reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyhozené peníze - testery zdrojů za pár stovek Kč.

mech13 (5526)|19.5.2008 19:35
prcesory se uz peknou dobu krmi z 12V, ale jestli uz ve zdroji zacaly odchazet kondiky, a nevymenil jsi vsechny tak nevis jak jsou na tom ty ostatni a taky nevis v jakem stavu jsou ty ktere jsi tam dal - zdroj ti klidne muze za pul roku zlikvidovat kondiky na zakladni desce... to ze tester hlasi OK neznamena ze z neho leze kvalitne filtrovane nezvlnene napeti... na druhou stranu deska uz z predchoziho pouzivani muze byt na ceste do kremikveho nebe a jestli tam pujde rok nebo rok a pul je uplne jendo...
Janyk1 (997)|19.5.2008 19:40
[QUOTE=KEOSAN;123675]Ale preco ?[/QUOTE]

Ja bych si PC zdroj LC power nedal ani nový, a obzvlášť, jestli má už vyduté kondíky a některé nahrazené zajisté ještě kvalitnějšími z EC.
KEOSAN (958)|19.5.2008 19:54
Tych LC zdrojov mam dost, kupovali sa pred rokmi. Z mnozstva zdrojov, pre kancelarske zostavy sa pokazilo iba minimum zdrojov.

Dokonca tie LC zdroje boli vlazne a nic sa im nestalo, ked sa im zasekon ventilator. Mozno neboli vhodne na nejake zatazenejsie stroje, ale do kancelarie nerobili problem.

Apropo cital som jeden clanok o kondikoch, kde sa pisalo, ze napr. stare TESLA kondiky mali po 30tich rokoch a preformatovani cca 80 percent svojej povodnej kapacity. Dnes, made in asia, vraj neni problem, ked po 1 roku maju cca polovicu kapacity... Cena ma tu odpovedat kvalite.

mech13
Tie zdoje boli k AthlonXP zostavam na doskach, ktore este nepotrebovali 12V vetvu.
-HoNY- (557)|20.5.2008 02:01
[quote=KEOSAN;123687]Tych LC zdrojov mam dost, kupovali sa pred rokmi. Z mnozstva zdrojov, pre kancelarske zostavy sa pokazilo iba minimum zdrojov.

Apropo cital som jeden clanok o kondikoch, kde sa pisalo, ze napr. stare TESLA kondiky mali po 30tich rokoch a preformatovani cca 80 percent svojej povodnej kapacity. Dnes, made in asia, vraj neni problem, ked po 1 roku maju cca polovicu kapacity... Cena ma tu odpovedat kvalite.

mech13
Tie zdoje boli k AthlonXP zostavam na doskach, ktore este nepotrebovali 12V vetvu.[/quote]
1) Nejjednodužší vyhnutí se nekvalitním zdrojům, výbuchu, poškození HW je preventivně nekupovat. Do kanclu jsou ideální 350W Fortrony.

2) Staré Tesla kondenzátory mají úplně jiné dielektrikum, rozměry, ESR a ESL parametry a tak dále... do spínaných zdrojů se nehodí.

3) Staré sestavy používají:
  • 5V: VCORE (víc než dost je o tom napsáno tady a tady a taky tady) :rules
  • 3.3V na logické obvody, SDRAM paměti, AGP slot
  • 12V disky, mechaniky
  • [*]-5V ISA
Já, trodas, MirekK, Martin Šejnoha, mech13, ICEBOSS, boboco a mnoho a mnoho dalších skvělých lidí se tak chytří, krásní a úžasní nenarodili :shut, ale občas si pročtou nějaký článek, FAQ, něco vyzkouší (třeba i metodou pokus omyl) a pak to sem napíší. Když si neví rady použijí zde užitečnou funkci vyhledávání nebo úžasný vyhledávač. Nikdo z nás neví a neumí všechno, ani to není v jeho silách, ale rozhodně se neptáme na pořád omýlané věci znova a znova. Nerozhoduje kvantita příspěvků, ale jejich kvalita. I s malým počtem příspěvků se dá hrát velké divadlo. Chceš-lí být taky takový, vezmi si z našich dobrých vlastností a rad příklad! :thumb
MirekK (106)|20.5.2008 17:53
Souhlasím s -HoNY-, ta kritika KEOSANa neměla být primárně proto, aby se zlobil nebo neustále obhajoval svoje řešení, ale proto, aby si uvědomil, že takový levný tester v nevědomých rukou (a odpovědi KEOSANa tomu nasvědčují) může spíše uškodit než pomoci. Pokud uživatel vůbec nechápe co a proč měří, může iluzi z takové "chytré" krabičky docela dobře naletět.

Ty LEDkové testery jsou opravdu úplný nesmysl. Ten Delock III nevypadá nejhůř a jako "reprezentativní" krabička u zákazníka by se s ním dalo souhlasit. Ale osobně bych si jej ani za dealerskou cenu nekoupil a tedy nepoužíval, snad jedině, že bych jej dostal nebo někde vyhrál :D

Obyčejným multimetrem (voltmetrem) toho naměříte mnohem více. Třeba i napětí zálohovací baterie na MB, napětí v el. síti a spoustu dalších věcí. Osobně používám přicvaknutí krokodýlku na jednom drátu na kostru skříně PC a přímé zapíchnutí měřicího hrotu měřáku do MOLEXu nabo ATX konektoru na základní desce. Tím mohu měřit napětí před zapnutím, při zapnutí i při zátěži, kde se mi zachce.

Pak už to chce jen vědět, co a proč měřím a mohu z toho dedukovat na závady ... Bez toho to opravdu nejde nebo spíše nemá smysl.
Při každém měření je potřeba nejprve přemýšlet a podle toho (a možností) pak používat měřicí přístroje. Třebaže naučíte svého psa zapnout si multimetr i podržet někde kabel, nejspíš jej nepošlete, aby za vás diagnostikoval vadné zdroje. :notsure I když kdyby to nebyl pes (barvoslepý) a za použití "kvalitního" LEDkového testeru, by to možná šlo :idea
MirekK (106)|20.5.2008 18:16
[QUOTE=-HoNY-;122402]...Dlouho jsem přemýšlel, jestli to nepatří do vtipárny... [/QUOTE]
Nepatří, kupují se i jiné hovadiny ... :p

Ale berme to jako začátek. Až k tomu v Číně přidají masivní chladič, zrychlí procesor a budou regulovat zátěž a zobrazovat a kontrolovat i zvlnění napětí, tak jim všichni urveme ruce. :thumb A může to stát i o nějakou tu stovku jako příplatek za přepravní hmotnost navíc, ne ?

