reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce RTX 3050 je a není na trhu, ceny dostupných karet jsou absurdní

28.1.2022, Jan Vítek, aktualita
GeForce RTX 3050 je a není na trhu, ceny dostupných karet jsou absurdní
Nástup karet GeForce RTX 3050 na trh představoval další naději na to, že se bude prodávat produkt za slušnou cenu pro ty, kteří by si rádi zahráli i náročnější hry, ale nechtějí moc utrácet. Jaká je realita? 
GeForce RTX 3050 byly uvedeny na trh v mnoha různých verzích, z nichž pouze ty základní se drží doporučené ceny 249 USD a pak tu jsou další mnohem dražší modely. Byla tak nasnadě otázka, kolik levných karet se dostane na trh a zda AIB firmy nebudou vyrábět spíše dražší modely. V tomto ohledu nelze činit žádné závěry, nicméně realita je taková, že na trhu jsou aktuálně GeForce RTX 3050 téměř nedostupné a pokud ano, pak jde jen o ty nejdražší modely. 
 
 
Ani s ohledem na to, že reálné ceny grafických karet jsou vysoké a s tím je třeba se smířit, nemůžeme jásat nad takovou MSI GeForce RTX 3050 GAMING X 8G, kterou si můžeme třeba hned koupit, ale za 16 tisíc korun. I za nižší cenu si totiž můžeme běžně pořídit Radeon RX 6600, který je dle testů ve Full HD o 30 procent výkonnější. 
 
Anebo si můžeme cca dva tisíce připlatit a pořídit si rovnou verzi Radeon RX 6600 XT, která už bude v průměru o cca polovinu rychlejší a kdo chce zůstat u NVIDIE, může se porozhlédnout i po vhodné nabídce z řad RTX 3060, která sice vychází už hůře než v případě Radeonů, ale i tak získáme za svůj příplatek výrazně vyšší porci výkonu. 
 
V obchodech se přitom objevují RTX 3050 i za 7200 Kč, jenomže takové jsou samozřejmě nedostupné, a tak tu zbývají pouze ležáky za ceny, které může akceptovat leda neinformovaný zákazník. 
 
Z Redditu se dozvídáme, že v sousedním Německu je situace velice podobná. Ceny začínají na 279 eurech, ale takové karty v nabídce nejsou a po necelých dvou hodinách prodeje se ceny nejlevnějších karet dle vyhledávače Geizhals v nabídce dostaly na 649 eur, čili oněch výše zmíněných 16 tisíc korun. Radeon RX 6600 je přitom dostupný za 600 eur a RX 6700 XT za zhruba 700 eur.
 
Němečtí zákazníci jsou na tom v tomto případě tedy stejně jako čeští a pro všechny pak platí, že GeForce RTX 3050 je za aktuální ceny mrtvý hardware.  


reklama