reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce RTX 2060 očekáváme v polovině ledna, akcie NVIDIE stále ztrácí

18.12.2018, Jan Vítek, aktualita
GeForce RTX 2060 očekáváme v polovině ledna, akcie NVIDIE stále ztrácí
NVIDIA se rozhodla, že v tomto roce ještě nevyšle na trh nový mainstream a rozhodnutí to mělo být založené čistě na tom, že se to poněkud přepísklo s výrobou starých Pascalů. Co se týče akcií, NVIDIA na tom není lépe, spíš naopak. 
Grafické kartě GeForce RTX 2060 jsme se již věnovali a dle aktuálních informací ji můžeme očekávat někdy v polovině ledna. To by odpovídalo, protože se říká i to, že NVIDIA ji formálně představí na CES 2019, který odstartuje během druhého lednového týdnu, takže během třetího by už mohla dorazit na trh. 
 
 
Jensen Huang už přiznal, že NVIDIA až příliš vsadila na již dávno opadlou vlnu těžby na grafických kartách a objednala jednoduše příliš grafických čipů Pascal, které pak zůstaly na jejích skladech. Proto bylo nutné s představením nového mainstreamu počkat, než se zásoby ztenčí, ovšem NVIDIA zase nemůže čekat příliš dlouho. Na obzoru totiž už je 7nm konkurence v podobě čipů Navi, i když ty možná dorazí až v polovině příštího roku, to teprve uvidíme. 
 
Stále není vůbec jasné, jak dobře se prodávají grafické karty s čipy Turing. Dá se očekávat, že to bude slabší než v případě úvodních prodejů karet Pascal, a to kvůli vysokým cenám a celkově i kvůli citelně menšímu nadšení z nové generace. Co se týče Heureky, jejímu žebříčku popularity vévodí GeForce RTX 2080 Ti a na druhém místě je GeForce RTX 2070, obě od MSI. Heureka uvádí, že tyto žebříčky jsou tvořeny na základě chování nakupujících a zájmu o jednotlivé produkty, takže nejde o prostý žebříček sestavený pouze dle nejprodávanějšího zboží. Lze však říci, že zájem o nové GeForce tu je a ani v zahraničních obchodech Turingy nejsou opomíjeny. Opravdová čísla o prodejích těchto karet se však nedozvíme. 
 
Co se týče GeForce RTX 2060, od té očekáváme osekaný čip TU106 vybavený 1920 CUDA jádry a v takovém případě i odpovídajícím počtem jader RT a Tensor, konkrétně pak 30 RT a 240 Tensor. Vedle toho nesmí chybět ještě TMU a ROP v počtu 120 a 48 a dále 192bitové rozhraní pro GDDR6 na 14 Gb/s na pin (propustnost 336 GB/s). To jsou tedy již známé, ale dosud nepotvrzené specifikace. Taková karta by se pak hodila pro hraní klasických her v rozlišení 1440p, anebo her se zapnutým ray tracingem v 1080p. 
 
NVIDIA se nyní také potýká se snižující se cenou svých akcií, které se přiblížily ke 140 dolarům za kus, a není divu, když se všude píše o tom, že se jich možná (alespoň částečně) zbaví největší investor, společnost SoftBank. Ta aktuálně vlastní akcie NVIDIE v hodnotě kolem 3 miliard dolarů.
 


reklama