A až tam někdo místo chladiče přidá průchozí ATX konektor, měření proudu, zvlnění a třeba ještě USB výstup místo displeje, tak to budeme montovat do každého lepšího počítače, aby to včas uživatele upozornilo, že už se zdroj rozhodl vydat se na dlouhou pouť do křemíkového nebe ... :idea viz poslední odstavec příspěvku do poměrně obsáhlé a detailní debaty o zdrojích
r34ktor (7477)|20.5.2008 18:20
[QUOTE=MirekK;124063]aby to včas uživatele upozornilo, že už se zdroj rozhodl vydat se na dlouhou pouť do křemíkového nebe[/QUOTE]
Z mé zkušenosti je ta pouť většinou spíše krátká. :D
KEOSAN (958)|20.5.2008 20:16
MirekK

neviem, ci to zvlada tvoj multimeter, ale u tych vadnych zdrojov, mi Delock LCD power suply tester ukazal kolisanie na 3,3V. Meranie multimetrom NIC NEUKAZALO. Ziadne kolisanie.... Mimochodom, vsimol si si, ze nehovorim o LEDkovom testeri /to je hracka/, ale o testeri s LCD ?
P@pi (1519)|20.5.2008 21:26
Jako sry, ale nezdá se ti to blbost?

Multimetr nic neukázal a tadle hračka ano (přestože zrovna já proti ní nic nemám, narozdíl od jiných). V každém případě v tom zařízení je také nějaký voltmetr, takže jestli si myslíš, že to pracuje na nějakém jiném principu, tak se imho mýlíš. Je to to samé co ty multimetry ze supermarketů (velmi pravděpodobně).

Takže buď byly jiné vstupní podmínky nebo neumíš měřit nebo (což se mi nezdá) je multimetr nefunkční.

Sám mám doma i ten měřák za stovku a na normálně, zběžné, měření to stačí a rozhodně to něco změří, i kdyby to bylo o 0,05V nebo více vedle.

Já tedy zrovna bych todle zařízení (Delock), alespoň trochu obhájil, protože jeho cena je velmi nízká a navelmi zběžné prošetření zdroje to stačí. Rozhodně to jeho chybu nevyloučí, ale alespoň nakopne, že to je nebo nemusí být zdroj. Rychlejší než zdroj vyndavat a tahat domu na osciloskop nebo nedej bože osc tahat sebou :D.

Pro jiný účel to zařízení neni. Je otázka, zda není lepší normální voltmetr, ale proč nemít oboje, když je cena tak nízká?

EDIT: -HoNY- u mně skončil, jaktože nejsem v seznamu? :turtle:hmm:slug
KEOSAN (958)|20.5.2008 21:53
Meranie zdroja multimetrom som robil UNI-T UT 33 C, tymto:
http://www.sos.sk/?str=371&artnum=44883

Na 3,3V vetve neukazovalo ziadne kolisanie. Ukazovalo tam 3,47V. Bez kolisania.
Zatial co ten Delock LCD Power Suply tester ukazoval kolisanie 3,2-3,5V. Len ukazoval kolisanie. Pri zatazi s 2xHDD ho aj signalizoval blikanim a pipanim /a samozrejme aj ukazoval hodnotu kolisania/. Je mozne, ze ten Delock je citliveji, ked to dokaze rozpoznat a ten multimeter nie...
-HoNY- (557)|21.5.2008 00:31
[quote=MirekK;124063]
A až tam někdo místo chladiče přidá průchozí ATX konektor, měření proudu, zvlnění a třeba ještě USB výstup místo displeje, tak to budeme montovat do každého lepšího počítače, aby to včas uživatele upozornilo, že už se zdroj rozhodl vydat se na dlouhou pouť do křemíkového nebe ... :idea [/quote]
Nějaká taková technologie se vyvíjí, jen si nemůžu vzpomenout na název.
Každé zařízení bude mít USB konektor a komunikovat s monitoringem v PC.

Takže si člověk například změří spotřebu, průtok a teplotu ve výměníku...
[quote=P@pi;124176]EDIT: -HoNY- u mně skončil, jaktože nejsem v seznamu? :turtle:hmm:slug[/quote]
A sakra :cry, na tebe jsem zapomněl :mistake

[quote=KEOSAN;124199]Meranie zdroja multimetrom som robil UNI-T UT 33 C, tymto:
http://www.sos.sk/?str=371&artnum=44883

Na 3,3V vetve neukazovalo ziadne kolisanie. Ukazovalo tam 3,47V. Bez kolisania.
Zatial co ten Delock LCD Power Suply tester ukazoval kolisanie 3,2-3,5V. Len ukazoval kolisanie. Pri zatazi s 2xHDD ho aj signalizoval blikanim a pipanim /a samozrejme aj ukazoval hodnotu kolisania/. Je mozne, ze ten Delock je citliveji, ked to dokaze rozpoznat a ten multimeter nie...[/quote]
No protože voltmert má víc než jedno desetiné místo a DeLock jen jedno, takže to zaokrouhlovalo (a proto kolísalo).
Odhalení vady zdroje byla JEN dobrá shoda náhod a ne feature DeLocku.
KEOSAN (958)|21.5.2008 08:36
-HoNY-

Naviac Delock ukazoval kolisanie od 3,2V po 3,5V, takze aj to zaokruhlovanie
jaksi moc nesedi, ked multimeter hlasil stabilne 3,47V bez AKEHOKOLVEK kolisania.

Ten Delock tester naviac ZAPIPAL a ZABLIKAL s 3,3V vetvou, ze neni
v poriadku /ale az pri zatazi s 2xHDD/. Bez zataze ukazoval iba kolisanie, ale celkovo
sa testeru zdalo este OK, takze ho nevyhodnotil ako vadny.
Multimeter ukazoval stabilne 3,47V....

