reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gartner: nadbytek DRAM bude pokračovat a ceny klesat

24.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Gartner: nadbytek DRAM bude pokračovat a ceny klesat
Zatímco z neshod pramenící průtahy v obchodování mezi Jižní Koreou a Japonskem tlačí ceny pamětí nahoru, Gartner i tak tvrdí, že ceny DRAM v tomto roce celkově poklesnou o 42 procent. Kvůli čemu?
Je to pár dní co se objevila zpráva, že ceny pamětí DRAM jdou prudce nahoru a oproti začátku měsíce už vzrostly více než o pětinu. Důvodem jsou průtahy ve vývozu nezbytných chemikálií od japonských dodavatelů do jihokorejských firem, přičemž některé servery do toho motají ještě Toshibu a její blackout, ale v jejím případě jde o paměti NAND Flash. V případě DRAM jde čistě o politické příčiny, které způsobují, že Samsung a SK Hynix by mohly už velice brzo mít velké problémy s výrobou, pokud nedojde zboží japonských firem. 
 
 
Nicméně pokud jde pouze o politiku, pak jde také o věc, která se může velice rychle vyřešit, ostatně japonské firmy na tom jistě mají také svůj zájem. My jsme zmiňovali, že ceny některých pamětí již začaly i na našem trhu růst, ale uplynula příliš krátká doba na to, abychom tento trend mohli potvrdit. Ukázalo se ale něco jiného. Mnohé oblíbené paměti či jejich sady začaly mizet ze skladů obchodů. Ještě minulý týden s tím nebyl problém, ale nyní si můžeme číst o tom, jak paměti budou k dispozici za dva či tři týdny. Vzhledem k dosavadnímu vývoji ale nelze vůbec uvažovat o tom, že by tato věc měla cokoliv společného s problémy jihokorejských výrobců pamětí. Může jít ale o důsledek nervozity na trhu, kterou dané problémy vyvolaly. 
 
Co ale k tomu říká Gartner? Jak už bylo uvedeno, ten očekává v tomto roce celkový pokles cen pamětí DRAM o 42,1 %, což je pevně spojeno s očekáváním 9,6% poklesu na celém polovodičovém trhu. Další důvod je ten, že pamětí DRAM je celkově na trhu nadbytek, tedy zatím. Gartner také očekává, že nadbytek pamětí bude pokračovat až do druhého kvartálu příštího roku.
 
Za nadbytkem pamětí stojí dle tohoto zdroje především pomalejší obnova poptávky od tradičních zákazníků, jako jsou třeba firmy stavící datová centra. Výrobci pamětí tak zatím tvoří skladové zásoby, takže dle toho by menší výpadek dodávek pamětí v českých obchodech opravdu neměl mít původ v celkovém nedostatku, ale to bylo jasné. 
 
Gartner si také všímá cen pamětí NAND Flash a toho, jak se nedávno firmy Adata Technology, Phison Electronics a Team Group chtěly "politikou omezených dodávek" zasadit o zvýšení cen koncových zařízení. To se jim ale dle názoru agentury nepovede už jen proto, že nadbytek těchto pamětí na trhu je všude citovaný a dobře známý. Jejich snaze nepřispěje ani slabý odbyt chytrých telefonů, nižší než očekávaná poptávka po SSD a také další výrobní kapacity, které zařídí především čínské továrny, které se postupně zprovozňují. 
 
My můžeme nyní čekat především na to, jak bude vyřešen obchod mezi Japonskem a Jižní Koreou. 
 
Zdroj: Gartner


reklama