jedno.
    2KEOSAN: Jestli to při něčem přeblikává, tak asi připojuje a odpojuje tu nepatrnou zátěž 33?.

    Kdyby to ale bylo uděláno s nějakým rychlým převodníkem nebo alespoň detektorem min. a max. hodnoty, tak by to klidně mohlo neustále přeblikávat mezi nejmenší a největší hodnotou, a pak už by to odhalilo ledacos. Je to jen o software. Ale to by zase museli v návodu popsat, proč to pořád nějak divně přeblikává, a to už by bylo moc písmenek a to je i v Číně drahé, že ?
    Zle som sa vyjadril v tomto pripade.
    Preblikavanie hodnoty by znamenalo vadnu hodnotu. Mal som na mysli aj kolisanie. Ze napr. bude ukazovat, ako sa mi to stalo u jedneho - napr. 3.2V, 3.3V, 3.4V, 3.5V, 3.3V, 3.4V, 3.2V v kratkom intervale.
    Takze clovek vidi, ze je nieco divneho, ked to pri rovnomernej zatazi takto kolise. U jedneho zdroja sa mi to stalo, ze to kolisalo a zdroj zahlasilo, ze je OK a zdroj bol vadny. Takze to chce neverit len tomu meraciku na signal, ale citat spravne aj hodnoty a podla toho si urobit zaver. Samozrejme uplne vsetko to neporiesi, ale za tu cenu lepsie, nez nic...
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #137
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od KEOSAN Zobrazit příspěvek
    napr. 3.2V, 3.3V, 3.4V, 3.5V, 3.3V, 3.4V, 3.2V
    To je efektivní hodnota (a její měření spočívá v principu dvojí integrace nebo ručkovým měřákem), já ale celou dobu mluvím o špičkové a na její měření se používá osciloskop nebo milivoltmetr.

    Delock ti ukáže (a současně zpracuje) tuto efektivní hodnotu 3.3V. Porovná ji s vnitřní referencí, která tvrdí, že je vše OK.

    Na druhou stranu na osciliskopu vidíš průběh 3.3V ± 250mV a také milivoltmetrem ti naměříš 250mV.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #138
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Citace Původně odesláno od -HoNY- Zobrazit příspěvek
    To je efektivní hodnota (a její měření spočívá v principu dvojí integrace nebo ručkovým měřákem), já ale celou dobu mluvím o špičkové a na její měření se používá osciloskop nebo milivoltmetr.

    Delock ti ukáže (a současně zpracuje) tuto efektivní hodnotu 3.3V. Porovná ji s vnitřní referencí, která tvrdí, že je vše OK.

    Na druhou stranu na osciliskopu vidíš průběh 3.3V ± 250mV a také milivoltmetrem ti naměříš 250mV.
    Nechces napisat o tom merani milivoltmetrom ? Tiez by ma to zaujimalo, cim, ako to pomerat multimetrom s danom funkciou /pripadne akym multimetrom minimalne/. Doteraz som si myslel, ze multimeter nie je schopny tak rychlo reagovat. Pretoze v tom pripade by stacil ten Delock LCD power supply tester + citlivy multimeter. Co hladat - TrueRMS funkcie, ci nieco ine na multimetroch ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #139
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od KEOSAN Zobrazit příspěvek
    Tiez by ma to zaujimalo, cim, ako to pomerat multimetrom s danom funkciou /pripadne akym multimetrom minimalne/.
    Milivoltmetr a rozsah mV na multimetru jsou dvě zcela odlišná slova.

    Milivoltmetr je měřák pro vysokofrekvenční použití.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #140
    Občasný diskutér Avatar uživatele MirekK
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    107

    Citace Původně odesláno od -HoNY- Zobrazit příspěvek
    Milivoltmetr a rozsah mV na multimetru jsou dvě zcela odlišná slova.