Takze stale mi to nesedi...
MirekK (106)|21.5.2008 08:58
Ještě mě napadlo jedno: když o tom testeru DeLock III v návodu skoro nic nepíší, nezkoušel jej někdo rozebrat a podívat se, co je uvitř ?
Ono by tam totiž nějaký výkonový prvek být mohl, mohl by být spínaný jen pulzně, takže by to ani moc netopilo, ale právě by to pak bylo schopno rozpoznat a změřit kolísání napětí při proměnné zátěži. Tomu by pak taky mohlo nasvědčovat, že píší, aby se s tím současně nepřipojoval počítač, protože do napájení vnášejí rušení a přímo se snaží napětí rozkolísat.
A pak už by to bylo docela slušné zařízení a změnili bychom na něho názor asi všichni, ne ? :thumb
KEOSAN (958)|21.5.2008 09:20
Ten Delock III, ked som s nim na prazdnom zapol zdroj, tak ukazuje zataz 14W.
Takze trosicku to zatazi. S tym rusenim by to mohla byt pravda, zeby to rozkolisal.
To by vysvetlovalo aj potom, preco multimeter na zdroji neukazal nic
a Delock III ukazal kolisanie na 3.3V.
-HoNY- (557)|21.5.2008 23:03
[quote=MirekK;124285]Ještě mě napadlo jedno: když o tom testeru DeLock III v návodu skoro nic nepíší, nezkoušel jej někdo rozebrat a podívat se, co je uvitř ? :thumb[/quote]
Neboj budou všechny tři, už je mám připravený na recenzi, ale psst :)
-HoNY- (557)|22.5.2008 22:14
[quote=-HoNY-;124250]Nějaká taková technologie se vyvíjí, jen si nemůžu vzpomenout na název.
Každé zařízení bude mít USB konektor a komunikovat s monitoringem v PC.

Takže si člověk například změří spotřebu, průtok a teplotu ve výměníku...
[/quote]
:idea nVidia ESA.
KEOSAN (958)|23.5.2008 12:09
Tak Delock III LCD tester zdrojov znovu boduje.

Test jedneho zdroja LC B300ATX, ktory fungoval a na prvy pohlad mal kondiky OK.

Skusil som len samotny tester a zdroj hlasilo OK.
Zapojil som 2x HDD a zacalo sa mi trochu zdat nejake malicke kolisanie,
naviac obcas tester sporadicky zapipal. Tak som prihodil dalsie 2 stare vykopavky HDD.
Zmeral som prikon UNITESTEROM 06.

Pri nabiehavani 78W, pri nabehnuti tusim okolo 40W.
A tu uz zacal tester piskat castejsie a ukazovalo aj nejake kolisanie na +5VSB.
Pozrel som znova do zdroja. Bol osadeny DON kondikmi RK do 105 stup. Celzia C(M),
zeby seria 0250 VENT ?

Tieto kondiky som u toho zdroja videl prvy krat. Tak sledujem, sledujem a nic vadne nevidim.
Najskor ma napadlo, vymenit ten prvy najvacsi z najmensich kondikov, ale ten vyzeral
OK. Niekto hovoril, ze napr. u EC zdrojov sa naduvaju, tak ma to napadlo ako prve.
Potom som sa zameral na kondik pri fialovej vetve a zacal ho dokladnejsie prezerat.
Nebol vyduty, ale po dokladnom skumani sa mi na nom neieco nepozdavalo.
Tak som ho vypajkoval. Bol to malicky 1000uF 10V kondik DON. Nahradil som ho
G-LUXONom vypajkovanym zo starej ECS dosky. Ten povodny kondik bol naviac
zakvapnuty tavnym lepidlom. Po dokladnejsom prezerani som zistil, ze je vyduty
ten kondik, ale VELMI mierne, tak o psi chlp :)

Nakoniec premeranie Delockom + 4xHDD. A hopsa hejsa, ziadne kolisanie, ani preblikavanie
hodnoty +5VSB, ani pipanie, ze by bolo nieco vadne, sa nekonalo :D

Meranie multimetrom - myslim si, by na take male, rychle zakolisanie asi vobec ani nereagovalo.
A to nevravim este o tom, zeby sa to mohlo ukazat az po dlhsom merani multimetrom na danej
hodnote /cize ako by to stabilne udrzal clovek, ci by si to vsimol, ci by medzi tym nezmurkol,
ci by stihal vobec multimeter zareagovat/. Je mozne, ze meranie multimetrom by pripadalo
do uvahy, ale nie par sto korunovymi multimetrami, ale nejakymi citlivejsimi /mozno TrueRMS ?/,
ktore by stihli reagovat na mikro zakolisanie.

Neviem, ako su na tom kondiky DON ? Co na nich povedia kondikovi guru ?
feryone (12)|23.5.2008 12:57
[QUOTE=KEOSAN;125049]Tak Delock III LCD tester zdrojov znovu boduje.

u EC zdrojov sa naduvaju, tak ma to napadlo ako prve.
Potom som sa zameral na kondik pri fialovej vetve a zacal ho dokladnejsie prezerat.
Nebol vyduty, ale po dokladnom skumani sa mi na nom neieco nepozdavalo.
Tak som ho vypajkoval. Bol to malicky 1000uF 10V kondik DON[/QUOTE]

To byl zřejmě ten samý kondík, jako v EC JSP apod. na usměrnění +5V SB větve... něco se řeší zde: (sory neumim odkazy)

https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=16661&page=8

v mém zdroji z něj již po roce začíná cosi vytékat, ale ještěže každá zákl. deska má powergood signál, to by mělo předejít jejímu zničení. (snad)

PS: Pročet jsem celou diskusi a měření zdrojů jsem vždycky prováděl obyč. VOLTCRAFTem za 2 stovky a kus měděnýho drátu k tomu, ale přiznávám, že ten "tester" nemusí být pro každého k zahození (KEOSAN: Ty kondíky DON to bude asi něco jako "don kichot" né :D já tam mam zas kondík JEE, jéééééé :D )
hl.hl (1387)|23.5.2008 13:04
KEOSAN: To ale ukazuje, ze je dobre ten zdroj zatizit necim mimo ten merak. Taky dobre toto vedet.
KEOSAN (958)|23.5.2008 13:32
feryone

Kuchnut by som ho teda nechcel. :D Nic by mi to jaksi nepovedalo a mohol by sa poskodit.
Mam len jeden.

