Co chci upgradovat: skříň, chlazení
Aktuální konfigurace: MSI K9A2 CF (MS-7388) (2 PCI, 1 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM ); TripleCore AMD Phenom II X3 Black Edition 720, 2800 MHz; 2x2GB DDR2-800 SDRAM; NVIDIA GeForce 9800 GTX+ (512 MB); WD10EALX-009BA0 (1 TB)+2 menší; Foxtron 550 80epn; XP Home 32; Samsung T220; optická mechanika LG
Další komentář: Zdravím, budu velmi vděčný za jakoukoliv schovívavou radu a pomoc při vylepšení mého PC, které má víceúčelové využití. Největší nároky na PC jsou kladeny při zpracování rodinného videa a zvláště pak - jak jinak - při hraní her. Spektrum her na našem PC začíná u banalit a končí posledními novinkami (FIFA 11, CoD Black ops...).
Výměna komponent probíhá naprosto nesystémově. Já tomu skoro vůbec nerozumím a tak to vždy proberu s člověkem, který se nám stará o PC v práci (a jak vždy říká, rozhodně není žádný stavitel herních počítačů). Ten mě vždy spíše upozorní jen na parametr, který zaručí kompatibilitu, ale to je tak vše. Já pak něco podle internetu "vyberu" a on to namontuje.
Poslední vyměněnou komponentou byl procesor. Ovšem začali problémy s teplotou. "Přepastování" nepomohlo. Např. nyní mám teplotu CPU 59 st. a desky 50 st. Při hraní her (např. Avatar) jdou teploty ke 100 stupňům).Takže jsme s tím člověkem udělali veliký "objev", že by bylo potřeba vyměnit chladič CPU. Když jsem se s pomocí internetu trochu "zorientoval", šli na mě mdloby. Má stávající konfigurace: 70mm (front), 80mm (rear) a na CPU je něco 70 mm, ale vůbec to nijak nepřipomíná chladiče, které se dnes prodávají...A tak jsem se také dovtípil, že se stávajcí skříní toho asi přiliš nevylepším. Takže se dostávám k podstatě. Potřeboval bych poradit, jak komplexně vyřešit chlazení mého PC (tj. skříň, chladič CPU, větrání, regulace). Věnoval jsem spoustu času "studování" této problematiky, ale abych pravdu řekl, spíše jsem se nakonec v tom množství informací úplně ztratil, než že bych dospěl k nějakému výsledku. Nakonec vlastně ani nechápu, zdali mně stačí větráky 2 nebo zda jich potřebuju 7. Celé technické řešení má totiž navíc poměrně značné omezení a podmínky. Počítač je umístěn ve skříňce pod stolem. Otvor má rozměry 220 (šířka) x 570 (výška) x 620 (hloubka). "Záda" tento prostor nemá; ve předu jsou dvířka, která jsem ovšem připraven "obětovat" (stejně jsou stále otevřená). Vzhledově bych se přikláněl spíše k něčemu klasičtějšímu a usedlejšímu (ovšem nějaký ten "blue led" je ještě v normě). Finančně se asi není potřeba nějak přehnaně omezovat (s manželkou si to vyřídím sám). Za odpovídající kvalitu rád zaplatím. Řekněme, že pokud jde o skříň, viděl bych limit někde na 3,5 tisících, ale levnější být může! Dost se mi totiž líbí např. Lian li PC-8FI a PC-9F (proto ten finanční limit), ale vůbec nevím, zdali 21 cm širokou skříň můžu dát do 22 cm širokého prostoru (anebo už je to pak jedno, zdali je odstup 0,5 cm nebo 2 cm?). Případnou připomínku k jiné komponentě mé sestavy rovněž neodmítám! Předem díky za pomoc. Komplexnější či soustavnější pomoc rád odměním (nejlépe "naturálním" plněním).