    Milivoltmetr je měřák pro vysokofrekvenční použití.
    To bych si dovolil oponovat. Milivoltmetr měří napětí v milivoltech a multimetr s rozsahem mV taky. Asi tím byl myšlen vysokofrekvenční milivoltmetr ...

    Rozdíl těchto dvou "měřáků", je v měřicí metodě, a tím i rozsahu měřených frekvencí a tedy změřeném výsledku.
    Prostě levný multimetr měří pomocí převodníku s dvojí integrací střední hodnotu a tu zobrazuje. Pro střídavý rozsah se většinou zařadí jen vrcholový detektor s přepočtovou konstantou 0,707 (poměr mezi vrcholovou a efektivní hodnotou pro čistě sinusový signál) a tak je měření na střídavém rozsahu spíše přibližné. Tento princip lze poznat jednoduše změřením baterie (1,2V; 1,5V; 3V apod.), která má čistě stejnosměrné napětí bez sebemenší střídavé složky, na střídavém rozsahu v obou polaritách. Kdy v jedné ukáže 0 a ve druhé nějaké nesmyslné číslo (pro popsanou měřicí metodu by to mohlo být 0,7*U).

    Lepší multimetry by měly při měření na střídavém rozsahu nejprve oddělit stejnosměrnou složku a až následně zpracovat střídavou (ideálně TrueRMS). Ovšem většinou s frekvenčím rozsahem pouze do pár kHz, takže pro toto měření opět nepoužitelné.

    Vysokofrekvenčí milivoltmetr používá většinou měření pomocí termoelektrického kříže, tj. jednou větví procházející proud (odpovídá měřenému napětí) zahřívá termočlánek ve druhé větvi a generované napětí odpovídá efektivní hodnotě energie/napětí/proudu a to prakticky bez frekvenčního omezení. Nebo se používají i různé důmyslné kompenzační metody, ale princip je vždy v přemeně energie, protože jedině ta odpovídá efektivní hodnotě měřené veličiny ... Na vstupu těchto milivoltmetrů bývá oddělení stejnosměrné složky, která by citlivý systém rychle zničila, takže jimi lze měřit pouze střídavou složku signálu, což se v tomto případě měření zvlnění na výstup spínaného zdroje zrovna hodí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #141
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    A kolko koruniek zhruba tak kostuje taky univerzalny multimeter kombinovany s vysokofrevencnym milovoltmetrom ? Ci samostatne ten milivoltmeter ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #142
    Občasný diskutér Avatar uživatele MirekK
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    107

    VF milivoltmetr starší (Tesla do 1MHz) jsem viděl na nějakých aukcích kolem 600 Kč a v bazarech by se mohl pohybovat taky tak. Nový s rozsahem do 2GHz stojí kolem 5 tis. Kč. Ale našel jsem i "stavebnici" do 200kHz za 550 Kč ...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #143
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Kedze sa to tyka aj toho Delock testera /s LCD panelom/, tak to hodim aj sem:


    V ramci preventivnej prehliadky PC, kde neboli zatial nejake vazne problemy zistene, bola jedna z oprav ATX zdroj premier LC-B300ATX /ma uz 5 rokov/. Bol tam Jun Fu 10V/1000uF kondik a vymenil som ho za recyklovany stary DON 10V/1000uF

    Merane Delock testerom na zdroje s LCD panelom.
    Tester NEUKAZOVAL ziadnu chybu - t.j. nepipal, ze je vadny zdroj, aj ked bol vemi mierne vyduty kondik.
    Co vsak ukazoval, bola 5VSB vetva, kde bolo mierne, obcasne kolisanie od 5,0V do 5,2V. Velmi mierne kolisanie, ktore je v ramci normy este OK, takze tester nemal preco ukazovat chybu. Ani by som si to asi nevsimol, keby som nevedel, ze tam je vyduty kondik

    Pripajam fotky. Ako zataz zdroja boli pouzite 4ks stare HDD. Kolisanie ukazovalo /mierne/ hlavne pri startovani a roztacani HDD. Po vymene kondiku sa to ani nehlo...