Inac, ako som pisal, ten prvy kondik ma napadlo vymenit, ale nim to nebolo. Fialova farba
koncila u kondika, ktory sa nakoniec ukazal ako vyduty /ale velmi jemne, nebadatelne/.
Fialova by mala byt +5VSB.

Mimochodom, ked som pozeral potom dodatocne ten jeden zdroj, kukam ako puk,
na ten isty model, len o par mesiacov inac kupovany a pozeram, ze v tom opravenom,
CHYBA POLOVICA SUCIASTOK i kondikov, dokonca aj jedno malicke trafo /2 tam este ostali/ !!!

Ten druhy, co sa mi povaluje je ten isty model PREMIER LC-B300ATX
/hadze sa do skratu, pri vymene poistky, poistka zakazdym exploduje/
- ma raz tolko suciastok.

Kukam ako puk, ako ten opraveny s polovicou suciastok potom moze fungovat :)

[QUOTE=hl.hl;125070]KEOSAN: To ale ukazuje, ze je dobre ten zdroj zatizit necim mimo ten merak. Taky dobre toto vedet.[/QUOTE]

To hej. V minulosti som sa bal, ze by to mohlo nieco odpalit, pretoze pisali o nepripojovani zariadeni
za behu. Sice za behu som to nepripojoval, ale pri merani nechal zapnute 4xHDD.
Vyberal som tie najstarsie z najstarsich HDD podla toho, aky prud mali. Take velke, starucke z roku
1991 mali na 12V vetve aj 1A. Rozmyslal som aj o nejakej zatazi nejakou redukciou + ziarovka, ale
nemam volnu ziarovku a hovorim si tie HDD dobre simuluju odber, napr. pri starte a pri ukludneni.
Mozno nakoniec to este doplnim o nejaku ziarovku, ktovie. Tie HDD vsak zatazuju obe vetve aj
5V aj 12V a odpada nejake to iskrenie atd. Pripadne rozmyslam este pridat rozdvojku na molex konektor a miesto 4x HDD by mohlo byt 6x HDD. Starych diskov mam dost na pokusy :D

Jeden z tych HDD sa zda, ze je celkom vhodnejsi na testovanie. Zda sa, ze je poskodeny a v
niekolkosekundovych intervaloch sa dokaze dookola restartovat, co ukazalo napr. na slabsom zdroji
mierne koliesanie 12V vetve. Teda tomu sa povie vyuzit nevyhodu ako vyhodu :D
IXOXI (145)|23.5.2008 13:48
[QUOTE=KEOSAN;124281]Multimeter ukazoval stabilne 3,47V....[/QUOTE]

A jsi si jistý, že jsi neměřil stejnosměrnou složku?
KEOSAN (958)|23.5.2008 14:03
[QUOTE=IXOXI;125099]A jsi si jistý, že jsi neměřil stejnosměrnou složku?[/QUOTE]

Meral som vsetky vetve, multimeter 0 bodov. Ale uz to nemam ako zopakovat, pretoze ten zdroj je uz opraveny a dostal miesto v krabici opravenych zdrojov :D
hl.hl (1387)|23.5.2008 14:10
[QUOTE=IXOXI;125099]A jsi si jistý, že jsi neměřil stejnosměrnou složku?[/QUOTE]

Co to je? Kdyt napajeni ze zdroje do PC preci neni stridave.
IXOXI (145)|23.5.2008 14:21
[QUOTE=hl.hl;125109]Co to je? Kdyt napajeni ze zdroje do PC preci neni stridave.[/QUOTE]

To je sice pravda, ale přece nemohu měřit střídavou složku na stejnosměrnym rozsahu...
KEOSAN (958)|23.5.2008 14:26
[QUOTE=IXOXI;125115]To je sice pravda, ale přece nemohu měřit střídavou složku na stejnosměrnym rozsahu...[/QUOTE]

To nikto ani nemeral...
hl.hl (1387)|23.5.2008 14:26
[QUOTE=IXOXI;125115]To je sice pravda, ale přece nemohu měřit střídavou složku na stejnosměrnym rozsahu...[/QUOTE]

Jakou stridavou slozku? Kde?
Jinak predpokladam, ze neni tak blby aby si nastavil merak na stridave napeti a meril stejnosmerne ze zdroje.
IXOXI (145)|23.5.2008 14:46
[QUOTE=hl.hl;125120]Jakou stridavou slozku? Kde?...[/QUOTE]

Odpovím citací:
[QUOTE=KEOSAN;124281]Naviac Delock ukazoval kolisanie od 3,2V po 3,5V...[/QUOTE]
hl.hl (1387)|23.5.2008 14:51
[QUOTE=IXOXI;125126]Odpovím citací:[/QUOTE]

A co ma kolisani napeti spolecneho se stridavym napetim? :confused::confused::confused:
IXOXI (145)|23.5.2008 15:06
[QUOTE=hl.hl;125131]A co ma kolisani napeti spolecneho se stridavym napetim? :confused::confused::confused:[/QUOTE]

Střídavou složku.

Nepředpokládám, že by ten zdroj měřil několik hodin (pak už by opravdu střídavý rozsah nebyl na místě), kdy by to kolísání bylo způsobeno třeba přehříváním atd.
KEOSAN (958)|23.5.2008 16:00
Takze seria oprav s Delockom III pokracuje.

Mal som jeden Maxpower 300W ATX zdroj, par rokov stary. Zdroju sa v minulosti zasekol vetrak a isiel tak niekolho hodin rozhoruceny. Tusim az vymrzol pocitac.

Takze najprv som opravil zaseknuty vetrak. Potom som skusil zdroj iba s Delock III testerom.
Tester pipal a signalizoval, ze neni nieco v poriadku. Ale, kedze tu bola diskusia, ze to podobne robilo u EC zdroja a NEMUSEL by vadny, napadlo ma, ci mu nerobi problem maly odber. Tak som ho zatazil 4x starymi HDD. Tester sa utisil, nic nepiskalo, ziadne kolisanie na vetvach nebolo badatelne.

Pre istotu som otvoril zdroj a vidim prvy vacsi z malych kodnikov bol vyduty.
Tak som ho vymenil. Zly kondik bol dost vysoky JEE 3300uF, 10V, LOW ESR, IM 0128 od minus 40 do 105 stupnov Celzia. Taky stary krap s tak vysokou kapacitou + voltaz som nemal. Tak som siahol po novom, trochu mensom, ale sirsom 3300uF, 10V SAMWHA /tiez do 105 stupnov C/.

Odmeranie zdroja bez zateze, pipanie testera.. So zatazou 4xHDD, znova OK.
Jediny rozdiel bol v tom, ze UNITESTER 06 ukazoval prikon pri starte so starym kondikom 79W a s vymenenym novym kondikom uz iba 74-77W.

DOPLNENIE
tak po dnesnej snure oprav zdrojov som este zo stola zdvihol jeden, ktory evidentne mal problemy, ze to bolo jasne aj bez testera. Po urcitom case som si vsak nepamatal, co s nim bolo. Tak som ho hodil na merak a zapojil 3xHDD /stvrty konektor nemal/.... Tester zapipal a ukazoval silne kolisanie vetve na 3.3V

Bol to QMS model: KYP-350, 350W-P4. Takze po vysati prachu a otvoreni som sa uz prestaval aj divit, preco robi problem. 9 vydutych kondikov Fuhjyyu, hned najvacsi z malych trosku 2200uF 16V a ostatne 10V 2200uF, plus aj par mensich ho nasledovalo. Dokonca aj 1x 200V 470uF
bol vyduty. Potom som si spomenul, kde bol ten zdroj v ktorom PC. Pozrel som do PC, bola tam stara legendarna ECS K7S5A doska, pocitac funkcny, ale jeden kondik na nej uz bol vyduty. Hned mi doslo, co ten scipak zdrojovity porobil. Budem sa musiet na nu niekedy tiez pozriet.

Rozmyslam prave, ci sa na vymenu kondikov v tom zdroji nevykaslem, pretoze 470uF 200V ani nemam /sice mozno by stacili 330uF 200V/, plus tych kondikv je dost, takze by mi to riadne stensilo mensiu zasobicku naskrecovanych vypajkovanych starych kondikov. Ale mozno, to skusim, len tak cvicne, ako to dopadne, uvidime :D
Martin Šejnoha (255)|23.5.2008 20:17
No nějak se nedivím že dělá bordel 3,3V větev když zatěžuješ jen 5V a 12V. PC zdroj se musí zatěžovat rozumně rovnoměrně, jen tak lze dosáhnout výstupních napětí v požadovaných tolerancích. Navíc pokud se větve mezi sebou "rozběhnou" hodně tak to vyhodnotí elektronická pojistka a zdroj sestřelí, pak pomůže jen reset:turtle tj. vypnutí a zapnutí zdroje.
KEOSAN (958)|23.5.2008 20:32
Ten zdroj je uplne na nic s tolkymi vydutymi a vytecenymi kondikmi.
Ine zdroje s tou zatazou - 4xHDD - problem nemali a 3.3V si drzali stabilne.
Nebyva inac casto 3.3V a 5V vetva zdielana ? Takze to je hadam len dobre, ked sa zatazi 5V vetva, aspon to ukaze, ci zdroj drzi, nie ? Alebo ako inac zatazit jednoducho 3.3V vetvu ?
--------------------------------------------------
Apropo k zatazovemu testovaniu zdroja zapojenim ziaroviek.
Ako na to ? Zatazit kazdy molex konektor ziarovkou ? Ale molex ma 5V i 12V napajanie. Este rozdelit redukciou kazdu vetvu a na nu dat ziarovku ? Ake ziarovky su na to vhodne - nejake halogenove 12V 50W ? A co s 5V vetvou, mozu sa dat na nu, ci tam nieco ine ?

Chcel by som takto zatazit PC povedzme na 100W, 150W, 200W, 250W, 300W...
podla potreby, moznosti zdroja...
Pavel Boček (4169)|24.5.2008 23:37
Také nějak postrádám smysl tady toho. Nepovažuji se u zdrojů za odborníka, ale i já vím, že pro měření něčeho na zdroji musím zatížit všechny tři hlavní větve zdroje, jinak to vůbec nebude dávat hodnoty určené specifikací :mistake

Kromě toho, co chcete měřit na takových shit zdrojích ? Je jasné, že žádný z nich nebude v pořádku, to vím i bez krabice za 500 Kč :mistake Potvrdí mi to to, když se podívám dovnitř.

A nějaké to kolísání mezi 3,2 - 3,5 V, co to má jako vypovídat ? Jak tu bylo xkrát řečeno, pokud to kolísá v delších intervalech, je to podle specifikací, pokud to má kolísat v kratších intervalech, na osciloskop s tím (a to stačí i nějaké stará školní mrcha). I můj multimetr za 250 Kč reaguje tak rychle, abych z toho něco poznal. Když tvůj voltmetr ukazuje 3,47 V a v krabici něco kolísá, tak to bude něco špatně jinde než ve zdroji :rolleyes: Kdybych já měl obchod a řekli mi, že něco měřili s takovouhle kouzelnou krabičkou a chtěli zdroj reklamovat, tak je pošlu do...pryč :angry

MirekK: Pulzní zátěž od takové věci za 500 kč ? Kde žijete :D Za tu cenu má člověk tak 2. nejlevněší multimetr, kde by se v tom vzala pulzní zátěž :D
KEOSAN (958)|25.5.2008 09:18
Na vacsine zdrojov pokial som videl byva 3,3V vetva zdielana s 5V vetvou /5V bola dolezita pre starsie maticne dosky, dnesne su zavislejsie viac na 12V/.
Takze ked sa zatazi molex konektor dostatocne, tak sa zatazi 5V a aj 12V. Ale kedze je 5V zdielana, tak sa zataz na nej musi logicky premietnut aj na stabilite 3,3V vetve....

Ad reklamacia - toho by som sa nebal... ;) Samozrejme, niektori predajcovia s tym mozu robit problemy.

Ako sa ukazalo, ten Delock III LCD tester ATX zdrojov bol citlivejsi, ako multimeter.

Na fore bol aj clanok, preklad z anglickeho clanku, preco je 99 percent testov zdrojov zlych. Samozrejme tento tester neni /ako to uz bolo opakovane/ nic extra presneho, ale na rychle, zakladne otestovanie staci. Problem s meranim multimetrom je, ze meria iba jednu hodnotu, parameter. To by clovek musel mat multimetrov viac a merat nimi vsetko naraz. Zase, by ocami nevidel na vsetky multimetre zaroven a ani by nevidel mikro zakolisanie. Cize by vsetky multimetre museli vediet logovat hodnoty.