    Nakoniec som este opravil aj vetrak, pretoze velmi mizerne sa tocil a ked som predtym demontoval zdroj, tak bol zdroj trosku teplejsi. O trochu viac, nez tie zdroje byvaju obvykle.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 1.jpg 
Zobrazení: 234 
Velikost: 18.2 KB 
ID: 5442   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 2.jpg 
Zobrazení: 236 
Velikost: 34.3 KB 
ID: 5443   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 3.jpg 
Zobrazení: 328 
Velikost: 133.7 KB 
ID: 5444   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 4.jpg 
Zobrazení: 362 
Velikost: 101.1 KB 
ID: 5445   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 5.jpg 
Zobrazení: 317 
Velikost: 130.8 KB 
ID: 5446   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 6.jpg 
Zobrazení: 301 
Velikost: 117.0 KB 
ID: 5447   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 7.jpg 
Zobrazení: 342 
Velikost: 155.3 KB 
ID: 5448  
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #144
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    10

    Nedá mi to abych nezareagoval na tuto diskuzi. Pročítání mi trvalo snad víc jak hodinu.

    Je to můj první příspěvek zde. Všechny Vás tímto zdravím.

    Velmi pěkně a vystižně se o zařízení DeLock III (DLIII) vyjádřil Sieben.
    KEOSAN má zase můj obdiv, že vydržel a drží boj z přesilou :-) a za konstruktivní snahu získávat a vyměňovat si informace.

    Jelikož i já mám k dispozici tento tester, přispěji něco málo do diskuze.

    Nevím na jakém principu pracuje toto zařízení ani levný digitální multimetr (DM), ale při používání vykazují rozdíly.
    Při měření s DM jsem na 3,3V větvi naměřil konstantní napětí 3,24 V. Na 5V větvi také konstantní hodnotu 5,14 V.
    Při měření s DLIII na 3,3V větvi docházelo ke kolísaní napětí v rozmezí 3-3,4 V v 5V větvi pak 5-5,3 V.
    To pro mě bylo ukazatelem na nevyhlazené napětí. Po výměně odpovídajících kondenzátorů se hodnoty na DLIII stabilizovaly na 3,3 V a 5,2 V. Napětí na DM 3,36 V a 5,21 V

    DeLock III narozdíl od levného DM kolísání napětí zachytil!


    To -HoNY- to kolísání 500mV nezaregistroval DLIII ani pohybem hodnot na LCD?

    Zkusil jste někdo už tu rozbočku?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #145
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Podobne skusenosti s DLIII mam tiez. Najlepsie je to zatazit. Kedze som mal dostatok starych HDD, kupil som rozbocky na molex konektory. Tie som do seba napojil a tak na kazdu vetvu zavesim napr. jednu rozdvojku na ktorej su 4xHDD. Cize na dvoch vetvach 8 HDD. Pri starte tolkych HDD to vyleti v spicke na 80-120W /+-, ako u ktoreho zdroja. Zdroje mam v takej krabici. Neni to moc pekne, ale je to funkcne a nic to nestalo Rozmyslal som aj postavit si nieco na zataz - napr. nejake ziarovky na to - ale to by hrialo a skor by to ukazalo konstantnu zataz. Takto je to pod urcitou zatazou pri starte, s inou v klude, takze dost problemov to dokaze odhalit. Netreba sa vsak spoliehat na manual - ale citat hodnoty. Ak to piska, tak uz je to dost poskodene. Pri zatazi sa to moze ukazat. Ak je to nacate, tak moze clovek vidiet kolisanie. Samozrejme odtial-potial....