No a pri tomto testeri staci zvukovy signal na upozornenie a vsetky hodnoty su priamo viditelne na jednom mieste.

Inac kritikom tohoto testera by som odporucal zohnat si ho a otestovat nim /pri zatazi/ preukazatelne VADNE zdroje. Vadne v style, ze sposobuju pocitacu problem, nestabilitu /i ked sporadicku, nahodnu/.
Pavel Boček (4169)|25.5.2008 10:18
[QUOTE=KEOSAN;125764]...ale na rychle, zakladne otestovanie staci.[/QUOTE]

Pokud to ale děláš touto metodikou, tak je ti to k ho*nu. Konečně si uvědom, že to testuješ tak, že polovina existujících zdrojů by začala pípat nebo blikat, protože takhle ty zdroje prostě ani podle datasheetů nedosahují specifikovaných hodnot, takže takovéhle testy jsou na dvě věci.

[QUOTE=KEOSAN;125764]Vadne v style, ze sposobuju pocitacu problem, nestabilitu /i ked sporadicku, nahodnu/.[/QUOTE]

Hm, paráda, takže já vím, že mám vadný zdroj, ale budu si kvůli tomu kupovat krám za 500 Kč :mistake Stejně je nejlepší všechno zkoušet výměnou, to si s sebou raději vezmu nějaký zdroj a vyzkouším to s ním, tak odhalím zdroj problémů asi za dvacet sekund, namísto toho, abych se blbnul s měřením apod. a to mě nakonec jen nakoplo (na což stejně není třeba měření, z příznaků poznám zdroj rovnou :stupid A i kdyby to nebylo zdrojem, tak šmejd bych stejně měnil hned, protože je to prostě šmejd, no ne ? :D).
hl.hl (1387)|25.5.2008 12:38
Panove co takhle pockat s nejakyma soudama minimalne do zverejneni testu od -HONYho-?

Jinak KEOSAN zatim zjistil, ze poskozene zdroje tento tester oznacil jako problemove a po vymene kondiku jako v poradku (KEOSANE je tomu skutecne tak?).
Pokud nekdo testovanim zjisti, ze skutecne bezproblemove zdroje oznaci jako OK (tudis nebude delat plane poplechy), tak to zarizeni ma svou hodnotu. Jak se psalo, pokud nekdo prijede k zakaznikovi, ten tam bude mit shitovy zdroj, tak mu tezko vysvetlis, ze je treba vymenit. Pokud mu ukazes, nejaky tester ktery bude pipat, tak se presvedcit necha.
A aby sis ho kupoval domu to te snad nikdo nenuti, ze Pavle Bocku?

Napriklad ja pockam na tu recenzi (doufam ze to nebyl bluf) a pak si ho na 99% poridim. Spravuji obcas znamym PC, ale ma to tu vyhodu, ze si ho vzdy odvezu domu a tam to v klidu resim.
Pavel Boček (4169)|25.5.2008 12:55
Tak jestli jde o to, aby to pípalo a blikalo před někým, tak to si zbastlím udělátko za 20 kč :thumb

Mno a to, že to po výměně JEE za G-Luxon nebo co v nějakém 300W krámu, o kterém jsem v životě neslyšel, přestane pípat, je opravdu hodnotná informace, když za týden ten zdroj bude ve stejném stavu :runaway

No jak chcete, ale jak jsem řekl, vadný zdroj poznám i tak (a když servisujete, tak snad také, ne ?), tahle věc mi nic neřekne, obzvláště se špatnou metodikou a pípáním, ze kterého se hodně dozvím :mistake
KEOSAN (958)|25.5.2008 13:09
Pavel Boček

vsetky DOBRE zdroje oznacil tester OK /neposudzoval kvalitu zdroja, len funkcnost/. Aj bez testera sa samozrejme da skusat metodou pokus/omyl s druhym kusom dobreho zdroja, ze je zdroj nanic /ale moze si byt clovek isty, ci nahodou aj ten "dobry" zdroj nie je vadny...?/. Vsetky vadne zdroje boli odstranene z obehu vacsinou zo zostav, kde sa vyskytovali problemy. Potom ma napadlo ich premerat a tester tam ukazal pri zatazi chyby. Niekde aj bez zataze.

Ten tester sa hodi napr. na zdroje v zaruke. Povedzme, ze sa s pocitacom vyskytovali problemy, ze raz za pol roka mal problem s prebudenim sa. Vymenou zdroja sa docieli co, ze problem zmizne, ale clovek to bude vediet mozno za pol roka, mozno za rok. Tak testerom sa to zistilo IHNED, ze je tam niekde chyba. A v zaruke sa nemozem vrtat v tom zdroji. Naviac, keby som zistil takto, ze je vadny, tak ho dam reklamovat a dostanem dobry zdroj /teraz nehovorim, ze ini ludia nemozu mat pri reklamacii problemy, ze niektori predajcovia by sa osivali s vymennenim. Hovorim za seba. Nehovorim predajcovi na com som ho testoval. Poviem, ze sa pri dlhodobej prevadze ukazovala nestabilita. A pokial je slusny predajca, takeho si vyberam, tak nema problem vyreklamovat to/.

Iste zdroj mozem obhliadnut a preventivne vymenit kondiky. Ale uz sa mi napr. stalo, ze zdroj vyzeral OK a nebol.... Na kondikoch nebolo nic vidno. Ale ked tester tvrdil, ze neni dobry a ukazoval aj ktora vetva, tak som sa k tomu vratil a ten kondik som nakoniec nasiel /zacal tiec nenapadne z dola.../.

Ak niekto nedokaze vyuzit taky tester, ci sa mu to zda zbytocne, nech ho nekupuje... Mam ten jeden tester a este rozmyslam, ze si kupim dalsi kus, pre istotu :D
-------------------------------------------------------------
hl.hl
ano, zdroje ukazoval tester ako vadne. Po vymene kondiku uz ich pri zatazi oznacil ako OK. Samozrejme neslo o zlepsienie kvality zdroja, ale o opravu. Cize ak si kupim lacny sunt, tak opravou budem mat lacny sunt tiez. To mi predsa tester nezlepsi. Ale pomohlo to detekovat chyby, co sa hodilo pri oprave.
-------------------------------------------------------------
Pavel Boček
>>>No jak chcete, ale jak jsem řekl, vadný zdroj poznám i tak (a když servisujete, tak snad také, ne ?)<<<
- Ano? A ako napriklad, ked sa porucha prejavuje sporadicky, takze ani po vymene zdroja neni jasne, ci to pomohlo /mozno az po par mesiacoch...?/.
Pavel Boček (4169)|25.5.2008 13:25
[QUOTE=KEOSAN;125843]- Ano? A ako napriklad, ked sa porucha prejavuje sporadicky, takze ani po vymene zdroja neni jasne, ci to pomohlo /mozno az po par mesiacoch...?/.[/QUOTE]

Podívej, hlavně nepoužívám EC a podobné redukce z 230 VAC na 12 VDC, takže tam se takové věci nedějí. Když je takový zdroj vadý, tak je totálně KO. Jinak funguje v pořádku.

Btw, když už chceš vyhazovat peníze za nějakou krabičku, tak neuvažoval jsi opravdu o nějakém levnějším osciloskopu ? To bude myslím trochu užitečnější.
hl.hl (1387)|25.5.2008 13:25
[QUOTE=KEOSAN;125843]Pavel Boček
>>>No jak chcete, ale jak jsem řekl, vadný zdroj poznám i tak (a když servisujete, tak snad také, ne ?)<<<
- Ano? A ako napriklad, ked sa porucha prejavuje sporadicky, takze ani po vymene zdroja neni jasne, ci to pomohlo /mozno az po par mesiacoch...?/.[/QUOTE]

Vis jak to pan Bocek pozna? Ze se podiva na znacku zdroje. A to je tak vse.

Jinak pokud mas nejake bezproblemove zdroje, zkus je prosim premerit testerem a dej vedet.
hl.hl (1387)|25.5.2008 13:29
[QUOTE=Pavel Boček;125855]Podívej, hlavně nepoužívám EC a podobné redukce z 230 VAC na 12 VDC, takže tam se takové věci nedějí. Když je takový zdroj vadý, tak je totálně KO. Jinak funguje v pořádku.

Btw, když už chceš vyhazovat peníze za nějakou krabičku, tak neuvažoval jsi opravdu o nějakém levnějším osciloskopu ? To bude myslím trochu užitečnější.[/QUOTE]

Probuh, co porad mate? Tady nikdo netvrdi ze je pouzivate. Ale pouziva je tisice jinych uzivatelu a tisice bez jakychkoliv problemu. A taky na druhou stranu existuje pekna radka uzivatelu kteri meli problem se znackovym zdrojem.

P.S. Pokud tady chcete neustale shazovat nejake zarizeni a videl jste ho jen z rychliku tak uz radeji nic do tohoto vlakna nepiste. Dekujeme.
Pavel Boček (4169)|25.5.2008 13:31
Přesně, to je jediný spolehlivý způsob. Protože zdroje, o kterých tu bylo řečeno, jsou tak mizerné, že ani výměna všech kondenzátorů za velmi kvalitní jim moc nepomůže, rozhodně ne k výkonu, který bude stále hluboko pod specifikacemi. Tohle nemá moc cenu opravovat, rovnou vyhazovat.

mno, jak chcete, já na tom hele škodný nebudu :thumb:turtle:slug
KEOSAN (958)|25.5.2008 13:41
Jedine vadne zdroje, co boli ozaj sunty mozem potvrdit SKYHAWKy. Tie vyhoreli vsetky postupne. Zacalo nieco iskrit, smrad a vyhorenie.

Zdroje, ktore boli vadne, alebo ciastocne PO CASE vadne /nestabilne/ bolo PAR zdrojov LC B300ATX, 1xQ-TEC 400W /bol na PC, ktore bolo v nestabilnych el. rozvodoch/, plus jeden Maxpower 350W zdroj a QMS-KYP350W /u toho bolo jasne, ze kvoli pouzitym kondikom je to krap riadny, ale istu dobu tiez fungoval/. Tie LC zdroje mam DESIATKY a i ked na ne ludia nadavaju, tak s vacsinou z nich neboli problemy za tie roky /dokonca prezili zastavu ventilatora a chod bez neho mesiace bez problemov/.

Mozno este nejaky parik EC zdrojov v minulosti, co boli vadne /a preto som aj EC prestal kupovavat, tiez 1-2 neviem, ci nevyhoreli/.

[QUOTE=Pavel Boček;125855]
Btw, když už chceš vyhazovat peníze za nějakou krabičku, tak neuvažoval jsi opravdu o nějakém levnějším osciloskopu ? To bude myslím trochu užitečnější.[/QUOTE]
Apropo, aky lacnejsi oscilator by bol vhodny ? A keby som ho kupil, co nim dosiahnem ? Zistim, ze zdroj ma nejake zvlnenie, ze vsetky kondiky su OK, ale v ramci normy je plus/minus OK /mozno len menej kvalitny/ a ostane mi jedine, bud si ho nechat a zmierit sa s nevyhodami, alebo ho vyhodit ?
Co presnejsie by sa dalo merat osciloskopom a ako by to pomohlo pri oprave, ci vylepseni stability zdroja ?
r34ktor (7477)|25.5.2008 13:43
Myslím, že se soudy by bylo dobré počkat, až to nějaká dobrá duše rozebere, zhodnotí a porovná výsledky s důvěryhodným měřidlem. ;)

Jinak o kvalitě dskutovaného testeru si žádné iluze nedělám. IMHO v tom bude pár integráčů a nějaká drobotina okolo. O nějaké zátěži výrazně pochybuji.
hl.hl (1387)|25.5.2008 13:47
[QUOTE=r34ktor;125867]Myslím, že se soudy by bylo dobré počkat, až to nějaká dobrá duše rozebere, zhodnotí a porovná výsledky s důvěryhodným měřidlem. ;)

Jinak o kvalitě daného testeru si žádné iluze nedělám. IMHO v tom bude pár integráčů a nějaká drobotina okolo. O nějaké zátěži výrazně pochybuji.[/QUOTE]

OK, ok. Presne tak bych to videl. Druha vec je s tou zatezi. Pokud nekdo "v terenu" prijde na to, jak nejlepe zdroj zatizit spolecne s merakem, tak jedine dobre. Ale to se musi zkouset, zkouset, zkouset.
KEOSAN (958)|25.5.2008 14:04
Samozrejme ten tester mal problemy urobit nejaku zataz, tu urobil uplne minmalnu. Niektore zdroje zacnu pipat /napr. jeden EC a jeden Maxpower/, ale ziadne hodnoty im nepreblikavaju. Staci to zatazit.