    Ostatne lacne testery zdrojov su nanic, pretoze su dost hrube. Ale tento je s ohladom na cenu, ako tak este uzitocny. Samozrejme, zdroje to neotestuje na doraz - to by som ich musel zatazi napr. 2x ci 3x 100W ziarovkami aspon.
    Vacsinou sa mi teda osvedcilo, ze sa tym detekovala vetva, na nej sa vymenili kondiky za nove a bol klud. Neni to univerzalne pre vsetko, ale statisticka pouzitelnost pre detekciu poruch je dost vysoka. No a s tymi zlozitejsimi sa mi uz neoplatilo sa zaoberat. Stejne aj s tymto co robim, sa dost ludi pozera na to ako podivinstvo, opravovat vypoctovu techniku a este k tomu samotne komponenty...

    Druha vec je, ze ako sa rozprava o hospodarskej krize, mozno pridu opravy este znovu do mody....
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #146
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    10

    Myslel jsem rozbočku k napájecímu konektoru základní desky. O které tu už byla řeč. Teoreticky by pak šlo měřit zdroj při provozním zatížení (za chodu) celé konkrétní sestavy.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #147
    Čestný člen
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    259

    Uniká mi účel V PC se většinou zdroj docela fláká oproti tomu, jak se mu dá zatopit pod kotlem na nějakém testovacím přípravku složeném ať už z obyčejných autožárovek či odporových zátěží. Naopak zajímavé by možná bylo vzít nějaký dejme tomu 500W zdroj, ověnčit ho o pár odporových bočníků a zkoumat například rozložení odběru z jednotlivých větví u různých počítačů.... Nakonec při troše snahy by se dal odměřit i odběr jednotlivých karet, popřípadě i procesoru atd.... Ještě jsem neviděl že by tohle někdo realizoval... sice to vypadá složitě ale ve skutečnosti to tak strašné není. Nehledě na to, že by taková měření pomohla odbourat různé míty a pověry ohledně odběru komponent...popřípadě celých sestav.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #148
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Sieben
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    520

    Kdybych byl ještě na střední, tak bych to zrealizoval..pod vedením a dohledem mistra..a a spolupráce spolužáků..bohužel už na střední nejsem a na tohle nemám čas...a ani si to nepamatuju

    /mýty ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #149
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    10

    Zjistím tak, zda zdroj dané sestavě vyhovuje. Jak se chová při vyšší či maximální zátěži pro mé účely není tolik důležité.
    Možná o 10-20% větší zatížení pro případný upgrade. Víc nepotřebuji ;-) Samozřejmě, experimentátorům meze nekladu :-))
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #150
    Čestný člen
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    259

    Bohužel měřit napětí za účelem určení zda zdroj vyhovuje/nevyhovuje je zcestné... by pak stačilo vzít multimetr za Kč250 a během minuty si to obrnkat. Důležitý údaj je příkon sestavy a rozložení odběru mezi jednotlivé větve. Dneska se všechno samozřejmě tlačí na 12V a co nejblíž napájeného obvodu je DC/DC měnič... je to výhodné z hlediska ztrát vznikajících na odporu vodičů, konektorů při průchodu velkého proudu. Bohužel se ale stále prodávají zdroje zastaralých koncepcí, které nejsou tak úplně optimalizované pro odběry moderních počítačů, byť Wattáž mají dostatečnou, co je mi ale platné, že zdroj je schopen dát 300W na 5V větvi, kde PC skoro nic nebere a 12V větev je přitom přetížená a na hranici svých schopností. K tomu bych ještě dodal, že papír na krabici a štítek na zdroji snese kdeco, horší je to ale již se skutečností.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 10 z 11 PrvníPrvní ... 891011 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. peníze na internetu
    Od sapin II v sekci Volná témata
    Reakcí: 31
    Poslední příspěvek: 30-05-2009, 23:53
  2. Nejtissi zdroj za rozumne penize
    Od Holda29 v sekci Zdroje
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 06-01-2007, 10:49
  3. Testy Zdrojů
    Od Abel v sekci Zdroje
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 28-09-2006, 19:49