Tie testy boli robene so zatazou 2ks starych HDD z 90tych rokov, neskor so 4ks starymi HDD. Este uvazujem, ze si kupim molex redukcie a zavesim na to napr. 6ks starych HDD. Alebo uvazujem aj nad tym, ze by som na tie redukcie naletoval nejake halogenove 12V 50W ziarovky /na 12V vetvu jednu, na 5V vetvu druhu/. Pripadne dalsia redukcia so 100W ziarovkami.

Tym by sa zdroj zatazil uz dost a pri takejto zatazi by bolo vidno, ci to utiahne a ci ho tester bude hodnotit este OK. Pripadne si urobit prepinac, nieco ako v podobe zvonceka, ze sa to zopne po stlaceni a miesto 2x50W by tam pridal dalsich 100W. Tym by sa ukazalo napr. kolisanie na vetvach a dali by sa aj trochu kvalitativne porovnavat zdroje, ktory to ukaze bez kolisania a ktory nie...
Pavel Boček (4169)|25.5.2008 14:13
No, konečně správná metodika ;)

Pokud ale budeš testovat ty tvoje 300 a 350W zdroje, které tu padly, tak tam dej maximálně 50 W na každou větev, jinak ti zakouří :D
KEOSAN (958)|25.5.2008 14:30
Na tych 300w zdrojoch to slo tusim s 2X HDD /alebo 4xHDD ?/ na 79W pri startovani, inac to kleslo tak na 40W po nastartovani.
Bezna zataz kancel masiny moze byt tak 90-100W maximalne. Takze toto by malo vydrzat. Inak sutazou zatazkavacieho testu moze byt, co odide /opravi sa, vyradi, ci reklamuje, ze to nezvladlo mensiu nez garantovanu zataz/, co neodide - je dobre :D

Takto vraj, tusim pri recenziach zdrojov odislo do vecnych lovist pri zatazi, tusim Trust zdroje ?
--------------
Pri stavani tej umelej zataze vsak rozmyslam, ako to zatazit rovnomerne, kedze molex konektor ma 5V i 12V. Na 12V mozem kupi 50W ziarovku, ale co ta druha ziarovka urobi na 5V vetve...
Sieben (513)|26.5.2008 00:13
Tak mi tu pár lidí zase zvedlo mandle svýma kecama a tak sem rozdělal svůj DeLock (foto dodám až budu mít doma foťák)

V testeru je jeden 5W odpor(5W33RJ)

Návrh, pájení a čistota pájení je moc pěkná.
výrobcem je tato firma : Young Year http://youngyear.com/
odkaz na produkt:
http://www.youngyear.com/store/product_info.php/cPath/1_28/products_id/98

A zároveň bych porposil ty, co na tento výrobek neustále kydat špínu, ať radši mlčí a šoupou nohama, protože kritizovat a urážet umí každej.
Toto zařízení není určeno pro laboratorní účely, nemá proto ani takovou přesnost, možná nemá ani datasheet(škoda,ale k čemu by nám byl?:thumb ), ale ruku na srdce, kdo to od zařízení za +-500kč očekává a chce?

Moc rád bych viděl jak PB zbastlí za 20kč zařízení, který mu bude ukazovat hodnoty na LCD dipleji, zvládne otestovat PG a bude měřit kolísání na vstupu.... pípání je třešnička na dortu.
Až tohle udělá a bude to lepší než to, co si můžem koupit v obchodě, tak před ním smeknu, do té doby jen blbě kecá a nejradši bych mu za to chování ubral reputaci. kritizovat umí každej.

A to že pozná vadnej zdroj..jasně sou značky u kterých je již předem z 99% jisté, že je zdroj vadný, ale sou i znakčy u kterých bychom to nečekali(i když víme, že ten model dělá "špatná" továrna) - viz moje patálie s Corsair VX550, u kterého sem přišel na vadu jen díky DeLock testeru! a vyreklamovali mi ho a dali mi novej.

Až bude PB dělat u zákazníka na místě nějakej zásah, tak pak možná pozná v čem je síla téhle "kouzelné krabičky", protože né každej má čas, chuť a energii připojovat zdroj k multimetru, na osciloskop a podobný "pičičovinky", prostě jen zdroj připojíte a máte hned výsledek. A hlavní je, že zákazníkovi ukážete - pípá to, vidíte jak kolísá tadyk tahle hodnota?to je špatně, to vám zničí počítač...a jelikož je to BFU co tomu prd rozumí, tak jen díky tomu bude ochotnej si koupit novej zdroj a ušetří vás blbejch keců.

Jakékoliv odvolávání se na "Tak mi tu pár lidí zase zvedlo mandle"..je mířeno přímo na Pavla Bočka, přiznám to a doufám, že se nad sebou zamyslí a přestane se chovat jak nějakej lamer fanATIk, či nějakej podobnej blboun, co jen vykřikuje hovadiny.


-HONY- jestli chceš zapůjčit ten tester, tak sem k mání a poskytnu ho, dneska sem ho rozdělal, zítra snad nafotím.

A ještě chci dodat, že mi je jasné, že když chci zdroj opravdu prověřit, tak ho připojím na zátěž, osciloskop a budu ho měřit, ale tohle opravdu nemůžete dělat u zákazníka. S tím si hrajte doma, ale tohle zařízení vám šetří práci.

Howgh
-HoNY- (557)|26.5.2008 00:22
[quote=Sieben;126077]
-HONY- jestli chceš zapůjčit ten tester, tak sem k mání a poskytnu ho, dneska sem ho rozdělal, zítra snad nafotím.[/quote]
Netřeba, už mám zajištěnou zápujčku na recenzi v Computeru, jen nemám (zatím) žádný vyteklý kondíky na pokusy... ale to snad najdu.